Omen

Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Omen

Post autor: Dusqmad »

Obrazek Obrazek
Info o filmie:
reżyseria: Richard Donner
scenariusz: David Seltzer
zdjęcia: Gilbert Taylor
muzyka: Jerry Goldsmith
produkcja: USA
data premiery: 1976-06-25 (Świat)
obsada: Gregory Peck, Lee Remick, David Warner

Fabuła:
Żona senatora Thorna przebywa w szpitalu, gdzie ma się urodzić jej syn. Kilka chwil po narodzinach dzieci zostają jednak zamienione i nieświadomi niczego Thornowie przez wiele lat wychowują nie swoje dziecko. W miarę jak Damien, bo takie imię nosi chłopiec, staje się coraz starszy rodzinę ambasadora zaczynają nękać kolejne nieszczęścia. Wkrótce Thorn odkryje straszną tajemnicę. Jego syn nie żyje, a dziecko, które wychowuje to zapowiedziany w "Apokalipsie" Antychryst. (źródło: filmweb.pl)

Wiele oczekiwałem po tym filmie przed pierwszym seansem. Liczyłem na porządny horror z momentami wgniatającymi w fotel i muszę przyznać, że ani trochę się nie zawiodłem - otrzymałem coś, co śmiało mogę nazwać jednym z najlepszych horrorów. Swoja drogą scena z szybą i kilka innych chyba na długo pozostaną w pamięci mojej i wielu innych widzów. Nie dziwię się, iż ten horror na trwale zapisał się w historii kinematografii. W końcu zarówno pod względem aktorstwa, muzyki (Jerry Goldsmith stworzył coś naprawdę nastrojowego, świetnie wykorzystującego wszelakie instrumenty), jak i całego wykonania stoi na zachwycającym poziomie. Przede wszystkim zapada w pamięć postać Damiena. Młody antychryst z każdą chwilą pojawienia kradnie show i obwieszcza, że zaraz stannie się coś strasznego. Krótko mówiąc - niedościgniony wzór kina grozy, szkoda tylko że w tym roku próbowano go doścignąć w zyskach...
fobia
Jack Sparrow

Re: Omen

Post autor: fobia »

mmm... Omen... klasyka. Jestem fanem horrorów więc Omena oglądałem jakieś 7 razy. Jest to dobry film aczkolwiek do doskonałości troche mu brak. Napewno jest to z najlepszych horrorów satanistycznych jakie nakręcono. Myśle że każdy kinoman powinien oglądnąć tą produkcje. 8/10
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Post autor: BlackDog »

"Omen" - dosyć ciekawa produkcja, jednak niezbyt straszna. Muszę powiedzieć, że nie zachęcił mnie do obejrzenia kolejnych części.
Awatar użytkownika
Dusqmad
Administrator

Post autor: Dusqmad »

Chwała mu za to ;)
Freddy K.
Jack Sparrow

Post autor: Freddy K. »

Omen - rewelacyjne kino grozy. Doskonała muzyka, klimat i fabuła. 9/10. Kolejne części juz słabsze:
Omen 2 - może być.
Omen 3 - średniak.
Omen 4 - beznadzieja.
A remake'u nie widziałem i nie śpieszy mi się :)
KeniG
Indiana Jones

Post autor: KeniG »

Świetny, (żeby nie napisać niesamowity) film jeden moich ulubionych horrorów. Po prostu KLASYKA - pomysł, gra aktorów, jak na taką tematyke świetna fabuła i ogólnie ta „antychrystowa” tematyka którą uwielbiam. Poza tym nie zapominajmy o wspaniałej muzyce! W tym filmie mamy doczynienia z jedną z najwspanialszych i najbardziej klimatycznych "ścieżek dźwiękowych". Jak dla mnie należy się mu nawet 9\10 + znaczek jakości :)
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

Genialny film! Klasyk przez duże K. Genialny horror. Szkoda, że już takich nie robią. Film ma klimat, dobry scenariusz, genialną muzykę, świetna gra aktorska. Napięcie budowane jest od początku do końca. Ja cały film siedziałam wbita głęboko w fotel. Także nie widziałam remake'u i chyba nie chcę oglądać. Zrobić ten film lepiej jest niemożliwością. Co do następnych części nie będę się wypowiadać, bo żadna nie była taka dobra, jak jedynka.
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Pierwsza część podobała mi się znacznie bardziej od dwójki (tylko tyle oglądałam). Postać Damiena bardzo dobrze zagrana, pasował jak ulał. Podobał mi się zwiastun czegoś złego w postaci czarnego kruka. Film ciekawy, tematyka dobrze zrealizowana, bez słabszych momentów. Ale czy się bardzo bałam i byłam wciśnięta w fotel? E chyba nie. W każdym razie film mi się podoba, ale tak umiarkowanie. Dawno go nie oglądałam...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Horror”