Info o filmie:
reżyseria: Matthew Vaughn
scenariusz: Jane Goldman, Ashley Miller, Zack Stentz, Matthew Vaughn
zdjęcia: John Mathieson
muzyka: Henry Jackman
produkcja: USA
data premiery: 1 Czerwiec 2011
obsada: James McAvoy, Michael Fassbender, Rose Byrne, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon, January Jones, Nicholas Hoult, Caleb Landry Jones, Lucas Till, Edi Gathegi.
Fabuła: Widowiskowy film akcji, ukazujący początki epickiej sagi X-Men. Zanim Charles Xavier i Erik Lensherr przybrali imiona Profesor X i Magneto, byli młodymi ludźmi, którzy odkryli w sobie niezwykłe moce. Nim zostali zaciętymi wrogami, byli bliskimi przyjaciółmi, którzy połączyli swe siły z innymi Mutantami, aby zapobiec największemu zagrożeniu, przed którym stanął świat. Wkrótce jednak rozdzielił ich konflikt, który doprowadził do wybuchu wiecznej wojny między Bractwem skupionym wokół Magneto a grupą X-Men, której przewodził Profesor X.
http://www.filmweb.pl/film/X-Men+Pierws ... 011-489280
W filmie bardzo miłym zaskoczeniem dla mnie był fakt, że jedna z postaci głównych to jest Eric/Magneta pochodzi z Polski a raczej ma związek z Polską. Jednakże nie oddanie danemu kraju należy mi oceniać. Bardzo podoba mi się sposób patrzenia na świat mutantów oraz nagły obrót sprawy. Dzięki temu filmowi wiem jak to było na prawdę od początku.
Dobre efekty, gra aktorska oraz muzyka.
Film oceniam na 8 w skali do 10.