Tajemnice Wyspy

Ogólne rozmowy na temat serialu.
patus1905
Indiana Jones

Tajemnice Wyspy

Post autor: patus1905 »

Oto lista i opis części z niesamowitych i tajemniczych zjawisk występujących na Wyspie, na które, jak do tej pory, nie ma żadnych pewnych wyjaśnień.

Lecznicze własiwości wyspy
Obrazek

Wyspa, na której znaleźli się pasażerowie lotu 815 zdaje się posiadać lecznicze moce. Wystarczy wymienić tu Locke'a i Rose, którzy wierzą, że to właśnie Wyspa ich uleczyła z odpowiednio paraliżu i raka. Pomniejsze 'cuda' to na przykład przyspieszone, jak się może wydawać, leczenie rany Locke'a i Jacka. Jednak, znamy też wiele przypadków, w których trudno mówić o podobnych efektach działalności Wyspy. Rana postrzałowa Bena (Henry'ego) goiła się w normalnym tempie, nie mówiąc już o ranie Locke'a przy prawym oku i licznych zgonach na Wyspie. Jedna z teorii mówi, że to pole magnetyczne znajdujące się w Łabędziu leczyło rozbitków. Teraz, kiedy pole przestało istnieć choroby Locke'a i Rose mogą wrócić.

Statua
Obrazek

Wielką 4-palczastą stopę zauważyli Sayid, Sun i Jin z żaglówki, kiedy płynęli do obozu Innych w odcinku Live Together, Die Alone. To co widzimy to prawdopodobnie jedynie fragment ogromnej statuy, która jednak uległa zniszczeniu. Istnieje też druga wersja, że statua ta nigdy nie została dokończona. Popierać tę tezę może fakt, że na brzegu nie ma ruin reszty posągu (choć równie dobrze mógł on runąć do wody). Jeśli przyjmiemy, że sama stopa ma około 10 metrów wysokości to łatwo policzyć, że cała budowla musiała liczyć około 73 metrów wysokości. Pewne jest jedynie to, że statua została wzniesiona przed osiedleniem się na Wyspie Inicjatywy Dharma.

Tajemniczy przycisk i ekspolzja
Obrazek

W drugim sezonie, kiedy rozbitkowie docierają do bunkra spotykają w nim Desmonda "ratującego świat". Co każde 108 minut do komputera trzeba wpisać kombinację liczb. Co się stanie, gdy ktoś tego nie zrobi? Odpowiedź przyniósł sezon trzeci. Wbrew filmowi instruktażowemu ze stacji Perła, nie był to jedynie eksperyment naukowy. Jak się okazało przycisk stanowi swego rodzaju ujście dla energii magnetycznej gromadzonej za betonową scianą w bunkrze. Desmond nie zdążył wcisnąć przycisku o czasie 22 września 2004 roku i mimo iż zrobił to chwilę potem, nagromadzona energia była tak duża, że spowodowała katastrofę lotu 815. Kolejne przeciążenie nastąpiło, gdy Locke zniszczył monitor uniemożliwiając tym samym wpisanie kodu. Wtedy jednak, aby uniknąć większej tragedii, Desmond użył awaryjnego wyłącznika, który raz na zawsze rozładował ładunek. Niebo zrobiło się fioletowe, pojawił się bolesny metaliczny dżwięk, ziemia zaczęła się trząść, a bunkier ostatecznie implodował. Wydarzenie to zostało wykryte przez jednostkę badawczą pracującą prawdopodobnie na zlecenie Penelope Widmore, ukochanej Desmonda. Tom powiedział również, że odkąd niebo zrobiło się fioletowe Inni stracili łączność ze światem zewnętrznym.

Stacje projektu Dharma
Obrazek

Stacje badawcze Inicjatywy Dharmy ukryte są na całej Wyspie. Film instruktażowy informuje, że jest ich w sumie sześć. Szczegółowe cele ich działania nie są znane, ale wiemy, że każda odpowiada za coś innego. Każda stacja jest (lub była) zaopatrywana w wodę, jedzenie, energię oraz inne sprzęty (komputery, lekarstwa, rozrywka). Każda stacja ma swoje własne, unikalne logo. Więcej szczegołów o każdej ze stacji w dziale 'O Inicjatywie'.

