Info o filmie:
reżyseria: Aron Gauder
scenariusz: Mariusz Bari, Viktor Nagy, Erik Novak, Laszlo Jakab Orsos
produkcja: Węgry
data premiery: 9 grudnia 2004
obsada: L.L. Junior Ricsi Lakatos (głos)
László Szacsvay Guszti Lakatos (głos)
Gyözö Szabó Károly Csorba (głos)
Csaba Pindroch Béluska, syn Vizy (głos)
Sándor Badár Badár, policjant (głos
Fabuła:
"Dzielnica!" to opowieść o dzieciakach pochodzącyh z dwóch rywalizujących gangów w dotkniętej biedą, multietnicznej dzielnicy w Budapeszcie. Ricsi Lakatos, nastoletni syn miejscowego cygańskiego bossa zakochuje się w Julice Csorbie, córce węgierskiego bossa dzielnicy. Po otrzymaniu rady od swego zrzędliwego dziadka - "Najpierw musisz zdobyć pieniądze. Kiedy zdobędziesz pieniądze, zdobędziesz władzę. Kiedy zdobędziesz władzę, zdobędziesz kobietę" - Ricsi decyduje, że jest to metoda na zdobycie ukochanej. Gromadzi więc wszystkie dzieciaki z obu gangów i przedstawia im genialny pomysł szybkiego wzbogacenia się.
(żródło: kinomaniak.pl)
Ciekawie wyglądająca animacja i dużo pozytywów skłoniło mnie do obejrzenia. Niestety troszkę się zawiodłam. Nie spodziewałam się, że fabuła będzie opowiadac m.in. o przeniesieniu w czasie w celu zrobienia ropy naftowej. Właściwie to tylko to mi przeszkadzało. Warto zwrócić uwagę na muzykę, a dokładniej węgierski hip hop, który bardzo pasuje do tej produkcji. Jeden z młodych bohaterów był znajomym Bin Ladena od którego pożyczył bombę. Nieświadomie Osama przyczynił się do pewnej sprawy związanej z Ziemią, ale nie napiszę o co chodzi. Końcowy morał jest dość ciekawy, czasami wręcz prawdziwy