Stare flmy
Stare flmy
Co sądzicie o filmach nieco straszych? Sprzed 1980 roku? Gwiezdne Wojny to mój zdecydoawny faworyt spośród wszystkich dawnych produkcji, wielka seria zrobiona z ogromnym rozmachem. Zresztą, kto tego nie wie? Poza tym duże wrażeni zrobił na mnie :Piknik pod wiszącą skałą" z 1975 roku z muzyką Jana Sebastiana Bacha!
Re: Stare flmy
Jest wiele produkcji jeszcze przed 1950 rokiem, które są naparwde świetnie, choćby "Obywatel Kane" z 1941 roku, który wyznaczył kierunki, którymi wciąż kieruje się współczense kino. Warto zwrócić uwagę na filmy Akiry Kurosawy, choćby "Siedmiu Samurajów" z 1954 roku. Takich perełek jest zdecydowanie więcj i warto zagłębić się w tematykę starszych filmów.
Jest wiele takich filmów, które są lepsze niż dzisiejsze produkcje. Np. Lśnienie, z perspektywy czasu, stwierdzam, że film całkiem dobrze zrobiony.BlackDog pisze:Co sądzicie o filmach nieco straszych? Sprzed 1980 roku?
- MGaździcki
- Agent Smith
Kryminały: najlepsze jakie mogły być: "Dama z Sznghaju", "Fantomas", wczesne Bondy, cykl Brudnego Harry'ego, "Bullitt", angielski noir
Westerny: trylogia dolarowa, "Rio BRavo", "Siedmiu wspaniałych"-więcej?
Musicale: "Hair", "Grease", "JCS"-the best;
Dramaty: romantyczne, nigdy nie banalne
Komedie: wyrafinowane
Historyczne: wielkie widowiska bez FX
SF: wielkie widowiska z najbardziej przyzwoitymi FX
Animacja: lepszej nie było, pomijajać wczesne osiemdziesiątki
Wniosek: dawniej było lepiej. I niech mi nikt nie mówi (jak pewien koleś na Filmwebie), że kino zaczyna się po roku 1995... Hahaha
Westerny: trylogia dolarowa, "Rio BRavo", "Siedmiu wspaniałych"-więcej?
Musicale: "Hair", "Grease", "JCS"-the best;
Dramaty: romantyczne, nigdy nie banalne
Komedie: wyrafinowane
Historyczne: wielkie widowiska bez FX
SF: wielkie widowiska z najbardziej przyzwoitymi FX
Animacja: lepszej nie było, pomijajać wczesne osiemdziesiątki
Wniosek: dawniej było lepiej. I niech mi nikt nie mówi (jak pewien koleś na Filmwebie), że kino zaczyna się po roku 1995... Hahaha
Osobiście lubię filmy z przed 1980r. W dzisiejszych czasach filmy s-f są często za bardzo naszpikowane efektami specjalnymi na rzecz ciekawej fabuły, dlatego podobały mi się Bliskie spotkania trzeciego stopnia i wspomniane już Gwiezdne wojny. I muszę jeszcze wymienić dwa filmy, które bardzo lubię, a mianowicie Ojciec chrzestny i Pieskie popołudnie.
-
blue berry
- Tyler Durden
Uwielbiam stare kino. Musicale - perełki. Komedie romantyczne nigdy nie były banalne. Nikt już nie nakręci takiego filmu jak "Deszczowa piosenka", "My Fair Lady" czy mój ukochany "Obywatel Kane". W horrorach nie było żadnych efektów specjalnych, co dodawało smaczku np. pierwszy "Dracula" czy "Nosferatu". Ech... Wtedy to dopiero kręcili Filmy, a dzisiaj mamy częstokroć przerost formy nad treścią.
- MGaździcki
- Agent Smith
A nawiasem mówiąc-zauważyliście, że:
-ludzie najbardziej boją się w horrorach tego czego nie widać?
-kryminał jest atrakcyjny, gdy opiera się na zrozumiałym pomyśle zbrodni, ale wszystko inne to "?";
-komedia romantyczna bawi, gdy miłość jest uduchiowna
-sf cieszy, gdy mamy świadomośc, że np. roboty to faceci ibabki w skafandrach
?????????????????
A piszę to dlatego, bo wg tej normy kiedyś były filmy robione... Te filmy, które podaliśmy.
-ludzie najbardziej boją się w horrorach tego czego nie widać?
-kryminał jest atrakcyjny, gdy opiera się na zrozumiałym pomyśle zbrodni, ale wszystko inne to "?";
-komedia romantyczna bawi, gdy miłość jest uduchiowna
-sf cieszy, gdy mamy świadomośc, że np. roboty to faceci ibabki w skafandrach
?????????????????
A piszę to dlatego, bo wg tej normy kiedyś były filmy robione... Te filmy, które podaliśmy.
