Edward James Norton urodził się 18 sierpnia 1969 roku w Bostonie w stanie Massachusetts. Ma dwójkę młodszego rodzeństwa - siostrę Molly i brata Jamesa. Ojciec, Edward Norton Senior, prawnik, był prokuratorem generalnym w czasie prezydentury Jimmy'ego Cartera. Matka, Robin, wykładała literaturę angielską. Edward Norton studiował astronomię i filologię japońską. W 1991 roku ukończył Uniwersytet Yale z dyplomem historii. Rozpoczął pracę w firmie The Enterprise Foundation, którą założył jego dziadek, architekt James Rouse. Norton pracował w filii w Osace, ponieważ płynnie mówi po japońsku. Po powrocie do Nowego Jorku zaczął grywać w teatrach off-broadwayowskich. Na scenie debiutował wystawiając z przyjaciółmi sztuki Edwarda Albee. Po raz pierwszy pojawił się na dużym ekranie u boku Richarda Gere'a w filmie "Lęk pierwotny". Aktor został uhonorowany Złotym Globem oraz nominacją do Oscara w kategorii "najlepszy aktor drugoplanowy" i nominacją do nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej. Jeszcze przed premierą "Lęku pierwotnego" Nortonowi zaoferowano kolejne role: we "Wszyscy mówia: kocham cię" Woody'ego Allena oraz w obrazie Milosa Formana "Skandalista Larry Flynt". W 1997 roku aktor odrzucił tytułową rolę w słynnym filmie Stevena Spielberga "Szeregowiec Ryan". Zamiast zagrać u boku Toma Hanksa wybrał występ w "Więźniu nienawiści" (1998) i otrzymał kolejną nominacje do Oscara, tym razem w kategorii "najlepszy aktor". W 1999 roku Edward Norton zagrał schizofrenika w obrazie Davida Finchera "Podziemny krąg". Debiut reżyserski Nortona nosił tytuł "Zakazany owoc". W tej znakomitej komedii aktor zagrał katolickiego księdza Briana Finna. Edwarda Nortona mogliśmy oglądać u boku najlepszych aktorów, takich jak Robert De Niro ("Rozgrywka") czy Anthony Hopkins ("Czerwony smok"). Jest to jeden z najciekawszych i najbardziej utalentowanych aktorów młodego pokolenia.
źródło: filmweb.pl
-----------------------
Osobiście strasznie lubię tego aktora.Jeden z moich ulubionych jeżeli nie ulubiony. W Polsce nie doceniony ale czasem myśle że nawet dobrze (od kiedy Johnny Depp zagrał w Piratach... to widząc komentarze na jego temat to nie wiem czy mam płakać czy się śmiać). Edward Norton umie dobierać rolę, a do tego świetnie je odgrywa. Najbardziej podobał mi się Lęk Pierwotny, całkowicie przyćmił tam Richarda Gere'a. Norton potrafi zagrać wszystko.