Info o filmie:
reżyseria: Ryan Fleck
scenariusz: Ryan Fleck, Anna Boden
zdjęcia: Andrij Parekh
produkcja: USA
data premiery: 2006-03-22 (Świat)
obsada: Ryan Gosling, Anthony Mackie, Shareeka Epps
Fabuła:
Akcja filmu toczy się na Brooklynie.
Głównym bohaterem filmu jest Dan Dunne, nauczyciel z silnym poczuciem "misji". Próbuje on zainspirować swioch uczniów do działania. Nie jest on jednak typowym dla historii z Hollywood zaangażowanym pedagogiem. Choć na szkolnej sali radzi sobie całkiem nieźle, nie potrafi poukładać sobie życia prywatnego. Zmaga się z uzależnieniem od narkotyków. Pewnego dnia jego sekret odkrywa jedna z uczennic...
(żródło: FilmWeb)
Właściwie nie wiem, jak mam opisać moje odczucia po tym filmie. Jest to (wg. mnie) jeden z niewielu filmów opisujących prawdziwe życie. To nie kolejna produkcja z serii 'zabili go i uciekł', ani 'odnalazłam swoją miłość, będziemy żyć wiecznie'. Człowiek, który uczy cię jak masz żyć, co robić, żeby twoje życie było jak najlepsze, sam nie wie, co robić ze swoim. Smutna rzeczywistość. Co mogę powiedzieć o stronie technicznej... całkiem zadowalająca biorąc pod uwagę, że film został nakręcony w 23 dni. Ryan Gosling jak zwykle bdb, Shareeka Epps też była dobra, szczególnie że to był jej pierwszy (?) film. Ogólnie warto zapoznać się z tą produkcją.