Jakie książki z dziedziny fantasy i science fiction polecacie? Jakich autorów najbardziej cenicie? Co ostatnio wpadło Wam w ręce?
U mnie "Ubik" Dicka na półce leży, przeczytany już. Jest to jedna z najlpeszych książek jakie czytałem, pokręcona i niezrozumiała, ale w tym pozytywnym sensie. Lubię dziwne książki, a więc Dick zajmuje w moim subiektywnym kanonie wysokie miejsce. Poza tym chciałbym wszystkim polecić dzieła Jarosława Grzędowicza.
Science Fiction & Fantasy
Re: Science Fiction & Fantasy
Sapkowski, Dukaj, Pratchett, Gaiman, Lem, Dick, Tolkien, Pullman - ich wszystko jak leci.
oprócz tego jeszcze Diuna Herberta, Zakon krańca świata Kossakowskiej, Harry Potter
- obowiązkowo.
ale ostatnio zajmuję się książkami historycznymi 8)
oprócz tego jeszcze Diuna Herberta, Zakon krańca świata Kossakowskiej, Harry Potter
ale ostatnio zajmuję się książkami historycznymi 8)
Ja już nie obracam się w tych klimatach, ale jeśli chodzi o Fantasy to polecam wszystkim gorąco trylogię Tada Williamsa "Pamięć, smutek i cierń", na którą składają sie "Smoczy tron", "Kamień rozstania" i "Wieża Zielonego Anioła". Jedyne Fantasy, które może się równać z tym co stworzył Tolkien. Szkoda tylko, że w Polsce nie cieszy się taką popularnością na jaką zasługuje...
Polecam książki Andrzeja Sapkowskiego. Mnie zauroczyły świetnym stylem, humorem, pomysłowością autora, czarodziejkami, wiedźminem, charakterami bohaterów i tym, że są strasznie ciekawe. Na pierwszy ogień Ostatnie życzenie, a potem jak lecą z cyklu o wiedźminie 
Issa, w 100% się z Tobą zgadzam 
Tylko niech ludzi nie przestraszy marna ekranizacja.
Tylko niech ludzi nie przestraszy marna ekranizacja.
Kiedyś bez wahania opowiedziałbym się za drugą opcją. Osobiście jednak, czuję się już znudzony, mimo że paru klasyków nie czytałem (vide Martin). Samo fantasy rodzajowo wydaje mi się potwornie wtórne i schematyczne. Nie odnajduję po prostu już przyjemności w obcowaniu z nią. Inaczej się sprawy przedstawiają z S-F. Z pewnością jednym z moich powodów za nią przemawiających jest ogólne mniejsze obeznanie, jednak z tego co czytałem/słyszałem, prezentuje się po prostu jako gatunek bardziej urozmaicony, głębszy choć oczywiście i tutaj znajdą się różnorakie potworki typu seria SW.