Rambo. Pierwsza Krew

Awatar użytkownika
MGaździcki
Agent Smith

Rambo. Pierwsza Krew

Post autor: MGaździcki »

Obrazek
Reżyseria: Ted Kotcheff
Scenariusz: Sylvester Stallone, Mike Kozoll, William SAckheim (wg powieści "Pierwsza krew" Davida Morella)
Zdjęcia: Andrew Laszlo
Muzyka: Jerry Goldsmith
Gatunek: Dramat sensacyjny
Data premiery: 22/10/1982
Obsada: Sylvester Stallone... John J. Rambo
Brian Dennehy... szeryfl Wilfred Teasle
Richard Crenna... płk Samuel Trautmann
Bill McKinney... Kern
Chris Mulkey... Ward
Jack Starrett... Galt
John McLiam... Orval
David L. Crowley... Singleton
Don MacKay... Preston
David Caruso... Mitch
Alf Humphreys... Lester
Michael Talbot...Balford
i inni

Weteran wojny wietnamskiej, John J. Rambo przyjeżdża do małego miasteczka w Oregonie. Chce odwiedzić przyjaciela z oddziałów specjalnych. Okazuje się, że jego towarzysz broni zmarł na nowotwór, którego nabawił się w Azji. Rambo popada w konflikt z szefem miejscowej policji, Teasle'm. Aresztowany i poniżany prez policjantów, dokonuje pobicia kilku z nich i uciekaw góry. Teasle rusza za nim, ale wkrótce uświadami sobie, że nie ma szans z Rambo na otwartym terenie. Pościgiem za weteranem intersują się media. W końcu, z w Waszyngtonu przylatuje były przełożony Johna, płk Trautmann. Jak mówi, nie przyjechał ratować Rambo przed Teasle'm, lecz Teasle'a przed Rambo...

Zdecydowanie najelpsze ogniwo kultowej trylogii (po "Johnie Rambo" będzie tetralogia) i najelpsza rola w karierze Stalowego Sylvestra. Oczywiście można się czepiać, że i tak mało tu gra i wypada bardzo blado na tle świetnego Richarda Crenny w roli Trautmanna (rolę tą miał notabene grać Kirk Douglas), a i zakończenie ugładzone (ci, którzy czytali książkę Morella wiedzą, co mam na myśli), ale i tak film pozostaje jednym z lepszych dokonań tego aktora. Patosu tu mało, dialogi (zwłaszcza te w wykonaniu CRenny) mocno ironiczne, a i sekwencje akcji nakręcone po mistrzowsku. Rozrywka na dobrym poziomie-szkoda, że kolejne dwa filmy to tylko rozrywka.
Rachu17
Jack Sparrow

Re: Rambo. Pierwsza Krew

Post autor: Rachu17 »

Film genialny który utrwalił sie w kanonie gatunków na wieki. Hmm można sie czepiać o wiele rzeczy bo wydaje sie prymitywny. W rzeczywistości film jest bardzo złożony. Wg mnie można go oglądać co jakiś czas i sie nie nudzi. pzdr
amelia123
Indiana Jones

Post autor: amelia123 »

a ja jestem innego zdania,nie podobał mi się ten film,dużo krwi,przemocy,ale zgadzam się,że film jest klasyką.
zachod_slonca
Forrest Gump

Post autor: zachod_slonca »

Zgadzam się z powyższymi opiniami ten film to klasyka, każdy powinien go obejrzeć :)
ficka
Forrest Gump

Post autor: ficka »

rambo - klasyka. :)
Awatar użytkownika
Redmine
Forrest Gump

Post autor: Redmine »

Klasyka... ciekawe czy doczeka się re-make'u :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcja | Sensacja”