Berserk

Rubenos
Darth Vader

Berserk

Post autor: Rubenos »

Obrazek

Gatunek:fantasy
Liczba odcinków:25

Fabuła:
"Samotny szermierz imieniem Guts, przemierza średniowieczne krainy miecza i magii jedynie w towarzystwie swego wielkiego miecza. Pewnego dnia spotyka szermierza imieniem Griffith, który go pokonuje. Po porażce Guts przyłącza się do najemników Griffith`a i w krókim czasie staje się jego prawą ręką, ale to wszystko jest już tylko przeszłością. Teraz Guts ponownie samotnie stąpa pośród krain, szukając pomsty na tych którzy jego życie przyprawili o piekło." (źródło:filmweb.pl)

Opinia:
Wycinek historii z mangi liczącej około 30 tomów, stanowiący swoistą zachętę do sięgnięcia doń. Moje ulubione anime. Brutalne, mroczne, o znakomitej historii. Bardzo ciekawe sylwetki bohaterów. Właściwie kończy się ono w pewnym momencie kulminacyjnym, gdzie nie jest jasny dalszy los bohaterów i swoją drogą zainteresowany widz MUSI po prostu sięgnąć po mangę. Ciekawe zagranie. Gorąco polecam.
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Re: Berserk

Post autor: Kirk »

Świetne, ale manga zaczyna troche tracić klimat jak do Guttsa dołączają inni bohaterowie, wtedy trochę zatraca swój niesamowity klimat. Mimo to, zarówno anime i manga są jak najbardziej warte obejrzenia. Sporo świetnych walk, a ponadto bardzo oryginalna psychologiczna wiwisekcja, więc całość ma też w sobie pewną filozoficzną głębie. A scena z powolnym odcinaniem ręki już chyba do historii anime przeszła.
Rubenos
Darth Vader

Post autor: Rubenos »

Ja się cieszę z jednej rzeczy. Obniżono poziom brutalności. Gdyby przeniesiono ten z komiksu, nadając ponadto barwy, to byłaby prawdziwa rzeź. :572:

I dziękuję ci Kirk za link z odcinkami anime. :) Wcześniej nie mogłem znaleźć ostatnie 5 odcinków i musiałem się posiłkować youtube. Jeszcze raz wielkie dzięki!
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Post autor: Kirk »

No masz rację Rubenos, ciężko sobie wyobrazić jak się patrzy na anime, że manga jest wielokrotnie brutalniejsza. Chociaż ja sam najpierw czytałem mange:)

A co do linka to nie ma za co dziękować:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Seriale anime”