Matthew Fox
Matthew Fox
Ogolnie :
Data urodzenia: 14 lipca 1966 roku
Miejsce urodzenia: Crowheart, Wyoming, USA
Miejsce zamieszkania: Hawaje, USA
Narodowość: amerykańska
Wzrost: 1.88 m
Początek kariery: w serialu Skrzydła jako Ty Warner w odcinku Say It Ain't So, Joe
Debiut na dużym ekranie: My Boyfriend's Back jako Buck Van Patten
WWW: matthew-fox.net
Biografia
Miał rok gdy jego rodzice wyprowadzili się z Filadelfii, gdzie się urodził, do Crowheart w stanie Wyoming, miasta w którym spędził całe swoje dzieciństwo. Uczył się w Deerfield Academy w Massachusetts i na Uniwersytecie Columbia, tutaj trenował w "Columbia Lions Team" i nauczył grać się na gitarze. Potem uczęszczał do szkoły aktorskiej w Nowym Jorku. Po ukończeniu studiów w 1988r rozpoczął pracę jako aktor w Atlantic Theater Company. Dzięki temu ,że matka jego dziewczyny namówiła go do pracy w modelingu, zauważyło go paru twórców filmowych i dostał pierwsze role. W wieku 25 lat zadebiutował w "Skrzydłach" jako Ty Warner. Jeszcze tego samego roku odegrał małą rólkę w "Freshman Dorm", potem w "If I Die Before I Wake", ale zasłynął dopiero dzięki "My Boyfriend's Back" (1993).
Najgłośniej zrobiło się o nim w 1994r ,gdy zaczął grać Charliego Sallingera w "Ich Pięcioro" /Party Of Five/. Od tego momentu zdobywał coraz więcej fanów, podbijał serca nastolatek i stał się ideałem mężczyzny dla wielu z nich. W 1996 roku magazyn "People" ogłosił go jednym z najpiękniejszych ludzi na świecie. W tym serialu grał przez 6 długich sezonów, potem dostał rolę Franka Tylera w "The Haunted", lecz nie spotkał się z tak potężną popularnością jak w poprzednim serialu. W sierpniu 2004r zaczął pracę na planie "Zagubionych" /Lost/ jako Dr.Jack Shepard, mimo że na początku widziano go w roli Jamsa "Sawyera" Forda. Za odgrywanie bohatera w tym serialu został nominowany do wielu nagród i równie wiele wygrał, m.in. Saturn (2005 i 2006) TCA Award(2005) Złota Satelita (2005) SAGA (2006).
W 1992r poślubił Włoszkę, którą poznał na studiach -Margeritę Ronchi. Mają dwójkę dzieci Kyleigh i Byrona. Aby zawsze mieć ich przy sobie podczas gry na planie "Zagubionych" kupił dom w Oahu na Hawajach.
źródło: filmweb.pl
Filmografia
jako aktor:
2007: Vantage Point
2006: We Are Marshall jako Red Dawson
2005: Lost: The Journey jako Jack Shepard
2004: Zagubieni (Lost) jako Dr Jack Shephard
2003: A Token for Your Thoughts jako Gwiazda rocka
2002: Haunted jako Frank Taylor
2000: Celebrity Profile: Jennifer Love Hewitt jako on sam
1999: Survival Of Yellowstone Wolves jako on sam
1999: Jak w masce (Behind the Mask) jako James Jones
1995: Off Camera with Dean Cain jako on sam
1994-2000: Ich Pięcioro (Party of Five) jako Charlie Salinger
1993: If I Die Before I Wake jako Charlie Deevers
1993: My Boyfriend's Back jako Buck Van Patten
1992: Freshman Dorm jako Danny Foley
reklamy:
Got Milk?
2007 L'Oréal
jako reżyser:
2002: Lucky Bugger
1994-2000: Ich Pięcioro (Party of Five)
Osiągnięcia
2006: Saturn Award - najlepszy aktor telewizyjny (Jack, Zagubieni)
2006: Screen Actors Guild Awards - nagroda zespołowa dla aktorów serialu Zagubieni
2005: Golden Satelite Award - najlepszy aktor w serialu dramatycznym (Jack, Zagubieni)
1996: Magazyn People - jeden z 50 najpiękniejszych ludzi na świecie
Data urodzenia: 14 lipca 1966 roku
Miejsce urodzenia: Crowheart, Wyoming, USA
Miejsce zamieszkania: Hawaje, USA
Narodowość: amerykańska
Wzrost: 1.88 m
Początek kariery: w serialu Skrzydła jako Ty Warner w odcinku Say It Ain't So, Joe
Debiut na dużym ekranie: My Boyfriend's Back jako Buck Van Patten
WWW: matthew-fox.net
Biografia
Miał rok gdy jego rodzice wyprowadzili się z Filadelfii, gdzie się urodził, do Crowheart w stanie Wyoming, miasta w którym spędził całe swoje dzieciństwo. Uczył się w Deerfield Academy w Massachusetts i na Uniwersytecie Columbia, tutaj trenował w "Columbia Lions Team" i nauczył grać się na gitarze. Potem uczęszczał do szkoły aktorskiej w Nowym Jorku. Po ukończeniu studiów w 1988r rozpoczął pracę jako aktor w Atlantic Theater Company. Dzięki temu ,że matka jego dziewczyny namówiła go do pracy w modelingu, zauważyło go paru twórców filmowych i dostał pierwsze role. W wieku 25 lat zadebiutował w "Skrzydłach" jako Ty Warner. Jeszcze tego samego roku odegrał małą rólkę w "Freshman Dorm", potem w "If I Die Before I Wake", ale zasłynął dopiero dzięki "My Boyfriend's Back" (1993).
