Panna nikt i Matka swojej matki

Szukasz filmów o konkretnej tematyce? Masz jakieś pytania odnośnie filmu i zagadnień z nim związanych?
Korek
Forrest Gump

Panna nikt i Matka swojej matki

Post autor: Korek »

witam... mam nadzieje ze dobre miejsce na takie pyt... poszukuje 2 polskich nie najnowszych juz filmow... "panna nikt: i "matka swojej matki". nie wazne dla mnie jest czy bedzie to avi rmvb czy jaki format... jesli ktos ma dostep to moga byc rowniez do kupienia w jakims sklepie czy gdzies... byle nie byla to wtedy kaseta VHS... pozdrawiam i prosze o pomoc...

Panna nikt:

data premiery: 1996-10-25
reżyseria Andrzej Wajda
scenariusz Radosław Piwowarski
zdjęcia Krzysztof Ptak
muzyka Andrzej Korzyński
na podstawie: powieści Tomasza Tryzny
od lat: 15
czas trwania: 98

Po przeprowadzce do dużego miasta 15-letnia Marysia trafia do nowej szkoły. Dziewczynka jest nieśmiała i z trudem przystosowuje się do nowego środowiska. Początkowo więź przyjaźni łączy ją z Kasią, dziewczyną o silnej osobowości, utalentowaną artystycznie i mającą wyrobiony światopogląd. Kasia stopniowo wprowadza przyjaciółkę w świat sztuki i intelektu, który coraz bardziej fascynuje Marysię. Ale Kasia uczy ją również swego sposobu na życie. Wyznaje jej, że jest opętana przez demona, który umożliwia jej tworzenie muzyki.

Obsada:
Anna Wielgucka : Marysia
Anna Mucha : Kasia
Stanisława Celińska
Jan Tomaszewski
Małgorzata Potocka
Leszek Teleszyński
Małgorzata Pieczyńska

Matka swojej matki

data premiery: 1996-09-27
reżyseria Robert Gliński
scenariusz Robert Gliński , Joanna Żółkowska
zdjęcia Jarosław Szoda
muzyka Krzesimir Dębski
od lat: 12
czas trwania: 91

Alicja ma 19 lat, przygotowuje się do matury w szkole muzycznej. Matka Alicji, Barbara, jest lekarzem weterynarii. Z córką łączą ją idealne stosunki. Zaraz po maturze Alicja i Barbara mają wyjechać do USA, gdzie przebywa ojciec dziewczyny. Pewnego dnia Alicja odkrywa w domu dokument, z którego wynika, że jest adoptowanym dzieckiem. Zarzuca Barbarze, że nie wyznała jej prawdy. Wizyta w domu dziecka i biurze ewidencji pozwalają odnaleźć nazwisko prawdziwej matki Alicji. Dziewczyna odwiedza Ewę mieszkająca w rozpadającej się ruderze. Kobieta sądzi początkowo, że chodzi o próbę szantażu...

Obsada:
Krystyna Janda : Ewa Kozłowska
Jerzy Stuhr : Roman
Joanna Żółkowska : Barbara
Maria Seweryn : Alicja
Wanda Wiłkomirska : Profesorka Alicji
Emilian Kamiński : Przyjaciel Ewy
Jerzy Karaszkiewicz : Sąsiad Ewy
Janusz Onufrowicz : Piotr
Andrzej Nejman : Marcin
Hanna Stankówna : Sąsiadka Ewy

mam nadzieje ze opisy sa w porzadku...
akira
Forrest Gump

Re: Panna nikt i Matka swojej matki

Post autor: akira »

"Matka mojej matki" byla kiedys w serii "Złota Kolekcja: Świat Polskiego Kina" ale nie wiem czy jest caly czas dostepna...
ODPOWIEDZ