Szybcy i wściekli

Awatar użytkownika
Aletheia
Tyler Durden

Szybcy i wściekli

Post autor: Aletheia »

Obrazek

reżyseria Rob Cohen
scenariusz Ken Li, Gary Scott Thompson
zdjęcia Ericson Core
muzyka BT
produkcja USA
data premiery 18 czerwca 2001
obsada Paul Walker (Brian O'Connor), Vin Diesel (Dominic Toretto), Michelle Rodriguez (Letty), Jordana Brewster (Mia Toretto), Rick Yune (Johnny Tran), Chad Lindberg (Jesse)

Fabuła
Brian pracuje w warsztacie tuningowym. O swój wóz dba bardziej niż o dziewczynę, a jego celem jest sukces w nielegalnych, ulicznych wyścigach. To przynajmniej wersja oficjalna, przeznaczona dla przywódcy tuningowców-wyścigowców. W rzeczywistości bowiem Brian... A tam, naprawdę kogoś obchodzi fabuła? Szybcy faceci, szybkie dziewczyny... I samochody mające pod maską więcej dopalaczy niż benzyny i więcej pieniędzy niż dopalaczy, a za kierownicą typów mających większe jaja niż rozum.

Opinia
Ludzie, i to się doczekało dwóch sequeli...?!?!
Kliniczny przypadek zatrucia testosteronem, głównie u reżysera. W życiu nie widziałam w filmie większego stężenia plastiku - takiego w rodzaju "chromowanych" ozdóbek w sklepach "Wszystko po 4 złote" - błyszczy, ale jednak plastik. Te samochody... :mrgreen: Najczęściej widuję takie w kioskach, pakowane po kilka naraz, po parę złotych za zestaw. Takimi się przekupuje siedmioletnich chłopaczków, żeby zjedli marchewkę z groszkiem. W życiu też nie widziałam głupszego pomysłu na napad; w ogóle fabuła totalnie pretekstowa. Ale przyznaję, że to jak czepianie się musicalu, że prowadzi od piosenki do piosenki...
Muzyka w większości przereklamowana, mnie w każdym razie nie wzięła. Nie bierze mnie teledysk rozwleczony do dwóch godzin.
Paul Walker nawet mi się podobał przez pierwszy kwadrans. Potem zaczęłam mieć dość jego "uszczęśliwionej" miny nie-łapię-co-jest-grane-ale-liczę-że-tego-nie-widać. Vin Diesel okazał się lepszym aktorem. Zaskakująco dobrym, jak na gościa w typie żyją-ze-mnie-trzy-siłownie. Nie dość dobrym jednak, żeby pociągnąć film - do tego zdolni są tylko najlepsi, a i to nie zawsze.
Tylko jedno naprawdę mi się podobało: "Jestem Hector. Nazwiska sam nie potrafię wymówić." :-D
W sumie najwyżej 3/10 i to tylko z litości.
Mela0607
Agent Smith

Re: Szybcy i wściekli

Post autor: Mela0607 »

Jestem całkiem odmiennego zdania; ponieważ mi się film podobał, może dlatego że jestem fanką tego mało ambitnego gatunku jakim jest akcja... Wyścigi, pościgi, przejażdzki i podziwianie takich pięknych samochodów jakie tutaj zostały zaprezentowane; jeden z atutów filmu; nowoczesność, orginalność, pomysłowość; styl starych klasycznych samochodów typu mustang kręcą mnie, ale nie pogardzę takimi samochodami; po truningu, a zrobione zostały rewelacyjnie... Paul Walker tutaj był nawet dobry, aczkolwiek nie aż tak jak to było w "Potędze strachu", gdzie mnie zaskoczył totalnie, był tam świetny; widziałam większość jego filmów i mogę stwierdzić iż tam był najlepszy. Vin Diesel - lubię gościa, czasami wydaje się "sztywny", jednakze potrafi grać twardzieli, a w komediach sobie również nie najgorzej radzi... Stawiam go na równi z "Torque"... Ja osobiście film polecam, bynajmniej tym osobom, które lubią tego typu bajery...
ble
Tyler Durden

Post autor: ble »

Samochodziki były fajne, nawet dobrze wyszły sceny pościgów. Muzyki nie będę oceniać, bo to nie moje klimaty. Co jeszcze... Bardzo, ale to bardzo wkurzał mnie Paul Walker. Jak to beztalencie znalazło się w Hollywoodzie?! Stuczna gra, sztuczna (jeśli chociaż jakakolwiek) mimika, nawet sztuczny chód...
Inspiration
Mad Max

Post autor: Inspiration »

Zgadzam się z ble z tym, że Paul Walker to marny aktor. Co film czy scena z nim to ten sam wyraz twarzy i głupkowaty uśmiech który potrafi doprowadzić do szału. Natomiast jeśli chodzi o 'Szybkich i wściekłych' to dla mnie film jest ok. Kręcą mnie pościgi szybkich samochodów i ogólnie akcja, więc przy takich gatunkach nie zrwacam uwagę na fabułę, bo ta zazwyczaj jest mierna.
Azgaroth
Tyler Durden

Post autor: Azgaroth »

Jeden z tych filmów, które fajnie się ogląda w gronie kumpli przy browarku :)
Fenomen
Vincent Vega

Post autor: Fenomen »

Chociaż niejestem miłośnikiem aut a film oglądałem już dawno to muszę powiedzieć ze zrobił na mnie dobre wrażenie.
6/10
masterweb
Vincent Vega

Post autor: masterweb »

każda odsłona tego filmu jest chyba najlepszą. Nie widziałęm lepszego filmu, także gry są z podobnej serii super.. ale to nie forum o grach ;)

widziałęm po kilka razy filmy, jak na razie okey ;)
Filmowy33
Vincent Vega

Post autor: Filmowy33 »

Piąta część jest ekstra i nie jest to film na raz. Ja już oglądałem go dwa razy i za każdym razem czułem się jakbym oglądał pierwszy raz.
Znakomita gra aktorów, zabawne sytuacje i dialogi. Pewne sceny kaskaderskie trochę naciągnięte i gdyby nie to, to film wyglądałby jak prawdziwe życie kręcone jakąś ukrytą kamerą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcja | Sensacja”