Gore

Ogólne dyskusje na tematy cieszące się szerszym zakresem.
Miodzio
Indiana Jones

Re: Gore

Post autor: Miodzio »

KeniG pisze:poza tym naprawdę mnie śmieszy każdy kto za każdym razem wypisuje że CH to pojeba*y film bo żółwia zabili :) a reżyser miał rozprawe i kare zapłacił.
Nie tylko żółwia tam zabijali. Kara nic nie zmienia. Zabijanie żywych zwierząt jest po prostu dla mnie chore.
KeniG pisze:I jeszcze jedno pisanie że film jest głupi bo straszy GORE a nie klimatem tez jest nie poważne bo film GORE ma szokować widza poprzez ukazaną przemoc.
Chodzi mi tylko o to, by nie wymyślać jakiegoś przesłania w "Cannibal Holocaust", które niby zostało tak świetnie ukazane, bo było tyle przemocy. Jak dla mnie przesłania nie ma, a film został zrobiony, by szokować i z tym się zgadzam.
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

Ciekavy pisze:i jeśli ktoś widzi w nim tylko bezmózgą sieczkę, to ta produkcja jest dla niego....hmmm...zbyt wysokim progiem?
Niestety widać mój intelekt nie nadąża za CH, strasznie mi przykro. A ta wzniosłe przesłanie w filmie sprowadza się do ostatniego zdania wypowiedzianego przez naukowca (nie pamietam imienia), który szukał dziennikarzy.
KeniG pisze:nie musi się on podobać ale trzeba wiedzieć co wniusł do gatunku i trzeba to docenić.
Nie, nie trzeba tego doceniać.
KeniG pisze:śmieszy każdy kto za każdym razem wypisuje że CH to pojeba*y film bo żółwia zabili
No to niech cię śmieszy. Tylko, że scena z żółwiem nie miała żadnego celu w filmie, chyba tylko taki, żeby wywołać skandal.

CH nie dość, że jest pojebany, to jeszcze marnie zrealizowany. Nudany z beznadziejną grą aktorów. Całość wygląda strasznie amatorsko, a fabuła nie trzyma się kupy.
KeniG
Indiana Jones

Post autor: KeniG »

Miodzio pisze:Nie tylko żółwia tam zabijali.
A Kutz zabił kure to psychopata!! :D
Miodzio pisze:Chodzi mi tylko o to, by nie wymyślać jakiegoś przesłania w "Cannibal Holocaust", które niby zostało tak świetnie ukazane, bo było tyle przemocy. Jak dla mnie przesłania nie ma, a film został zrobiony, by szokować i z tym się zgadzam.
No i co ty uważasz że nie ma przesłania ktoś uważa że jest ale trzeba pamiętać że wpływ na gatunek ten film miał ogromny a nie podobać sie może tylko nie wolno ograniczać krytyki tego filmu do tego że zabili na planie zwierzaka.
Azgaroth pisze:Nie, nie trzeba tego doceniać.
Ciekawy pogląd.
Azgaroth pisze:No to niech cię śmieszy. Tylko, że scena z żółwiem nie miała żadnego celu w filmie, chyba tylko taki, żeby wywołać skandal.
To GORE. Poza tym już napisałem co myśle o sprowadzaniu krytyki tego filmu do argumentu że żółwia zabili.
Ostatnio zmieniony 2007-03-27, 16:32 przez KeniG, łącznie zmieniany 1 raz.
Azgaroth
Tyler Durden

KeniG pisze:wpływ na gatunek ten film miał ogromny
Chyba tylko na Gore, który jest gatunkiem niszowym, inne filmy jakoś poradziły by sobie z brakiem obecności CH.
KeniG
Indiana Jones

Azgaroth pisze:Chyba tylko na Gore,
Nie na dramaty społeczne :D No jasne że na gore a niby na co? A i jeszcze na Blair Witch Project czy jak to tam sie pisze :)
Miodzio
Indiana Jones

KeniG pisze:A Kutz zabił kure to psychopata!! :D
Uważam, że nie powinno się zabijać żywych zwierząt dla filmu i o czym tu w ogóle mówić. To, że na farmie się kury zabija, albo jakiś prymityw zabija żółwie, to nie znaczy, że ma być to teraz we wszystkich filmach pokazywane.
KeniG pisze:No i co ty uważasz że nie ma przesłania ktoś uważa że jest
Forum jest do wyrażania własnego zdanie, a ja właśnie uważam, że "Cannibal Holocaust" nie ma przesłania.
KeniG
Indiana Jones

Miodzio pisze: to nie znaczy, że ma być to teraz we wszystkich filmach pokazywane.
Po prostu stwierdzenie że reżeser musi być "pojeba*y" bo na planie zwierzaka zabili jest głupie bo tak samo można powiedziec że Kazimierz Kutz jest pojebe* :) I o to mi chodzi.
Azgaroth
Tyler Durden

Widać Kutz tez jest pojebany.
KeniG
Indiana Jones

Nie on ma tylko świra na punkcie węgla i kopalni.
Ciekavy
Vincent Vega

Post autor: Ciekavy »

@Azgaroth
Do oglądania filmu przystąpiłeś pewno z góry określoną tezą, że film będzie beznadziejny, żałosny itp. Naczytałeś się różnych opinii, jaki to ten film chory, krwawy itp. A prawda jest taka, że mity, jakie zdołały się wytworzyć wokół filmu, przerosły sam obraz.