-
blue berry
- Tyler Durden
Stare filmy opierały się najczęściej na prostocie. Nie było efektów specjalnych, praca kamerą dopiero się rozwijała, żadnych sztuczek komputerowych... Poza tym zauważyłam, że nawet w średnim starym filmie aktorstwo stoi na wysokim poziomie.
- MGaździcki
- Agent Smith
Jeszcze taka ciekawostka: dawniej świetnie oglądało się i filmy klasy A i filmy klasy B,C, D,E...
Dziś idzie świetnie obejrzeć tylko film klasy A- wiem to, po wydaniach z kolekcji CARISSMA.
Dziś idzie świetnie obejrzeć tylko film klasy A- wiem to, po wydaniach z kolekcji CARISSMA.
ja polecam film Romana Polańskiego pt. "Nieustraszeni pogromcy wampirów"
jak dla mnie ten film to bardzo dobre kino
moim zdaniem wszystkie filmy tzw, stare,są lepsze od tych do których jesteśmy dzisiaj przyzwyczajeni,mają w sobie jakieś ponadczasowe przesłanie,postacie są naturalne a nie jak dzisiaj retuszowane ,tematy też wydają się oryginalniejsze.
Lubię stare filmy.
Z westernów: "W samo południe", "Rio Bravo", "Dobry, zły i brzydki".
Z filmów sensacyjnych: "Brudny Harry", "Siła magnum".
Z horrorów: "Dziecko Rosemary", "Egzorcysta", "Omen".
Z filmów kostiumowych: "Przygody Robin Hooda" (z Errolem Flynnem z 1938), "Krzyżacy", "Potop", "Pan Wołodyjowski", "Fanfan Tulipan", 'Karmazynowy Pirat".
Z filmów noir: "Sokół maltański", "Casablanca".
Z komedii: "Kacza zupa", "Noc w operze", "Żandarm z Saint Tropez", "Różowa Pantera kontratakuje", "Zabity na śmierć", "Nieme kino", "Płonące siodła".
Poza tym filmy z Marilyn Monroe.
Z westernów: "W samo południe", "Rio Bravo", "Dobry, zły i brzydki".
Z filmów sensacyjnych: "Brudny Harry", "Siła magnum".
Z horrorów: "Dziecko Rosemary", "Egzorcysta", "Omen".
Z filmów kostiumowych: "Przygody Robin Hooda" (z Errolem Flynnem z 1938), "Krzyżacy", "Potop", "Pan Wołodyjowski", "Fanfan Tulipan", 'Karmazynowy Pirat".
Z filmów noir: "Sokół maltański", "Casablanca".
Z komedii: "Kacza zupa", "Noc w operze", "Żandarm z Saint Tropez", "Różowa Pantera kontratakuje", "Zabity na śmierć", "Nieme kino", "Płonące siodła".
Poza tym filmy z Marilyn Monroe.
Stacja Kino Polska emituje przedwojenne polskie filmy.
Są to moim zdaniem najlepsze filmy rodzimej produkcji. Do dziś piosenki z tych filmów są nucone pod nosem - A aa kotki dwa czy choćby Ach jak przyjemnie kołysze się wśród fal.
Nie myślałem że stare kino mnie tak bardzo urzeknie.
Są to moim zdaniem najlepsze filmy rodzimej produkcji. Do dziś piosenki z tych filmów są nucone pod nosem - A aa kotki dwa czy choćby Ach jak przyjemnie kołysze się wśród fal.
Nie myślałem że stare kino mnie tak bardzo urzeknie.
- Krasnal Adamu
- Jack Sparrow
Stare filmy są ogólnie przyjemniejsze. Obecnie kultura jest trochę inna.
Tylko śmieszy mnie, gdy młodzi ludzie przez "stare filmy" rozumieją również te z lat 90. XX w.
Tylko śmieszy mnie, gdy młodzi ludzie przez "stare filmy" rozumieją również te z lat 90. XX w.
- Pan Szyszek
- Vincent Vega
Dawniej w ogóle nie ruszałem filmów starszych niż z lat 80', teraz z wielką chęcią sięgam po klasykę lat 50' i 60', wiele filmów wojennych z tamtych lat jest wciąż lepszych od Bitwy warszawskiej Hoffmana ;P A czasami pokuszę się nawet o coś przedwojennego 
-
alvinwieworka
- Jack Sparrow
Uwielbiam ten film. Jest jedną z najlepszych komedii, którą widziałem. Szkoda, że Polanski już nie robi takich komedii. Ogólnie staram się bardziej oglądać stare filmy lat 40-60, uważam, że wtedy nakręcono najlepsze filmy wszechczasów.cris.7 pisze:ja polecam film Romana Polańskiego pt. "Nieustraszeni pogromcy wampirów"