Malena

blue berry
Tyler Durden

Malena

Post autor: blue berry »

Obrazek

Info o filmie:
reżyseria: Giuseppe Tornatore
scenariusz: Giuseppe Tornatore
zdjęcia: Lajos Koltai
muzyka: Ennio Morricone
produkcja: USA, Włochy
data premiery: 2001-03-30 (Polska) , 2000-10-27 (Świat)
obsada: Monica Belluci, Giuseppe Sulfaro, Gaetano Aronica

Fabuła:
1940 rok, Włochy przystępują do wojny. Ale dwunastoletni Renato pamięta tamtą chwilę z zupełnie innego powodu. Właśnie tego dnia dostał swój pierwszy, prawdziwy rower i po raz pierwszy zobaczył Malenę. Ta tajemnicza, piękna kobieta, która przybyła na Sycylię, by w mężczyznach budzić pożądanie, a w kobietach niechęć, całkowicie zawładnie sercem chłopca. Przez kilka lat adoruje ją z daleka. Pewnego dnia jego uczucie zostanie poddane ciężkiej próbie. (żródło: filmweb.pl)

Genialny film. Mocno mną poruszył. Tematyka niby niezbyt oryginalna, ale stroi od banału. Uroda Belluci jest wręcz magnetyzująca. Bardzo podobało mi się przedstawienie miasteczka. Ludzie tam pełni byli hipokryzji i nienawiści. Zaskakujące jak pięknie Malena przyporządkowała się do ich oczekiwać. Myślę, że w głębi była bardzo nieszczęśliwa. Dawno tak nie klęłam jak na końcówce tego filmu.
Rubenos
Darth Vader

Re: Malena

Post autor: Rubenos »

Wyśmienity. Pierwsza połowa w ciepłej tonacji opowieści o dojrzewaniu, w drugiej przemienia się w tragiczny dramat kobiety odrzuconej przez jak dobrze jej znane społeczeństwo, żerujące na jej nieszczęściu.
blue berry pisze:Zaskakujące jak pięknie Malena przyporządkowała się do ich oczekiwać. Myślę, że w głębi była bardzo nieszczęśliwa.
Wiesz... nie robiła tego z własnej woli. :) Akurat sytuacja materialna, brak pomocy jakiejkolwiek pomocy ze strony ww społeczeństwa, zmusiło ją do zajęcia się takim a nie innym zajęciem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”