Dzielnica!

Inspiration
Mad Max

Dzielnica!

Post autor: Inspiration »

Obrazek

Info o filmie:
reżyseria: Aron Gauder
scenariusz: Mariusz Bari, Viktor Nagy, Erik Novak, Laszlo Jakab Orsos
produkcja: Węgry
data premiery: 9 grudnia 2004
obsada: L.L. Junior Ricsi Lakatos (głos)
László Szacsvay Guszti Lakatos (głos)
Gyözö Szabó Károly Csorba (głos)
Csaba Pindroch Béluska, syn Vizy (głos)
Sándor Badár Badár, policjant (głos

Fabuła:
"Dzielnica!" to opowieść o dzieciakach pochodzącyh z dwóch rywalizujących gangów w dotkniętej biedą, multietnicznej dzielnicy w Budapeszcie. Ricsi Lakatos, nastoletni syn miejscowego cygańskiego bossa zakochuje się w Julice Csorbie, córce węgierskiego bossa dzielnicy. Po otrzymaniu rady od swego zrzędliwego dziadka - "Najpierw musisz zdobyć pieniądze. Kiedy zdobędziesz pieniądze, zdobędziesz władzę. Kiedy zdobędziesz władzę, zdobędziesz kobietę" - Ricsi decyduje, że jest to metoda na zdobycie ukochanej. Gromadzi więc wszystkie dzieciaki z obu gangów i przedstawia im genialny pomysł szybkiego wzbogacenia się.
(żródło: kinomaniak.pl)

Ciekawie wyglądająca animacja i dużo pozytywów skłoniło mnie do obejrzenia. Niestety troszkę się zawiodłam. Nie spodziewałam się, że fabuła będzie opowiadac m.in. o przeniesieniu w czasie w celu zrobienia ropy naftowej. Właściwie to tylko to mi przeszkadzało. Warto zwrócić uwagę na muzykę, a dokładniej węgierski hip hop, który bardzo pasuje do tej produkcji. Jeden z młodych bohaterów był znajomym Bin Ladena od którego pożyczył bombę. Nieświadomie Osama przyczynił się do pewnej sprawy związanej z Ziemią, ale nie napiszę o co chodzi. Końcowy morał jest dość ciekawy, czasami wręcz prawdziwy ;) Osobiście podobało mi się pomimo tej fabuły.
Ktoś
Indiana Jones

Re: Dzielnica!

Post autor: Ktoś »

Nie widziąłam tego jeszcze ale juz od dawna sie szykuje żeby wreszcie obejżeć "Dzielnice" bo podobno warto. Ci co widizeli chwalą przedweszystkim grafike co do fabuły to zdania są różne. Jeszcze gdzieś czytałam że dzielnica to taki węgierski "South Park" ale to chyba złe porównanie
Inspiration
Mad Max

Post autor: Inspiration »

Ze 'South Parkiem' ma chyba wspólne tylko to, że te dzieciaki do grzecznych również nie należą.
katiuszka87
Jack Sparrow

Post autor: katiuszka87 »

Jak na kreskówkę - bardzo brutalnie. Spodziewałam się czegoś, co przypominałoby South Park albo inne niegrzeczne bajki dla nieco większych dzieci a obejrzałam coś na pograniczu zaangażowanego kina społecznego. Daje do myślenia, chociaż momentami było dla mnie zbyt wulgarne i brutalne
amelia123
Indiana Jones

Post autor: amelia123 »

niestety jakoś mi nie odpowiada taki rodzaj rozrywki,można się śmiać ale z czegoś mądrego a nie z głupoty innych.
khushfehmi045
Forrest Gump

Post autor: khushfehmi045 »

Ci co widizeli chwalą przedweszystkim grafike co do fabuły to zdania są różne. Jeszcze gdzieś czytałam że dzielnica to taki węgierski "South Park" ale to chyba złe porównanie.??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Animacja”