A twoja reakcja na zabitego żółwia, dla mnie jest groteskowa. Nie podziałał na ciebie realizm scen ludzkich organów, tylko zwierzęcych? Skoro jesteś takim obrońcą zwierząt, może wpłacisz jakąś kwotę na konto organizacji chroniącej przyrodę? ;-)

Co do marnego aktorstwa, również i ten zarzut dziwi. Aktorzy mieli praktycznie tylko być, wygłosić parę dialogów, pokrzyczeć i tyle. Chcesz nasycić się dobrym aktorstwem, wybierz inny film.

Amatorstwo filmu? Film miał być amatorski, miał sprawiać takie wrażenie. Wpływa na to fakt, że kamera była uczestnikiem wydarzeń, jeśli chodzi o sceny w dżungli. Amatorstwo zamierzone. Zresztą...taki zarzut mógłbyś zarzucić wszystkim pozycjom, mających certyfikat Dogmy 95, czy Blair Witch Project...a pewno tak nie sądzisz, więc...

@KeniG
Miło, że jest na tym forum ktoś, kto widząc słowo Gore, nie skreśla tego od razu ;-)
Miodzio
Indiana Jones

Ciekavy pisze:@Azgaroth
A twoja reakcja na zabitego żółwia, dla mnie jest groteskowa. Nie podziałał na ciebie realizm scen ludzkich organów, tylko zwierzęcych?
Zwięrzęta zabijali naprawdę, a ludzi nie, więc sceny ze zwierzętami bardziej działają na człowieka, który jest przeciwny zabijaniu ich przed kamerą.
Azgaroth
Tyler Durden

Do oglądania filmu przystąpiłeś pewno z góry określoną tezą, że film będzie beznadziejny
Nie, chciałem go zobaczyć i się przekonać jaki jest naprawdę, a ile jest plotek. Ponadto na początku wydawał się nawet ciekawym połączeniem kina przygodowego z gore, tylko, że im dalej w las tym było gorzej.
Ciekavy pisze:A prawda jest taka, że mity, jakie zdołały się wytworzyć wokół filmu, przerosły sam obraz.
Z tym się akurat zgodzę.
Ciekavy pisze:Nie podziałał na ciebie realizm scen ludzkich organów, tylko zwierzęcych?
Właściwie za mnie odpowiedział w tej kwestii Miodzio.
Ciekavy pisze:, czy Blair Witch Project...
BWP uważam za bardzo dobry film z świetnym klimatem, budując cały czas atmosferę tajemniczości.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

Miodzio pisze:
Ciekavy pisze:@Azgaroth
A twoja reakcja na zabitego żółwia, dla mnie jest groteskowa. Nie podziałał na ciebie realizm scen ludzkich organów, tylko zwierzęcych?
Zwięrzęta zabijali naprawdę, a ludzi nie, więc sceny ze zwierzętami bardziej działają na człowieka, który jest przeciwny zabijaniu ich przed kamerą.
w samo sedno, to samo myślę. muszę ten film obejrzeć kiedyś tak btw ;)
KeniG
Indiana Jones

A to wy jesteście przeciwni zabijaniu zwierząt przed kamerą? Ale w rzeźni walic krowe w głowe młotkiem albo konia zakatować to można? Tak z ciekawości pytam :-) Zresztą indianie tego żółwia zeżerli na pewno bo dla nich to normalne żarcie.
Ciekavy
Vincent Vega

Post autor: Ciekavy »

Panowie, dalej uważam, że tej sceny przyczepiliście się na wyrost.
Idąc tokiem waszego rozumowania, to Czas Apokalipsy powinien dostać bana, bo, o zgrozo! zabijają tam krowę! Podrzynają jej gardło! I to wszystko jest filmowane! ;-)
EDIT:
Azgaroth, nie łap mnie za literówki :P

To na Youtube jest masę filmów, jak uzyskuje się szynkę, skórę, ale to Cannibal Holocaust wywarł na was prawdziwe wrażenie!? ;-) No cóż, ciekawy pogląd na świat.
Ostatnio zmieniony 2007-04-04, 07:42 przez Ciekavy, łącznie zmieniany 2 razy.
Miodzio
Indiana Jones

Czy w "Czasie Apokalipsy" zabijali żywą krowę?

