Info o filmie:
reżyseria: Gabriele Muccino
scenariusz: Steve Conrad
zdjęcia: Phedon Papamichael
muzyka: Andrea Guerra
gatunek: dramat obyczajowy, biograficzny
data premiery: 2007-02-09 (Polska) , 2006-12-15 (Świat)
obsada: Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newton
Fabuła:
Historia Chrisa Gardnera (Will Smith), człowieka inteligentnego i utalentowanego, który zarabia na życie sprzedając wyposażenie medyczne. Nie jest to zajęcie ani wdzięczne, ani dobrze płatne. Ambitny Chris próbuje więc dostać się na staż w renomowanym biurze maklerskim i udaje mu się w tym wyścigu pokonać wielu znacznie lepiej wykształconych konkurentów. Nauka zajmuje Chrisowi wiele czasu, co odbija się na jego pracy, a tym samym i finansach. Dla niego i dla jego ukochanego, pięcioletniego synka, nadchodzą bardzo cięzkie dni; noclegi w schroniskach i na przystankach stają się codziennością. Ale mimo trudności Chris nie pozwala, by cokolwiek stanęło mu na drodze do lepszego życia i szczęścia.
Film oparty na faktach. (żródło: filmweb.pl)
Dzisiaj obejrzałam i jestem pod wrażeniem. Fenomen to nie jest, ale film bardzo godny uwagi. Mimo iż mamy do czynienia z typowym dramatem obyczajowym, nie ma w nim ani krzty z jakiegoś wyciskacza łez, co świadczy na plus akurat. Film jest bardzo ciepły i pełen optymizmu, chociaż mówi o historii trudnej. Historia jest opowiedziana z ogromną prostotą. Akcja rozwija się powoli, ale ja śledziłam ją z wielkim zainteresowaniem. Szczególnie podobał mi się moment, kiedy Chris zmiażdżył marzenia swojego syna dotyczące koszykówki, a później cały błąd naprawił mówiąc: "Nigdy nie daj sobie wmówić, że nie możesz czegoś zrobić. Nawet gdybyś usłyszał to ode mnie". Oceniam 8/10