Obecnie czytam

Słowo pisane, które rozbudzaja wyobraźnię, jest skarbnicą wiedzy oraz inspiracji.
zubel
Vincent Vega

Re: Obecnie czytam

Post autor: zubel »

ja obecnie czytam: "Czarna niedziela" - Thomas Harris
Muszę przyznać, że nawet niezła. . .
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

A ja aktualnie czytam "Śnieg" Orhana Pamuka
Ocky
Indiana Jones

Post autor: Ocky »

"Historia Irlandii" Breandan O hEithir [don't ask how to read it ;d)
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

A ja teraz czytam sobie "Lucy Crown" Irwina Shawa! Bardzo dobra książka, chociaż przeżuciłam raptem kilka kartek :D
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Post autor: Kirk »

No a ja w końcu dorwałem "The Call of Cthulhu" mistrza Lovecrafta :)
Wcześniej przeczytałem tylko "Dagon" i pojedyncze opowiadania rozsiane szerokim łukiem po internecie.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Zaczynam "Dziecko Rosemary" Iry Levin.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

A ja zaczynam kolejną powieść Joanny Chmielewskiej - Upiorny legat.
Na razie zapowiada się dobrze, już zaciekawia.
Nie napisałam, że przeczytałam też po raz drugi My, dzieci z dworca Zoo. I nadal uważam tę książkę za bardzo interesującą i pouczającą. Dzięki niej bardzo wiele zrozumiałam i na pewno jeszcze do niej będę powracać.
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

Post autor: KhAn »

Obecnie czytam "Zbrodnia i kara" Fiodora Dosotojewskiego. Przyznam, że na początku książka nie jest ciekawa, ale jak już się akcja rozkręca i dochodzi do zabójstwa a później do przesłuchania to książka jest genialna 8-)
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Obecnie czytam Folwark zwierzęcy. Powinnam przeczytać jeszcze Rok 1984 ale nie wiem czy znajde czas. :-/ Już nie mogę doczekać się czerwca czyli końca mojego nauczania j. polskiego(mam nadzieję). Wtedy będe czytać to co mi się podoba. Nie mówie tu o Orwellu bo jego książki nie są jeszcze takie złe.
Awatar użytkownika
Gabriel
Indiana Jones

Post autor: Gabriel »

Nie wiem jak Ty, ale ja planuję skończyć przygód z nauczaniem j. polskiego 9 maja po ustnej :D A folwark zwierzęcy, to strasznie głupia książka, ale czyta sie lekko :)
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Nie wiem dokładnie kiedy mam ustną ale też gdzieś koło tego. A później studia techniczne a tam nie ma czegoś takiego jak j.polski (alleluja) Hmm chyba, że matury nie zdam. Ale bądźmy optymistami. Zdecydowałam, że nie czytam Orwella tego na maturze i tak nie będzie, po co sobie głowę zawracać.
KeniG
Indiana Jones

Post autor: KeniG »

"Opetanie" Izabeli Szolc zaczynam czytać..........po "Szatanie" Smitha to będzie jakaś odmiana
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

"Uciekinier" Stephena Kinga - spora różnica w porównaniu z filmem, czyta się nieźle - wartka akcja i świetny bohater w stylu tych z filmów Carpentera.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Co do "Dziecka Rosemary": Dobra książka. Bardzo podobało mi się przedstawienie przez autora motywu "wyboru" na końcu powieści. Kto czytał, ten wie o co chodzi. :) Pozostaje mi jeszcze obejrzeć dzieło Polańskiego.

Ostatnio ponadto przeczytałem "Strażniczkę Istnień" Feliksa Kresa, niezłą książkę fantasy. Na plus autorowi z całą pewnością należy zaliczyć tworzenie ciekawych postaci, oraz ciekawie prowadzoną akcję.

Obecnie będę chyba zaczynać "Lalkę" Prusa.
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Post autor: Ovë »

"Lalkę" czytaj, świetna książka.
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Lalke też fajnie mi się czytało. Teraz czytam Mistrza i Małgorzatę. Wkońcu jakaś ciekawa lektura.
iskierka
Terminator

Post autor: iskierka »

ja obecnie czytam : Dorota Terakowska - tam gdzie spadaja anioly
Natkaaa
Jack Sparrow

Post autor: Natkaaa »

iskierka pisze:ja obecnie czytam : Dorota Terakowska - tam gdzie spadaja anioly
Tez niedawno sięgnęłam po tę książkę ;-)
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

Ja juz jestem po Lalce i teraz mam Zbrodnie i Kare :-)
KeniG
Indiana Jones

Post autor: KeniG »

KhAn pisze:Zbrodnie i Kare
O jedna z lepszych lektór,niby klasyka więc powinno być nudne ale mnie takie historie wciągają, zresztą w ostatniej klasie liceum są najlepsze lektury, (łącznie ze wspanieniami z obozów stalinowskich i nazistowskich) oprócz "Nad Niemnem" dla mnie to straszna "padaka". Nie wiem w której klasie jesteś ale ja bym jeszcze polecał na poważnie zainteresować się "Jądrem Ciemności" ja miałem to w LO naprawde coś niesamowitego jedna z moich ulubionych "szkolnych książek" :) Lubie te motywy Korzeniowskiego, pamięć o człowieku itp kurde szkoda że w angli tego pisarza uważa się za jednego z najwybitniejszych pisarzy a u nas w kraju jest strasznie zapomniany. Z "rosyjskich" motywów polecałbym też Braci Karamazow nie wiem dlaczego ale jakoś ogromną sympatje mam to tego :)
Awatar użytkownika
KhAn
Tyler Durden

KeniG nie martw się :-) Jądro Ciemności też będe miał ale pod koniec roku szkolnego ;-) narazie pochłaniam Zbrodnie i Kare :-P
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

A ja teraz czytam "Nostalgię anioła" Alice Sebold. Po przeczytaniu "Szczęściary" tejże autorki pokochałam jej twórczość, odwagę i szczerość ( Szczęściara jest autobiograficzna). "Nostalgia anioła" jest już normalną powieścią, pisaną w pierwszej osobie pod postacią nieżyjącej Susie, która została zgwałcona i zamordowna.
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Post autor: Ovë »

blue berry pisze:A ja teraz czytam "Nostalgię anioła" Alice Sebold
Też czytałem jakieś dwa miesiace temu i ogólnie bardzo dobra powieść (z pewnymi "ale"). Ciekawe co Peter z tego zrobi, mam nadzieję, że film na miarę "Niebiańskich istot". :-)
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Ja czynię postępy w poznawaniu twórczości Shakespeare'a poprzez czytanie "Hamleta".
Solar
Indiana Jones

Post autor: Solar »

Ja czytam po raz wtóry "Siekierezadę" Edwarda Stachury i za każdym razem ta książka zachwyca mnie bardziej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”