Tak poza tym chodzi mi o to, że nie wszystko powinno się pokazywać przed kamerą. Już o tym pisałem. To, że się zabija zwierzęta dla jedzenie, nie znaczy, że mają teraz reżyserzy zabijać żywe zwierzęta, by bardziej szokować w filmie. Można pokazać bardzo realną śmierć zwierzaka także bez zabijania żywego stworzenia.
Azgaroth
Tyler Durden

Ciekavy pisze:I to wszystko jest kamerowane!
Filmowane nie kamerowane :)
KeniG
Indiana Jones

Miodzio pisze:Czy w "Czasie Apokalipsy" zabijali żywą krowę?
Tak prawdziwą krowe to nie był robot ani makieta.
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

KeniG pisze:A to wy jesteście przeciwni zabijaniu zwierząt przed kamerą? Ale w rzeźni walic krowe w głowe młotkiem albo konia zakatować to można? Tak z ciekawości pytam :-) Zresztą indianie tego żółwia zeżerli na pewno bo dla nich to normalne żarcie.
tak z ciekawości odpowiem, że jestem wegetarianinem ;)
KeniG
Indiana Jones

skiszony pisze:tak z ciekawości odpowiem, że jestem wegetarianinem
No to wiedz że działasz przeciw naturze bo mózgi nam takie duże urosły od mięsa a nie bananów ;) Ja z ciekawości odpowiem że nie jadam niczego co nie cierpialo przed śmiercią ;) Chyba że jako dodatek do tego co cierpiało ;)
Miodzio
Indiana Jones

KeniG pisze: Tak prawdziwą krowe to nie był robot ani makieta.
Jestem przeciwny zabijaniu żywych zwierząt niezależnie od tego czy chodzi o film mało znany czy bardzo znany.

W sprawie zabijania żywych zwierząt w filmie nikt chyba swojego zdania nie zmieni. :-)
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

KeniG pisze:
skiszony pisze:tak z ciekawości odpowiem, że jestem wegetarianinem
No to wiedz że działasz przeciw naturze bo mózgi nam takie duże urosły od mięsa a nie bananów ;) Ja z ciekawości odpowiem że nie jadam niczego co nie cierpialo przed śmiercią ;) Chyba że jako dodatek do tego co cierpiało ;)
wszyscy działamy przeciwko naturze, bo nosimy buty i ubrania ;) więc wiesz. mózgi od mięsa nie rosną. poza tym wielkość mózgu nie ma zbyt wiele wspólnego z inteligencją.
i przede wszystkim raczej działam na korzyść naturze, bo natura się chyba cieszy jak sobie może pożyć.
a na bananach to bym długo nie pociągnął ;)

ps. ja myślę tak jak Miodzio, w gruncie rzeczy. i sorry za offtop.
KeniG
Indiana Jones

skiszony pisze:wszyscy działamy przeciwko naturze, bo nosimy buty i ubrania więc wiesz. mózgi od mięsa nie rosną. poza tym wielkość mózgu nie ma zbyt wiele wspólnego z inteligencją.
Nie rozumiesz tu chodzi o to że u naszym przodków mózg sie rozwinoł dzięki mięsu a przede wszystkim dzięki spożywaniu szpiku kostnego :) i to że teraz na kompie piszesz to zasługa tego małpoluda który pomyślał sobie że zamiast banana może zjeść kawałek padliny. Nie spożywanie mięsa jest sprzeczne z naturą człowieka :)

A co do zabjiania zwierzaków w znanych filmach to chodzi o to żeby nie pisać o jakimś filmie gniot albo debilizm bo zwierzaka na planie zabili, sprowadzanie krytyki filmu to argumentu "Zabili żółwia" jest po prostu "nie ten teges" ;)
Miodzio
Indiana Jones

KeniG pisze: A co do zabjiania zwierzaków w znanych filmach to chodzi o to żeby nie pisać o jakimś filmie gniot albo debilizm bo zwierzaka na planie zabili, sprowadzanie krytyki filmu to argumentu "Zabili żółwia" jest po prostu "nie ten teges" ;)
Nie tylko dlatego uważam "Cannibal Holocaust" za słaby film.
Tak poza tym chodziło mi na początku, gdy wspomniałem o zwierzętach, o to, by nie doszukiwać się przesłań w filmach, które ich nie mają. ;-)
KeniG
Indiana Jones

Miodzio pisze:poza tym chodziło mi na początku, gdy wspomniałem o zwierzętach, o to, by nie doszukiwać się przesłań w filmach, które ich nie mają.
Każdy może sobie interpretować film jak chce.
ODPOWIEDZ