Mimo młodego wieku o Haleyu Joelu Osmencie wielu mówi jako o jednym z najbardziej obiecujących gwiazd amerykańskiego kina. Uwagę krytyki po raz pierwszy wzbudził w 1994 r., kiedy zagrał małą rólkę w głośnym obrazie Roberta Zemeckisa "Forrest Gump". Mimo, iż na ekranie pojawił się zaledwie przez kilka minut to recenzenci pochwalili go za swobodę i naturalność z jaką wcielił się w graną przez siebie postać. Przez kilka następnych lat Osment pilnie pracował nad swoim warsztatem aktorskim występując w wielu filmach zarówno kinowych jak i telewizyjnych. W 1996 r. partnerował Gerardowi Depardieu w obrazie "Bogus" i otrzymał lepsze recenzje niż francuski gwiazdor. Jednak prawdziwą popularność Osment zdobył w roku 1999. Wystąpił wtedy w głośnym filmie "Szósty zmysł" u boku Bruce'a Willisa. Kreacja, którą tam stworzył zachwyciła zarówno publiczność jak i krytyków. W 2000 r. Haley otrzymał nominacje do Złotego Globu i Oscara za tą właśnie rolę.
Ode mnie:
Niesamowity młody człowiek, pomimo wieku miał okazję zagrać u boku największych gwiazd "Hollywood", myślę że nie jednego starego wyjadacza zdołał wprowadzić w kompleksy. W odróżnieniu od wielu nastoletnich aktorów nie wpada w samouwielbienie, "woda sodowa do głowy mu nie uderza".... Pewnie wielka w tym zasługa rodziców, a przede wszystkim ojca-menagera.
Już teraz posiada świetny aktorski warsztat, co udowodnił m. in. w "A.I. Sztuczna Inteligencja", "Szósty zmysł"....
Zapewne jeszcze o nim będzie głośno....
Haley Joel Osment
Re: Haley Joel Osment
A ja odnoszę wrażenie, że z wiekiem jego popularność przygasła. Jest najbardziej popularny z tych trzech dzieł które wymieniłeś tj. "Forrest Gump", "Szósty zmysł" i "AI", z czego to ostatnie jest powszechnie uznawane za klapę. Sam na temat ww dzieła się nie wypowiem bo nie dane mi było go obejrzenie. Obecnie nie wiele o nim słychać, a więc jestem względem niego niemal całkowicie obojętny.
Ps: przypomniałem sobie, że chyba brał udział w castingu na rolę Anakina w III części.
Ps: przypomniałem sobie, że chyba brał udział w castingu na rolę Anakina w III części.
Jednak zasugeruję Ci żebyś zapoznał się z "A.I." właśnie ze względu na kreacje tego chłopaczka, bardzo ciekawie zaprezentował się też Jude Law. Ja staram się nie powtarzać cudzych opinii na dany temat; po prostu przekonaj się sam. Pozdro!
Udowodnił nam co potrafi właśnie w filmie "Szósty zmysł", o którym wspomnieliście powyżej, bardzo zaintrygował mnie swoją rolą, bo to zrobił naprawdę dobrze i trzeba przyznać potrafił przekonać widzów do swojej roli chłopca, który widzi umarłych... całkiem nieźle mu to wyszło
Kolejny film to "Sztuczna inteligencja" dla mnie naprawdę dobry, ale jednak co to się tam działo pogłębiło widzów do tego iż zwracali większą uwagę na to co się tam dzieje i jak reżyser to pokazał niż cała treść filmu... i to mi się właśnie nie podobało. Następny film, który z nim widziałam to "Podaj dalej", nie było o nim wspomniane powyżej, a wydaje mi się również sukcesem dla tego chłopaka, mimo iż właśnie tam był normalnym chłopcem; ale i tak zagrał rewelacyjnie chłopca, który chce zmienić świat, wiadomo dla innych nudne, dla innych znów interesujące i dla mnie to było ciekawe doświadczenie...
Uważam, że jednak coś z tego chłopaka wyrośnie 
Jego dziecięce role są bardzo dobre, wspomniane już wyżej A.I, Szósty Zmysł, może jeszcze Podaj Dalej. Jest naturalny i przekonujący. Jednak z wiekiem coraz mniej o nim słyszę. Zobaczymy czy podoła popularności i jak spisze się w dorosłych rolach.
Jego gra aktorska jest naprawdę swietna, jak na tak młody wiek. Najlepszy był chyba w pamiętnym "Szóstym zmyśle".Zdecydowanie przyćmił Willisa. Podobało mi się też, jak zagrał w "Podaj dalej", aczkolwiek cały film rewelacją nie był.
Niestety z wiekiem coraz mniej sie o nim słyszy. A szkoda takiego talentu.Może lepiej byłoby, żeby nie dorastał?
Niestety z wiekiem coraz mniej sie o nim słyszy. A szkoda takiego talentu.Może lepiej byłoby, żeby nie dorastał?
Ostatnio nic nie słyszałam o żadnych jego nowych, zachwycających rolach...Jak był młodszy zagrał kilka na prawdę dobrych ról, był świetny w 'AI', 'Szóstym zmyśle', 'Podaj dalej', zagrał tam na prawdę nieźle...Ale teraz? Jakoś przycichło o nim...Ale może jeszcze nas czymś zachwyci, tym razem w roli kogoś dorosłego...
Jako dziecko gra świetnie. Tak jakby skończył kilka szkół aktorskich. Teraz rzeczywiście mało o nim słychać. Z dziecięcych ról już wyrósł.
Zgadzam się. Tylko niech dostanie szansę.gosia. pisze:Ale może jeszcze nas czymś zachwyci, tym razem w roli kogoś dorosłego...