Haley Joel Osment

Sławni, bogaci, przystojni utalentowani oraz Ci, którzy stworzyli najlepsze kreacje w dziejach kina.
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Haley Joel Osment

Post autor: Scourge33 »

Mimo młodego wieku o Haleyu Joelu Osmencie wielu mówi jako o jednym z najbardziej obiecujących gwiazd amerykańskiego kina. Uwagę krytyki po raz pierwszy wzbudził w 1994 r., kiedy zagrał małą rólkę w głośnym obrazie Roberta Zemeckisa "Forrest Gump". Mimo, iż na ekranie pojawił się zaledwie przez kilka minut to recenzenci pochwalili go za swobodę i naturalność z jaką wcielił się w graną przez siebie postać. Przez kilka następnych lat Osment pilnie pracował nad swoim warsztatem aktorskim występując w wielu filmach zarówno kinowych jak i telewizyjnych. W 1996 r. partnerował Gerardowi Depardieu w obrazie "Bogus" i otrzymał lepsze recenzje niż francuski gwiazdor. Jednak prawdziwą popularność Osment zdobył w roku 1999. Wystąpił wtedy w głośnym filmie "Szósty zmysł" u boku Bruce'a Willisa. Kreacja, którą tam stworzył zachwyciła zarówno publiczność jak i krytyków. W 2000 r. Haley otrzymał nominacje do Złotego Globu i Oscara za tą właśnie rolę.

Ode mnie:
Niesamowity młody człowiek, pomimo wieku miał okazję zagrać u boku największych gwiazd "Hollywood", myślę że nie jednego starego wyjadacza zdołał wprowadzić w kompleksy. W odróżnieniu od wielu nastoletnich aktorów nie wpada w samouwielbienie, "woda sodowa do głowy mu nie uderza".... Pewnie wielka w tym zasługa rodziców, a przede wszystkim ojca-menagera.
Już teraz posiada świetny aktorski warsztat, co udowodnił m. in. w "A.I. Sztuczna Inteligencja", "Szósty zmysł"....
Zapewne jeszcze o nim będzie głośno....
Rubenos
Darth Vader

Re: Haley Joel Osment

Post autor: Rubenos »

A ja odnoszę wrażenie, że z wiekiem jego popularność przygasła. Jest najbardziej popularny z tych trzech dzieł które wymieniłeś tj. "Forrest Gump", "Szósty zmysł" i "AI", z czego to ostatnie jest powszechnie uznawane za klapę. Sam na temat ww dzieła się nie wypowiem bo nie dane mi było go obejrzenie. Obecnie nie wiele o nim słychać, a więc jestem względem niego niemal całkowicie obojętny.
Ps: przypomniałem sobie, że chyba brał udział w castingu na rolę Anakina w III części.
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Post autor: Scourge33 »

Jednak zasugeruję Ci żebyś zapoznał się z "A.I." właśnie ze względu na kreacje tego chłopaczka, bardzo ciekawie zaprezentował się też Jude Law. Ja staram się nie powtarzać cudzych opinii na dany temat; po prostu przekonaj się sam. Pozdro!
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Udowodnił nam co potrafi właśnie w filmie "Szósty zmysł", o którym wspomnieliście powyżej, bardzo zaintrygował mnie swoją rolą, bo to zrobił naprawdę dobrze i trzeba przyznać potrafił przekonać widzów do swojej roli chłopca, który widzi umarłych... całkiem nieźle mu to wyszło :P Kolejny film to "Sztuczna inteligencja" dla mnie naprawdę dobry, ale jednak co to się tam działo pogłębiło widzów do tego iż zwracali większą uwagę na to co się tam dzieje i jak reżyser to pokazał niż cała treść filmu... i to mi się właśnie nie podobało. Następny film, który z nim widziałam to "Podaj dalej", nie było o nim wspomniane powyżej, a wydaje mi się również sukcesem dla tego chłopaka, mimo iż właśnie tam był normalnym chłopcem; ale i tak zagrał rewelacyjnie chłopca, który chce zmienić świat, wiadomo dla innych nudne, dla innych znów interesujące i dla mnie to było ciekawe doświadczenie...:) Uważam, że jednak coś z tego chłopaka wyrośnie :P
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Jego dziecięce role są bardzo dobre, wspomniane już wyżej A.I, Szósty Zmysł, może jeszcze Podaj Dalej. Jest naturalny i przekonujący. Jednak z wiekiem coraz mniej o nim słyszę. Zobaczymy czy podoła popularności i jak spisze się w dorosłych rolach.
Pandek
Indiana Jones

Post autor: Pandek »

Jego gra aktorska jest naprawdę swietna, jak na tak młody wiek. Najlepszy był chyba w pamiętnym "Szóstym zmyśle".Zdecydowanie przyćmił Willisa. Podobało mi się też, jak zagrał w "Podaj dalej", aczkolwiek cały film rewelacją nie był.
Niestety z wiekiem coraz mniej sie o nim słyszy. A szkoda takiego talentu.Może lepiej byłoby, żeby nie dorastał?
gosia.
Jack Sparrow

Post autor: gosia. »

Ostatnio nic nie słyszałam o żadnych jego nowych, zachwycających rolach...Jak był młodszy zagrał kilka na prawdę dobrych ról, był świetny w 'AI', 'Szóstym zmyśle', 'Podaj dalej', zagrał tam na prawdę nieźle...Ale teraz? Jakoś przycichło o nim...Ale może jeszcze nas czymś zachwyci, tym razem w roli kogoś dorosłego...
Iska
Forrest Gump

Post autor: Iska »

Jako dziecko gra świetnie. Tak jakby skończył kilka szkół aktorskich. Teraz rzeczywiście mało o nim słychać. Z dziecięcych ról już wyrósł.
gosia. pisze:Ale może jeszcze nas czymś zachwyci, tym razem w roli kogoś dorosłego...
Zgadzam się. Tylko niech dostanie szansę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktorzy”