Info o filmie:
reżyseria: Lars von Trier
scenariusz: Lars von Trier
zdjęcia: Roby Muller, Lars von Trier
muzyka: Bjork
gatunek: musical, dramat
data premiery: 2000-10-20 (Polska) , 2000-05-17 (Świat)
obsada: Bjork, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare
Fabuła:
tAkcja filmu dzieje się w latach pięćdziesiątych w amerykańskim miasteczku. Główną bohaterką jest Selma (Bjork), czeska emigrantka. Pracuje w fabryce, zarabia pieniądze na operację swojego kilkuletniego synka. Selma, pomimo słabego wzroku bierze nadgodziny, aby móc odłożyć pieniądze. Zwierza się ze swoich problemów policjantowi Billowi. On wynajmuje Selmie przyczepę, która stoi w jego ogródku. Pewnego dnia giną jej wszystkie oszczędności. Zrozpaczona kobieta i matka jest w stanie zrobić wszystko. (żródło: kinomaniak.pl)
Film jest naprawdę cholernie mocny. Kręcony jest w chwale Dogmy '95, dlatego o oszałamiających zdjęciach czy pracy kamerą mowy nie ma. Kamera cały czas wykorzystwywana jest z ręki, co na początku trochę mnie wkurzało, ale dało się przywyknąć. Muzyka zachwycająca, szczególnie jeśli ktoś lubi Bjork (ja lubię). Co do fabuły to niby zwykła, wszystkiego można się spodziewać, ale naprawdę człowiekiem wstrząśnie. Mnie ten film niesamowicie wkurwił i myślę, że to nie tylko moje wrażenie. W sumie takie było założenie von Triera. Podczas oglądania wyzwala się w człowieku tyle sprzecznych emocji. Trudno mówić/pisać o tym filmie, bo jego trzeba po prostu obejrzeć. Nie wiem, czy polecić, czy nie. Ogląda się na własną odpowiedzialność