Info o filmie
reżyseria Geoffrey Sax
scenariusz Niall Johnson
zdjęcia Chris Seager
muzyka Claude Foisy
produkcja: Kanada , USA , Wielka Brytania
gatunek: Horror
data premiery: 2005-08-26 (Polska) , 2005-01-07 (Świat)
obsada: Michael Keaton, Deborah Kara Unger, Sarah Strange, Ian McNeice
Fabuła
Jonathan Rivers, zdolny architekt, przeżywa wstrząs po śmierci żony. Po pewnym czasie zagłasza się do niego pewien mężczyzna, który twierdzi, że za pomocą nieznanego urządzenia może odbierać wiadomości zza światów - m.in. od zmarłej małżonki Jonathana. Gdy główny bohater przekonuje się do wynalazku, rodzi się w nim obsesja na punkcie kontaktów z żoną. Dalsze badania nad maszyną o nazwie "EVP" powodują, że drzwi do innego świata zostają otwarte...(filmweb.pl)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Horrorem tego filmu nie można nazwać, nawet na chwilę nie bałam się w czasie emisji. Scenarzyści chyba za bardzo się zagmatwali w swoją historię. O dziwo nie nudziłam się oglądając film, ale to pewnie dzięki Michaelowi Keatonowi, który najbardziej przypadł mi do gustu. Podobało mi się ukazanie obsesji głównego bohatera. Jednak film ma braki w fabule, jest jakby niedokończony. Nie ma motywu działania demonów. Fabuła nie prowadzi do niczego. Ludzie giną, demony odchodzą i to ma być koniec? Przynajmniej nie naszpikowali go efektami specjalnymi.