Liczby
Obrazek

Przeklęte liczby to zbiór cyfr i liczb, które występują w serialu niemal bez przerwy. Liczby te stały się ważnym elementem fabuły i kojarzone są z nadprzyrodzonymi mocami. Mowa o 4, 8, 15, 16, 23, 42, które rozbitkowe muszą (czy raczej musieli) wpisywać do komputera co 108 minut (4 + 8 + 15 + 16 + 23 + 42 = 108). W grze The Lost Experience wyjawiono znaczenie tych tajemniczych liczb. Wszystko sprowadza się do równania Valenzettiego. Jest to (fikcyjny) wzór matematyczny, który określa dokładną datę zagłady ludzkości. Liczby: 4 8 15 16 23 42 są "ludzkimi i środowiskowymi czynnikami" tego równania. Tylko przez manipulację środowiskiem i znajdowanie naukowych rozwiązań na nasze problemy można zmienić te czynniki (liczby), przedłużając tym samym istnienie ludzi. Do tego celu została powołana właśnie Dharma i jej stacje badawcze na Wyspie. Gdy jednak Dharma zawodzi do akcji wkracza Thomas Mittelwerk, główny naukowiec w Hanso Foundation. Dąży on do uwolnienia wirusa (być może chodzi tu o chorobę opisaną wyżej), który zabije dokładnie 30 procent ludzkości świata. Jak twierdzi Mittelwerk tylko w ten sposób można zmienić te liczby i uratować ludzkość.

Choroba
Obrazek

O chorobie po raz pierwszy słyszymy z ust Danielle Rousseau. Według niej jest to powód jej samotności: wszyscy oprócz niej i jej córki (Alex) byli chorzy i zginęli z powodu choroby lub musieli zostać zabici. Stacje Łabędź i Strzała oznaczone są słowem "Kwarantanna". Jak do tej pory jednak, żaden z rozbitków nie doświadczył jej na własnej skórze. Istnienie choroby wydaje się jeszcze mniej prawdopodobne, gdy przypomnimy sobie zachowanie Kelvina, który zaraz po oddaleniu się od Łabędzia zdejmował kombinezon ochronny. Jakby tego mało kostium ten był dziurawy i nigdy, po powrocie do bunkra, nie był odkażany.

Black Rock
Obrazek

Black Rock [Czarna Skała] to 200-letni drewniany statek żeglarski, który rozbity znajduje się w samym środku dżungli. Locke stwierdził, że jest to z pewnością statek do przewozu niewolników. Znajduje się w nim także dynamit, którzy nasi bohaterowie używają do wysadzenie włazu do bunkra. Rousseau twierdzi również, że w Czarnej Skale znajduje się wieża transmisyjna. W odcinku Solitary opowiada ona Sayidowi, że "coś" zabiło członków jej drużyny w drodze powrotnej z Czarnej Skały. Hurley spekuluje, że Tsunami mogło umieścić ten statek na lądzie, co może nasunąć wniosek, że część Wyspy była kiedyś pod wodą.

Inni
Obrazek

Inni [The Others], nazywani także Tamtymi, czy Nieprzyjacielami, są tajemniczymi mieszkańcami Wyspy. Jako pierwsza tego terminu użyła Danielle Rousseau. Cechuje ich wrogość i brutalność, nie wahają się zabić części rozbitków, czy porywać dzieci. Sami siebie określają jako "dobrych ludzi". Stoją między innymi za porwaniem Walta, Claire oraz Jacka, Sawyera i Kate. Zabili także część rozbitków z tylnej części samolotu. Wiemy także, że wśród nich żyje córka Danielle- Alexandra. Nadal nie wiemy jednak, jaka jest ich rola i co robią na Wyspie. Początkowo uważano, że Inni są zacofanymi tubylcami, ale ta teoria legła w gruzach. W obcinku Three Minutes Walt mówi, że Inni "udają" i "nie są tymi za kogo się podają". W trzecim sezonie odkrywamy, że Inni rezydują w małym miasteczku, nazwanym Baraki, znajdującym się po drugiej strony Wyspy. Mieści się tam 18 budynków zbudowanych wokół centralnego placu. Inni mają tam dostęp do wszystkich nowoczesnych wynalazków i wygód oraz broni: pistoletów, ładunków wybuchowych, noży, czy paralizatorów. Kontrolują oni także stację o nazwie Hydra.

i wreszcie (moja ulubiona tajemnica):