Najgłośniej zrobiło się o nim w 1994r ,gdy zaczął grać Charliego Sallingera w "Ich Pięcioro" /Party Of Five/. Od tego momentu zdobywał coraz więcej fanów, podbijał serca nastolatek i stał się ideałem mężczyzny dla wielu z nich. W 1996 roku magazyn "People" ogłosił go jednym z najpiękniejszych ludzi na świecie. W tym serialu grał przez 6 długich sezonów, potem dostał rolę Franka Tylera w "The Haunted", lecz nie spotkał się z tak potężną popularnością jak w poprzednim serialu. W sierpniu 2004r zaczął pracę na planie "Zagubionych" /Lost/ jako Dr.Jack Shepard, mimo że na początku widziano go w roli Jamsa "Sawyera" Forda. Za odgrywanie bohatera w tym serialu został nominowany do wielu nagród i równie wiele wygrał, m.in. Saturn (2005 i 2006) TCA Award(2005) Złota Satelita (2005) SAGA (2006).
W 1992r poślubił Włoszkę, którą poznał na studiach -Margeritę Ronchi. Mają dwójkę dzieci Kyleigh i Byrona. Aby zawsze mieć ich przy sobie podczas gry na planie "Zagubionych" kupił dom w Oahu na Hawajach.
źródło: filmweb.pl
Filmografia
jako aktor:
2007: Vantage Point
2006: We Are Marshall jako Red Dawson
2005: Lost: The Journey jako Jack Shepard
2004: Zagubieni (Lost) jako Dr Jack Shephard
2003: A Token for Your Thoughts jako Gwiazda rocka
2002: Haunted jako Frank Taylor
2000: Celebrity Profile: Jennifer Love Hewitt jako on sam
1999: Survival Of Yellowstone Wolves jako on sam
1999: Jak w masce (Behind the Mask) jako James Jones
1995: Off Camera with Dean Cain jako on sam
1994-2000: Ich Pięcioro (Party of Five) jako Charlie Salinger
1993: If I Die Before I Wake jako Charlie Deevers
1993: My Boyfriend's Back jako Buck Van Patten
1992: Freshman Dorm jako Danny Foley
reklamy:
Got Milk?
2007 L'Oréal
jako reżyser:
2002: Lucky Bugger
1994-2000: Ich Pięcioro (Party of Five)
Osiągnięcia
2006: Saturn Award - najlepszy aktor telewizyjny (Jack, Zagubieni)
2006: Screen Actors Guild Awards - nagroda zespołowa dla aktorów serialu Zagubieni
2005: Golden Satelite Award - najlepszy aktor w serialu dramatycznym (Jack, Zagubieni)
1996: Magazyn People - jeden z 50 najpiękniejszych ludzi na świecie
Ostatnio zmieniony 2009-10-05, 15:11 przez niunia, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Matthew Fox
Heh nieżle.....1996: Magazyn People - jeden z 50 najpiękniejszych ludzi na świecie
Ja jakoś go lubie i zawsze go lubiłem nie wiem dlaczego niektórzy go tak nie akceptują
ja własnie tez nie wiem
aktora, jak większość z resztą, poznałam dopiero w serialu.
co do jego urody to mam mieszane uczucia^^ przystojny jest na pewno i to jest fakt. Ale jakos specjalnie nie w moim typie, z jednej strony ma uroczy uśmiech, z drugiej jednak czegos mu brakuje, choc nie potrafię tego nazwać... Tutaj rzuca sie w oczy, bo ( przynajmniej ja to tak widzę^^) nie wielu jest aktorów, no moze z wyjątkiem Sawyer'a którzy mogą budzić większe emocje u przedstawicielek płci pięknej. Ale przerzucając go np w realia PB ( nie mogłam sie powtrzymac
) raczej zginąłby w tłumie...
co do nagród za rolę Jacka to jestem w stanie się zgodzić^^
aktora, jak większość z resztą, poznałam dopiero w serialu.
co do jego urody to mam mieszane uczucia^^ przystojny jest na pewno i to jest fakt. Ale jakos specjalnie nie w moim typie, z jednej strony ma uroczy uśmiech, z drugiej jednak czegos mu brakuje, choc nie potrafię tego nazwać... Tutaj rzuca sie w oczy, bo ( przynajmniej ja to tak widzę^^) nie wielu jest aktorów, no moze z wyjątkiem Sawyer'a którzy mogą budzić większe emocje u przedstawicielek płci pięknej. Ale przerzucając go np w realia PB ( nie mogłam sie powtrzymac
co do nagród za rolę Jacka to jestem w stanie się zgodzić^^
niunia pisze:1996: Magazyn People - jeden z 50 najpiękniejszych ludzi na świecie
Jestem chłopakiem, nie będę tego komentarzu zbytnio rozbudowywał, ale no sorry... chyba kosmici robili tą listę... nie wiem z którego ujęcia jest przystojny, może ma jakąś "ciekawszą" minę, która zachwyca kobiece serca
Ostatnio zmieniony 2008-12-26, 15:07 przez Morgoth, łącznie zmieniany 1 raz.
