Wywiad z wampirem

Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Wywiad z wampirem

Post autor: Dusqmad »

Obrazek Obrazek
reżyseria: Neil Jordan
scenariusz: Anne Rice
zdjęcia: Philippe Rousselot
muzyka: Elliot Goldenthal
gatunek: horror
produkcja: USA
data premiery: 1994-12-31 (Polska) , 1994-11-11 (Świat)
obsada: Tom Cruise, Brad Pitt, Christian Slater, Kirsten Dunst

Fabuła:
Pointe du Lac ma dość życia z kilku poważnych powodów. Na próżno jednak poszukuje śmierci. Z pomocą przychodzi wampir Lestat i daje mu wybór: śmierć, lub życie wampira pełne nocnych balang, krwii... i. No właśnie. Życie krwiopijcy wcale nie jest takie piękne.

Cały film ocenić muszę bardzo wysoko. Właściwie jest dopracowany praktycznie pod każdym względem. Przede wszystkim aktorstwo. Oczywiście najbardziej utkwił mi w pamięci Tom Cruise, który pokazał, że znakomicie radzi sobie, jako czarny charakter. Co ciekawe zaowocowało to nominacją do... Złotej Maliny. Za co? – ja się pytam. Dalej Pitt i Banderas pozostają nieco w cieniu Toma, ale trudno mieć do nich zastrzeżenia. Spisali się na medal. Świetna jest również muzyka Elliota Goldenthala, scenografia... I można by tak długo.

Co najważniejsze film (wszystko zaczęło się oczywiście od książki) wniósł naprawdę wiele do tematyki wampirów. Wykreował ich nowy, wręcz wspaniały wizerunek. Stwory obdarzone małym IQ, zamieniające się w nietoperze itp. odeszły już w niepamięć. Wampiry w "Wywiadzie..." to istna arystokracja. Inteligentne, otaczające się przepychem oraz podobne do ludzi. Zarówno z zewnątrz, jaki i wewnątrz. Oznacza to oczywiście, że nasze problemy nie są im obce... Poza tym dużo trudniej je uśmiercić. Krzyże i kołki na nic się nie zdadzą. Pozostaje jednak światło dzienne.
Tak więc ten wizerunek prezentuje się nienajgorzej. Na pewno dla człowieka, który widzi w pobliżu kły ta opcja będzie lepsza od tej oklepanej już w wielu filmach i książkach ;).

Co sądzicie o tym filmie? Czy według Was wniósł wiele do kina wampirycznego?
Alodia
Forrest Gump

Re: Wywiad z wampirem

Post autor: Alodia »

Film bardzo ciekawy. Ukazuje, że nawet istoty potępione mogą mieć ludzkie uczucia. Pozatym dosyć ambitna według mnie rola Pitta. Gra osobę z charakterem, oddaje jej portretm psychologiczny ( w przeciewieństwie do roli np. w "Ms.&Mrs.Smith) ;) Naprawdę warto obejrzeć ;)
Awatar użytkownika
Gabriel
Indiana Jones

Post autor: Gabriel »

Świetny film. został zekranizowany na podstawie książki Anne Rice a jest to jedna z moich ulubionych autorek. Drażnie mnie jednak, ze wiele spraw zostało przedstawionych w innym świetle niżli w filmie.. To sa jednak uroki ekranizacjii i raczej się ich nie ominie :/
Film jednak wciągający i jak już Dusqmad zauważył wnosi wiele do wampirycznego świadka.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Jestem akurat świeżo po seansie. Film mi się podobał, świetna historia, mroczny klimat, muzyka. Aż chce się przeczytać książkę... ;-) W sprawie aktorstwa, to jak dla mnie Cruise w niektórych momentach zwłaszcza na początku wypadł zbyt sztucznie, ale potem było już lepiej. :-) Reszta aktorów trzymała poziom, bardzo dobrze zwłaszcza zagrała młoda Dunst.
Awatar użytkownika
Gabriel
Indiana Jones

Post autor: Gabriel »

Rubenos pisze:Jestem akurat świeżo po seansie. Film mi się podobał, świetna historia, mroczny klimat, muzyka. Aż chce się przeczytać książkę... ;-) W sprawie aktorstwa, to jak dla mnie Cruise w niektórych momentach zwłaszcza na początku wypadł zbyt sztucznie, ale potem było już lepiej. :-) Reszta aktorów trzymała poziom, bardzo dobrze zwłaszcza zagrała młoda Dunst.
Sama Rice była wściekła, ze w ekranizacjii jej filmu bierze udział Cruise..Ale poczytajcie sami..

http://annerice.amizan.org/filmy/wzw_a.htm
Theoricus
Jack Sparrow

Post autor: Theoricus »

Fajny film o wampirach, z klimacikiem i dobrymi aktorami. Podobał mi się sam pomysł wywiadu ;P chociaż to nie zasługa reżysera/scenarzysty, ale autorki książki. Z chęcią obejrzałbym go ponownie, ale chyba długo na niego będziemy czekać w tv :< 8/10, wciąga! :)
Siepacz
Forrest Gump

Post autor: Siepacz »

Jak dla mnie rewelacja, pierwszy raz oglądałem go kilka lat po premierze, pamiętam że kojarzył mi się z filmem który był na okładce każdego pisma typu "Bravo":D Ciekawe ukazanie wampirów odstające od większości filmów w których są jedynie humanoidalnymi pijawkami choć jak wspomniał przedmócwa najwięcej w tym zasługi ma autorka książki.
claris
Forrest Gump

Post autor: claris »

Dobry film, ale po dość dużej jego promocji spodziewałam się czegoś lepszego. Raczej się zawiodłam. Trochę zbyt patetyczny...
fobia
Jack Sparrow

Post autor: fobia »

Taki lekki horrorek na rozgrzanie w jesienny wieczór. Jednak nie jest to film bardzo dobry. Taka średniawa produkcja. 6/10
ble
Tyler Durden

Post autor: ble »

Oglądałam z zapartym tchem. A Lestat... ^^ I nawet Cruise mi za bardzo nie przeszkadzał, chociaż genialny to on nie był. Denerwowały mnie te wszystkie 'skoki' wampirów. Zbyt sztuczne to było. Co jeszcze... mogę dodać, że już wiem, że zrobiłam wielki błąd najpierw oglądając film, nie czytając wcześniej książki. Jak zwykle pomyślałam po fakcie. ;) Ale mam zamiar nadrobić to w wakacje, jeśli tylko biblioteka będzie wyposażona w 'Wywiad...'. Ogólnie polecam wszystkim, bo warto ten film znać.
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Może zejdę trochę z tematu, ale na Youtube znalazłem sceny z Louisem i Claudią muzycznie ilustrowane piosenką NIN "The Fragile", piękne.

http://youtube.com/watch?v=OgeYRxs6dV0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Horror”