Człowiek Z Blizną

Caligula
Vincent Vega

Człowiek Z Blizną

Post autor: Caligula »

Info o filmie:
reżyseria: Brian De Palma
scenariusz: Oliver Stone
zdjęcia: John A. Alonzo
muzyka: Giorgio Moroder
data premiery: 1983-12-09
gatunek: Dramat sensacyjny

Opis:
"Kubański emigrant Tony Montana opuszcza swoją ojczyznę i przybywa do Miami. Razem ze swoim przyjacielem, Manolem Rayem, zaczyna pracę dla narkotykowej mafii. Brutalny mężczyzna staje się bardzo ważną postacią w przestępczym świecie, aż w końcu staje na czele gangu. Jednak bezwzględne prawa środowiska handlarzy, jak również uzależnienie Tony'ego od kokainy doprowadzają wkrótce do tragedii..."
żródło: www.filmweb.pl

W przypadku tego obrazu Briana De Palmy raczej trudno wyrażać jakieś inne opinie niż zachwyty, gdyż jest to jeden z najlepszych filmów gangsterskich w historii, obok takich obrazów jak "Ojciec Chrzestny" czy "Dawno temu w Ameryce". Przy okazji wyśmienita muzyka Morodera i jedna z najlepszych kreacji aktorskich Ala Pacino- moim skromnym zdaniem najlepsza, ale to już podejście subiektywne. Poza tym jestem wielbicielem tego typu epickich opowieści o wzlocie i upadku czyjejś kariery- zwłaszcza mafijnej. "Scarface" to pod tym względem wręcz niedościgniony wzorzec. Na długo zapadająw pamięć takie sceny, jak choćby pierwsze zlecenie Tony'ego czy sekwencja finałowa. Wielkie kino i jeden z najlepszych filmów twórcy "Carrie".
Makao
Forrest Gump

Re: Człowiek Z Blizną

Post autor: Makao »

To mój ulubiony film. Przed chwilą właśnie go oglądałem na DVD, a teraz piszę o nim i słucham muzyki z filmu :-) Pacino zagrał wspaniale.
Ostatnio zmieniony 2006-12-10, 17:02 przez Makao, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

Dzisiaj w nocy obejrzałem ten film po raz pierwszy. Cóż można powiedzieć? Niesamowite, przepiękne kino, rewelacyjny Pacino, świetni pozostali aktorzy. Znakomite zakończenie. Urzekająca muzyka. Ale przede wszystkim Tony, Tony, Tony - cudowna postać.
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Po takich filmach czuję niemoc w przyodzianiu wrażeń w słowa, powiem więc krótko - oglądać i podziwiać!
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

Dusqmad pisze:Po takich filmach czuję niemoc w przyodzianiu wrażeń w słowa, powiem więc krótko - oglądać i podziwiać!
si, senior, si.
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Zgadzam się z wami, nad takim filmem można się tylko zachwycać. Świetna fabuła, Al Pacino, muzyka, scenariusz, poprostu genialny film. Świetna scena na początku i genialne zakończenie.
Carrie
Forrest Gump

Post autor: Carrie »

Ja ten film uwielbiam. Nie jestem entuzjastką pustych współczesnych amerykańskich filmideł, gdzie jedynym argumentem jest spluwa i śrut. Ale tutaj są emocje. Niesamowite przedstawienie transformacji człowieka. Polecam.
Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Post autor: Scourge33 »

Znać dzieło wybitne po tym, że tyle lat od premiery ciągle dany tytuł jest na językach kinomaniaków... Ale dlaczego po sukcesie Godfathera kolejny film gangsterski święci takie triumfy? Przecież długie flinty, strzelaniny na ulicach to za mało by tak bezkompromisowo wedrzeć się na karty filmowej historii. Myślę że przyczyna tkwi w sile postaci wykreowanej przez Olivera Stone'a i Ala Pacino. Montana miał żelazne nerwy i jaja tak wielkie, że aż ciągnął je po ziemi... Osobiście uznaję również obraz za hołd złożony wszystkim tym którzy nie boją się sięgać po to, czego pragną. Druga lekcja mówi, że nigdy jednak nie można zapomnieć o umiarze...
O roli Ala Pacino można rozpływać się w nieskończoność, urzekające jest to że aktor potrafi tak łatwo i skutecznie wrosnąć w rolę. Wystarczy przypomnieć sobie jego występ w Ojcu Chrzestnym, by zrodziły się wątpliwości co do tego, czy to ten sam człowiek stoi przed kamerą. I niestety minęło prawie ćwierćwiecze zanim się z tym klasykiem zapoznałem... Wstyd :-P

Ocena: 9/10 (Zawsze warto zachować sobie jakiś margines).
Corey
Forrest Gump

Post autor: Corey »

What you lookin' at? You all a bunch of fuckin' assholes. You know why? You don't have the guts to be what you wanna be. You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy." So... what that make you? Good? You're not good. You just know how to hide, how to lie. Me, I don't have that problem. Me, I always tell the truth. Even when I lie. So say good night to the bad guy!

i tyle, dla mnie bez kozery 10/10 8-)
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Ten film ma to "coś" co sprawia iż filmy gangsterskie są niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju. W sumie o niczym nowym nie wspomnę, ale jestem zachwycona grą Pacino to w jaki sposób wcielił się w postać Tony'ego Montany było niesamowite; szczególnie gdy się denerwował i kłócił m.in. z żoną po prostu mistrzostwo, a to sprawia, że własnie dlatego tak bardzo cenię Al'a iż się tak ładnie denerwuje i bez problemowo może wpaść w furię nie zależnie w jakiej sytuacji czy w jakim gra filmie, bo w każdym robi to rewelacyjnie. Sama jego postać wręcz intryguje, ale również facynuje i to sprawia, że Al znów mógł udowodnić na co go stać, a co najważniejsze pokazać swoje perfekcyjne umiejętności aktorskie. Przyznam, że to właśnie dzięki tej roli bardziej go polubiłam, ponieważ w "Ojcu chrzestnym" był dobry, ale jednak główną uwagę zwracam na Marlona i De Niro... Co tu dużo pisać film genialny dzięki genialnemu aktorowi jakim jest Pacino! (może i tylko pisałam o Pacino, ale to przecież on odgrywa najważniejszą rolę w filmie i nie mogłam się powstrzymać od pochwał w jego kierunku - to mnie przerasta)
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

Fantastyczny film. Niezapomniana rola Ala Pacino. Sceny, które na długo zapadają w pamięć.
amelia123
Indiana Jones

Post autor: amelia123 »

film rzeczywiście ciekawy,gra aktorów bardzo dobra,nie zawiodłam się oglądając go
janeczek
Forrest Gump

Post autor: janeczek »

a nie wydaje Wam się, że ten film jest trochę... przereklamowany? Oczywiście wspaniała gra Pacino nie podlega wątpliwości, mimo wszystko fabuła mnie nie przekonuje zupełnie. Jest prosta, przewidywalna, sztucznie podrasowana krwawymi scenami. Każdy bohater jest tak naprawdę taki sam - żaden z nich nie rozwija się w trakcie filmu, nie ma w nich progresu osobowości. Konkluzja? Film od początku do końca taki sam - fabuła rozwija się tylko na zewnątrz, nie jest trudno stworzyć taki film. Ale to tylko moje zdanie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”