ejjjj Morgoth ja też jesem chłopakiem ale nie widze w nim czegoś wspaniałego. Poprostu my mężczyźni nie widzimy czegoś takiego u mężczyzn. To tak samo podoba Ci się dziewczyna a Twoja koleżanka ze zdziwieniem: co w niej Ci się takiego podoba?
One mają swój gust i tak go oceniają na TOP50
One mają swój gust i tak go oceniają na TOP50
jeszcze usprawiedliwieniem może być fakt że to było 12 lat temu...
zwykle gadają tak przez zazdrość (bez podtekstów xD)laska_sw pisze:To tak samo podoba Ci się dziewczyna a Twoja koleżanka ze zdziwieniem: co w niej Ci się takiego podoba?![]()
wątpie, żadna dziewczyna nie widzi czegoś wspaniałego w swojej koleżance. Chyba że jest ten-teges 
-
.pasztecik.
- Tyler Durden
Aha, to wyszło na jaw, że jestem ten-teges 
.pasztecik. a podobają Ci się dziewczyny? taką jaką dasz odpowiedź taka będzie odpowiedź o ten-teges 
wcale niekoniecznie.
nie tzreba od razu mówic o tym w kategoriach:"podoba Ci sie" albo nie. Ja, mimo, ze jestem dziewczyna umiem dostrzec piekno w osobie tej samej płci, co nie znaczy ze jestem jak to nazwałes "ten teges"! no
a Jack jest przystojny. Dobrze zbudowany, męski itp itd. Przystojny obiektywnie. I zupełnie mnie nie dziwi ze znalazł sie w tym rankingu. Mnie specjalnie moze jakos nie zachwyca...Rzecz gustu.
wróć: zachwyca trochę...no zachwycał, teraz mniej... i chyba w tym cały sęk...jest przystojny, ale nie ma w nim nic nadzywczajnego, co na dłuzszy czas przykułoby uwagę.
Ale i tak mimo wszystko wole jego niz te paskudy które łażą po polskich ulicach.
nie tzreba od razu mówic o tym w kategoriach:"podoba Ci sie" albo nie. Ja, mimo, ze jestem dziewczyna umiem dostrzec piekno w osobie tej samej płci, co nie znaczy ze jestem jak to nazwałes "ten teges"! no
a Jack jest przystojny. Dobrze zbudowany, męski itp itd. Przystojny obiektywnie. I zupełnie mnie nie dziwi ze znalazł sie w tym rankingu. Mnie specjalnie moze jakos nie zachwyca...Rzecz gustu.
wróć: zachwyca trochę...no zachwycał, teraz mniej... i chyba w tym cały sęk...jest przystojny, ale nie ma w nim nic nadzywczajnego, co na dłuzszy czas przykułoby uwagę.
Ale i tak mimo wszystko wole jego niz te paskudy które łażą po polskich ulicach.
-
.pasztecik.
- Tyler Durden
Dokładnie!B... pisze:wcale niekoniecznie.
nie tzreba od razu mówic o tym w kategoriach:"podoba Ci sie" albo nie. Ja, mimo, ze jestem dziewczyna umiem dostrzec piekno w osobie tej samej płci, co nie znaczy ze jestem jak to nazwałes "ten teges"!
Nie chodzi mi o wygląd
to jest u danej osoby już w charakterze jak widzisz u tej samej płci coś więcej. Normalne spojrzenie na człowieka nie jest niczym złym, chodziło mi bardziej o większym zainteresowaniu daną osobą 
-
.pasztecik.
- Tyler Durden
Spoko, kapuję. Taki żart
Wracając do tematu, mnie Jack się nie podoba, ale przystojny myślę jest.
Wracając do tematu, mnie Jack się nie podoba, ale przystojny myślę jest.
ja bym raczej powiedziała, że Matthew Fox
Jack ujdzie
nic specjalnego w nim nie widzę, może też dlatego, że postać Jack'a nie jest w moim typie. Jak dla mnie na tej wyspie to najprzystojniejszy jest Sawyer
ale też podoba mi się jego charakter a nie tylko wygląd i jako postać jest ciekawszy
potem Sayid, Desmond no i Jack na końcu
by the way niezłe te Jackface'y
by the way niezłe te Jackface'y
Jack jest przystoojny..
i grajac w 1 sezonie byl fajny :]
ale pozniej sie zaczal zmieniac i wgl..
Lubie go z wygladu..
a z charakteru kocham Sawyera. 8)

ale pozniej sie zaczal zmieniac i wgl..
Lubie go z wygladu..
a z charakteru kocham Sawyera. 8)