Lostzilla
Obrazek

Lostzilla to termin wymyślony przez fanów serialu. Nazwano tak monstrum, które żyje na Wyspie. Nikt nie wie, czym w rzeczywistości jest Lostzilla. Łamie drzewa, wydaje dziwny, metaliczny dźwięk, towarzyszy mu chmura dymu. Jednak, Danielle twierdzi, że "nie ma czegoś takiego jak potwory" i dodaje, że jest to system ochrony stworzony do obrony Wyspy. Prawdopodobnie system ten nazywa się Cerberus (Cerber- w mitologii greckiej to trzygłowy pies, który strzegł wejścia do świata zmarłych)- taki wniosek można wysnuć na podstawie mapy, która ukazała się Lockowi w odcinku Lockdown. Potwór zabił pilota samolotu, jak może się wydawać spotkał go także Locke, ale wyszedł z tego cało i zdrowo. W halucynacjach Boona "to coś" zabija Shannon. W piątym odcinku trzeciego sezonu ofiarą potwora pada Eko, który przed samą śmiercią ostrzega, że pozostali rozbitkowie będą następni.

Materiały zapozyczone z www.zagubieni.pl
Morgoth
Nosferatu

Re: Tajemnice Wyspy

Post autor: Morgoth »

Lostzilla jest rowniez moja ulubiona "postacia" w tym serialu, i wedlug mnie jest on juz jedna z ostatnich nniewyjasnionych zagadek w serialu:/ Ale najlepsze w Lostzilli bylo to jak sobie ja wyobrazano w pierwszym sezonie :D
niunia
Indiana Jones

Post autor: niunia »

tyle zagadek jest a jak na razie żadnej logicznej odpowiedzi..
Mam nadzieje ze w IV sezonie chociaż trochę się wyjaśni..
patus1905
Indiana Jones

ee tam lubię tą tajemniczośc... nio Lostzilla na początku to było cos... nikt nie wiedział jak wygląda i czemu zabija ... ahhh dlatego kocham Lostów
Awatar użytkownika
Piotrek1230
Indiana Jones

Post autor: Piotrek1230 »

ciekawe czy to wszystko będzie wyjaśnone
patus1905
Indiana Jones

nie no chyba żeby utrzymac ogladalność powoli bedą musieli wyjawać tajemnice..
niunia
Indiana Jones

Post autor: niunia »

mam nadzieje ;)
bo według mnie za dużo już tych zagadek jest bez odpowiedzi.
Morgoth
Nosferatu

mi się wydaje że oni już dali dużo odpowiedzi, głownie związanych z "innymi".
Na początku nie wiedziało się czy to dzikusy czy później Dharma>
Teraz wiemy że są to "tubylcy" którzy od dawna meszkali na tej wyspie i zajęli dośc "świerzy" projekt Dharmy
Co do innych to pozostala kwestia skąd u licha się oni wzieli i kim jest ten Jacob (oprocz tego że jest przywódcą^^)
patus1905
Indiana Jones

i tego że jest niewidzialny i "słyszalny" dla wszystkich oprócz "wybranych" :mrgreen:
Morgoth
Nosferatu

co do jacoba nasowa sie teoria czy on jest tym potworem zabójcą ? :P
czy on stworzyl tego zabojce
Czy on panuje nad tym czyms?
Awatar użytkownika
MarQuess_Axel93
Indiana Jones

Post autor: MarQuess_Axel93 »

Jestem ciekaw czy wyjaśniąsie te wszystkie zagadki ???
Morgoth
Nosferatu

mam nadzieję że rozwiązywanie zagadek rozciagna na jak najdluzszy czas :D te zagadki to najlepsza rzecz w tym serialu :P
cyp3k
Forrest Gump

Post autor: cyp3k »

A ten stwór ,który widział Lock'e na polowaniu to cóż to :D?
Morgoth
Nosferatu

cyp3k witamy na forum :D
z tego co napisałeś wynika :
-albo nie oglądałeś jeszcze tego serialu(POLECAM :!: :D :D)
-albo zadałeś pytanie na które nie znamy odpowiedzi :P
Powiedz o co chodziło :P
Awatar użytkownika
MarQuess_Axel93
Indiana Jones

Post autor: MarQuess_Axel93 »

Pierwszy raz wspomina o niej Rousseau. Mówi, że z powodu zarazy musiała zabić całą swoją załogę. Wspomina też, iż nosicielami tajemniczego wirusa są „Inni”. Cała ta historia wydaje się być jednym wielkim bełkotem - przynajmniej do chwili, gdy na pokrywie włazu „Łabędzia” i „Strzały” znajdujemy informację o kwarantannie. Dowodem na istnienie choroby wydają się być ponadto leki zażywane (dożylnie) przez Desmonda oraz szczepionka, którą Ethan podaje Claire. Informacja o tajemniczym wirusie pojawia się także w Lost: Experience. W trzecim sezonie temat wydaje się być porzucony, albo z jakiegoś powodu nieobecny.

