Info o filmie:
reżyseria Nick Cassavetes
scenariusz Nick Cassavetes
zdjęcia Robert Fraisse
gatunek : dramat, kryminał
data premiery: 2008-05-02 (Polska)
obsada : Emile Hirsch, Justin Timberlake, Ben Foster, Anton Yelchin, Shawn Hatosy,Sharon Stone.
Fabuła:
Kiedy młody handlarz narkotyków, Johnny Truelove, porywa Zacka Mazursky’ego, piętnastoletniego brata jednego ze swoich dłużników, sprawy nie układają się zgodnie z planem. Podczas, gdy Johnny desperacko pragnie odzyskać pieniądze, jego ludzie opiekują się Zackiem. Nastoletni zakładnik dobrze bawi się nową sytuacją, zupełnie nieświadomy jej tragizmu, rozpaczy rodziców i wściekłości brata.
Po wspaniałym "Pamiętniku" Nick Cassavetes zaskakuje nas kolejnym dobrym filmem, o zupełnie innej tematyce. Wkraczamy w świat młodych bestii, handlarzy narkotyków, którzy udaja wielkich twardzieli, a w rzeczywistosci sa zagubionymi nastolatkami. Bardzo ciekawa obsada młodych gwiazek (świetny Ben Foster i ciekawy choć słaby Justin Timberlake) , dobry scenariusz i ciekawa oprawa muzyczna. Film bardzo denerwowal mnie wulgarnoscia, na kazdym kroku slyszymy przeklenstwa. Projekt bardzo przypominał mi dokonania Larry'ego Clarka który tworzy wyłącznie filmy o współczesnej młodzieży. Alpha Dog zrobił na mnie duże wrażenie i szczerze sie ciesze, ze nie jestem nastolatką mieskająca w Ameryce.