Sekta

Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Sekta

Post autor: Dusqmad »

ObrazekObrazek
Recenzja filmu Sekta (autor: Dusqmad)

Info o filmie:
reżyseria: Rob Cohen
scenariusz: John Pogue
zdjęcia: Shane Hurlbut
muzyka: Randy Edelman
data premiery: 2000-08-04 (Polska), 2000-01-07 (Świat)
obsada: Joshua Jackson, Paul Walker, Hill Harper, Leslie Bibb

Fabuła:
Wszystko w życiu Toby'ego układa się po jego myśli. Jest przystojny, inteligentny i powszechnie lubiany. Kończy studia na uniwersytecie Yale i czeka go wspaniała kariera. Ma tylko jedno niespełnione marzenie: być przyjętym do Skulls -ekskluzywnego tajnego stowarzyszenia absolwentów Yale. Po spełnieniu surowych, a niekiedy karkołomnych warunków przyjęcia do stowarzyszenia, zostaje zaprzysiężony podczas równie tajemniczej, co przerażającej ceremonii. Kiedy jego najbliższy przyjaciel zostaje zamordowany w podziemiach siedziby Skulls, bo "wtykał nos w nie swoje sprawy", Toby zaczyna się bać... Wie jednak, że nie może się poddać. Musi pomścić śmierć przyjaciela, ujawnić zło kultywowane przez sektę, a przede wszystkim... nie dać się zabić. (żródło: filmweb.pl)

Zapewne wiele poniższych postów będzie wypowiedziami świadczącymi o negatywnej ocenie filmu, ale mi się on strasznie podobał głównie ze względu na specyficzny, mroczny nastrój oraz całą tematykę.

- MINUSY:

Aktorsko film jest średni. W rolach głównych występują młodzi aktorzy znani głównie z seriali i drugiego planu. Joshua Jackson szczególnie denerwuje kiepską i sztuczną mimiką twarzy. Nieco lepszy Paul Walker ("Szybcy i wściekli") też obnaża przed nami wiele niedociągnięć. Drugi plan spisuje się zaś o niebo lepiej.

Nie brak tu nielogiczności w scenariuszu. Jeden człowiek przeciwko stowarzyszeniu, którego maski mają praktycznie nieokreślony zasięg, a zaliczają się doń najbardziej wpływowi ludzie w państwie. Typowy, powszechny motyw jakich nie brak nam we wspólczesnym kinie. Często przybiera wręcz absurdalny wymiar.

+ PLUSY:

Różnie jest z przewidywalnością, lecz w pewnej chwili możemy czuć się zagubieni i zadawać sobie wiele pytań. Czy oni są wszędzie? Czy oni wszystko kontrolują?

Film jest bardzo dobry od strony technicznej - świetne, dynamiczne zdjęcia, równie dobry montaż. Bardzo spodobała mi się również muzyka, dopasowana do klimatu filmu oraz piosenka, którą słyszymy przy napisach końcowych.

Rob Cohen bardzo dobrze podszedł do całego tematu. Pokazał jak działają tajne stowarzyszenia, do czego potrafią się posunąć i jak wstąpienie do jakiejkolwiek z nich wpływa na dalsze życie każdego człowieka. Naszą ciekawość szczególnie potęguje zdanie pojawiające się na początku filmu, mówiące, że co najmniej 3 prezydentów USA wynosi się z organizacji podobnych do tytułowego Skulls.

=

Wszystko to sprawia, że oglądajac "The Skulls" przymykamy oko na to, co zwykle nas razi, a wnikamy głęboko w świat filmu i jego tematykę. Nie wiem do końca, czemu, ale ten film ma u mnie ocenę 7/10 - było w nim 'coś takiego'.
Rubenos
Darth Vader

Re: Sekta

Post autor: Rubenos »

Dla mnie jest to kolejny średni film z serii "do obejrzenia i zapomnienia". Może co nieco klimatu ma, ale reszta jest co najwyżej przeciętna.
Awatar użytkownika
Miguel
Indiana Jones

Post autor: Miguel »

Mnie ten film w ogóle nie ruszył. Spodziewałem się po tym filmie czegoś bardziej realnego. O tym jak sekty pracują, o tym jak ciężko z nich odejść. Brak w tym filmie poważniejszego podeśjcia do tematu, bardziej psychologicznego. Historia stawała się coraz bardziej niedorzeczna, a rozwiązanie całości - przewidywalne. Poza tym da się odczuć, jakby to była produkcja telewizyjna. Ja osobiście, nie polecam :/
Caligula
Vincent Vega

Post autor: Caligula »

nic specjalnego. podzielam zdanie, że to film do szybkiego zapomnienia. ani gra aktorska, ani fabuła nie są na jakimś specjalnie wysokim poziomie. typowy średniak z Hollywood, można obejrzeć dla odprężenia. porażka to nie jest , ale też nic ponad przeciętny poziom.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

To nie dla mnie... zbyt nudne i przewidywalne jedynie oglądałam go ze względu na Walker'a :) a o Sekcie 2 już lepiej nawet nie wspominam... :-|
ODPOWIEDZ

Wróć do „Thriller | Kryminał”