Info o filmie:
reżyseria: Roger Donaldson
scenariusz: Mitch Glazer, Roger Towne, Kurt Wimmer
zdjęcia: Stuart Dryburgh
muzyka: Ramin Djawadi, Klaus Badelt
gatunek: sensacyjny
data premiery: 05.09.2003 (Polska), 25.01.2003 (świat)
obsada: Al Pacino, Colin Farrell, Bridget Moynahan,
Fabuła:
James Clayton jest młodym i bardzo zdolnym informatykiem. Jego talent doceniają największe firmy przemysłu komputerowego i... CIA. Organizacja próbuje zwerbować Jamesa do swoich szeregów. Pierwotnie mężczyzna odmawia współpracy lecz z czasem przystaje na postawione mu warunki. Kuszące okazały się jednak nie pieniądze czy sława szpiega, lecz możliwość rozwiązania zagadki tajemniczej śmierci ojca.
Podczas treningów Clayton robi olbrzymie wrażenie na doświadczonych szkoleniowcach. Pewnego dnia jednak zostaje poddany próbie, której nie udaje mu się przejść. Wyrzucony z treningu popada w przygnębienie i depresję. Szybko jednak okazuje się, że ćwiczenie, którego nie zaliczył miało podwójne dno...
(źródło: filmweb.pl)
Rekrut ujął mnie przede wszystkim fabułą. Spodobała mi się tematyka - wybór, szkolenie i misje szpiegów CIA. Świetnie została dobrana obsada aktorska. Al Pacino jest niezawodny, oczywiście pokazał klasę. Również Colin Farrell wypadł dobrze i bynajmniej nie jest w jego cieniu. Film jest ciekawy, z zadziwiającymi zwrotami akcji. Bardzo mi się podobał.