Pytania bez odpowiedzi:
- Czy choroba faktycznie istnieje?
- Na czym polega działanie choroby?
- Została wywołana sztucznie czy jest naturalna?
- Czy ma coś wspólnego z problemami z urodzeniem dziecka na wyspie?

??????? :-|
Nadare
Nosferatu

Post autor: Nadare »

Ta cała czarna chmura... widać w niej postacie różnych ludzi, co o tym sądzicie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W dodatku w pierwszym odcinku 1 serii kiedy wybucha silnik spójrzcie, że 'coś' leci z nieba, prawie dotyka silnika i odlatuje

Obrazek

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie Walta. Gdzie on się podziewa? W jaki sposób uratował Locke'a??
Lady S.
Jack Sparrow

Post autor: Lady S. »

Jak dla mnie ten dym to odczytuje wspomnienia ludzi i na tej podstawietworzy te obrazy- te ktore miał Eko.
A to w 1 odc. 1 serii...jak dla mnie to jest wpadka, niedopatrzenie komputerowe ze strony grafików.
Nadare
Nosferatu

W takim razie takich wpadek jest dosyć sporo :)
Morgoth
Nosferatu

z 1x01 to może być po prostu kawał blachu wessanej w jakiś tunel aerodynamiczny przez silnik, albo monster, ale żadnych odgłosów, i od kiedy on tak latać umie ? :)
Meppo
Jack Sparrow

Post autor: Meppo »

Twórcy już dawno uznali wybuch silnika z powodu lostzilli za tzw "debunken theory", czyli teorę z całą pewnością nieprawdziwą. Niedopatrzenie grafików.
Nadare
Nosferatu

Wiecie co mnie jeszcze intryguje w tej Wyspie? Jej niesamowite zdolności lecznicze..Niektórzy mają przyspieszone leczenie ran czy skaleczeń, inni natomiast są całkowicie wyleczeni z większych chorób ( np Locke odzyskał władzę w nogach )
Co o tym sądzicie? Dlaczego tak się dzieje?
mikobro
Tyler Durden

Post autor: mikobro »

Skoro ma takie właściwosci to czemu nie mogła uzdrowic bena tylko jack go musiał operowac :)
Zapomniałes jeszcze o takiej jednej której imienia zapomniełam któr wyspą wyleczyła z raka :)
Nadare
Nosferatu

mikobro pisze:Zapomniałes jeszcze o takiej jednej której imienia zapomniełam któr wyspą wyleczyła z raka
Rose ;)
mikobro pisze:Skoro ma takie właściwosci to czemu nie mogła uzdrowic bena tylko jack go musiał operowac
Może z Innymi obchodzi się mniej łaskawie :D Nie no żart.. nie mam pojęcia

[ Dodano: 2008-03-14, 18:17 ]
Hm.. po głębszym zastanowieniu można dojść do wniosku, że wyspa nie ma jednak właściwości leczniczych.. może uzdrowienie Rose i Locke'a polegało na czymś innym. Jeśli wyspa faktycznie miałaby jakieś uzdrowicielskie zdolności to jak się ma do tego choroba o której mówiła Rousseau? No chyba, że założymy, że Rousseau zmyślała ;)
mikobro
Tyler Durden

Post autor: mikobro »

Wedłu mnie Roussea to wogóle świruska....A te jej opowiadanie to brednie...
Za długo była sama i jej odbiło xD
Lady S.
Jack Sparrow

Post autor: Lady S. »

Jak dla mnie wyspa ma własności lecznicze, ale tylko dla wybranych, może po porstu Bena nie uważała za dobrego człowieka.... Rose, wyleczona z raka, Locke chodzi, a Choroba Danielle.... może to był jakiś eksperyment Dharmy, albo może jakaś choroba, która wtedy panowała na wyspie. Jestem ciekawa, czy sprawdzi się teoria, że Christian Shephard żyje.
ODPOWIEDZ