Ekranizacje gier komputerowych

Ogólne dyskusje na tematy cieszące się szerszym zakresem.
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Ekranizacje gier komputerowych

Post autor: Dusqmad »

Co sądzicie o ekranizacjach gier komputerowych? Czy, w przeciwieństwie do mnie, trafiliście kiedyś na jakąś udaną?

Ja jeszcze chyba nie spotkałem się, z ciekawą ekranizacją gry. Co gorsza uważam, że to bezdenne morze kiczu. Mniemam, że takie "dzieła" tworzone są jedynie dla pieniędzy. Nic innego się tu nie liczy. Po co myśleć długo nad scenariuszem, skoro lepiej stworzyć całą masę efektów specjalnych, obsadzić, w głównej roli jakąś niezłą laskę i czerpać krociowe zyski. Podejście to widać np. przy "Tomb Raiderze" - pierwsa część sprzedała się świetnie, ale już druga ledwo się zwróciła - po prostu łatwo zauważyć na czym to wszystko bazuje.

Najstraszniejszą rzeczą są plany niemieckiego reżysera Uwe Bolla, który wśród których jest między innymi ekranizacja "Postala" - gry polegającej między innymi na podpalaniu i sikaniu na ludzi oraz zabijaniu ich na wszystkie inne możliwe osoby. Jak na razie wszystko wskazuje na to, że Boll stworzy jeden z najgorszych filmów w historii kina. Sadzę, że "Postal" pod względem kretyńskiej fabuły nie będzie miał sobie równych. Boll jest po prostu postacią niebywale śmieszną i niecodzienną :P. Przecież nikt przy zdrowych zmysłach nie podjąłby się tego przedsięwzięcia. Fakt, doktor przecież nie kieruje się rozsądkiem...
Shakal
Vincent Vega

Re: Ekranizacje gier komputerowych

Post autor: Shakal »

Mała ciekawostka co do "Postala". Boll - w którejś nowince przeczytanej na filmwebie - zaprasza osoby, by.. zmierzyły się z nim na ringu w walce bokserskiej, a to co może być interesujące zostanie wmontowane do filmu;)
Ale fakt faktem, filmy robi idiotyczne. Już nie mówiąc tu o takim Bloodrayne.

Mi jedynie przypadł do gustu Doom. Może fabularnie odbiegał od wersji z gry, ale to tylko dlatego, że idSoftware prosiło scenarzystów o tą zmiane.

Dusq, mówisz, że Boll jest mistrzem w robieniu nagłupszych filmów na podstawie gier? Poszukaj gdzieś o japońskich (bodajże) planach ekranizacji World of Warcraft, a opadnie Ci szczęka ;)
Necron

Post autor: Necron »

No to zależy, mi sie Tomb Raider bardzo podobał :D. Może dlatego że jestem fanką TR :P.
A Silent Hill? Wydaje mi sie że dobrze go zrobili :D
Awatar użytkownika
Hukaa
Mad Max

Post autor: Hukaa »

Też jestem fanką Tomb Raidera i też mi się ekranizacja podobała. Zresztą tam gdzie Angelina Jolie tam udany film :P :mrgreen: Doom też nawet fajny choć zwykle takich filmów nie oglądam ;-)
Necron

Post autor: Necron »

JAk moge sie przyznać to nawet nie wiem o czym jest ten film i gra. Wiem tylko że było o nim głośno w Niemczech bo tam zakazali puszczania tego filmu w kinach, więc to jakiś horror? Ogólnie nie przepadam za ekranizacjami komputerowymi, no chyba że jak w Silent Hill podobał mi sie zwiastun i byłam ciekawa o czym jest dokładniej, i TR, ale to sie nie liczy bo wkońcu obejrzenie go było obowiązkowe :D
Awatar użytkownika
Hukaa
Mad Max

Post autor: Hukaa »

Dlaczego obowiązkowe?? Pewnie przywiązali Cię łańcuchami do fotela w kinie :P Ja TR oglądałam, ponieważ chciałam zobaczyć, jak wypadła Angelina w roli Lary Croft, znanej chyba bardziej od niej :lol: (W końcu Larę znają nawet Ci, co komputera nie posiadają ;) ). Liczyłam się z porażką Angie, ale końcowy efekt jest bardzo dobry :)
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

Nie lubię tych wszytskich ekranizajci gier. TR mi sie nie podobał, chociaż gry tez nie lubiłem, to moze dlatego. Doom to totalna porażka, patrzeć się nie dało, wyłączyłem po 20 minutach. Ogolnie rzecz biorąc nie pamietam takiej ekranizacji gry, która by mi się spodobała.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

TR oglądałem tylko jedynkę i muszę przyznać że była nawet niezła. Doom podobał mi się do "wstawienia" widoku z 1 osoby. Jakież to było kiczowate... :-)
Shakal
Vincent Vega

Post autor: Shakal »

Przyznaje, Silent Hill również był dobry pod względem efektów i fabuły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „FORUM OGÓLNE”