Filmy z wątkiem więziennym
Filmy z wątkiem więziennym
Witam serdecznie,
poszukuję filmów, w których motywem przewodnim jest więzienie. Coś w stylu "Skazani na Shawshank" czy nieodżałowany "Prison Break".
Dzięki za pomoc, MatMar
poszukuję filmów, w których motywem przewodnim jest więzienie. Coś w stylu "Skazani na Shawshank" czy nieodżałowany "Prison Break".
Dzięki za pomoc, MatMar
Re: Filmy z wątkiem więziennym
Przed egzekucją - jak dla mnie najlepszy w tej tematyce. Daje do myślenia na temat kary śmierci.
Ucieczka z Alcatraz
Zielona Mila
Ucieczka z Alcatraz
Zielona Mila
Nie jestem wielbicielką "kina więziennego" (z wyjątkiem "The Shawshank Redemption"
), bo jakoś strasznie depresyjnie i klaustrofobicznie na mnie działa, ale pewnie właśnie dlatego tego rodzaju obrazy - zarówno oglądane z wyboru, jak i przez przypadek - zapadają mi w pamięć, fascynują w jakiś pokręcony sposób.
Podaję dwa tytuły, które męczyły mnie ostatnimi czasy, choć na tyle dawnymi, że zupełnie nie pamiętam, czy to były wartościowe filmy - w pamięci zostały mi tylko te obrazy, co powracają w koszmarach
(słowo daję, mniej mnie straszą horrory). Na pewno z wartościową obsadą, bo pierwszy to "Ostatni bastion" z Robertem Redfordem w roli głównej (gdzieś tam przewija się też - o ile pamiętam - Robin Wright Penn, którą lubię), a drugi "Gniazdo os" Steve'a Buscemi, w którym grał Willem Dafoe, Mickey Rourke, Edward Furlong... więcej twarzy nie pamiętam
.
A wiele lat temu widziałam doskonały "Midnight Express" Alana Parkera (z lat '70). Ten to mi dopiero zapadł w pamięć! Strasznie ciężki, przygnębiający film. Amerykański student (zwykły turysta) trafia do tureckiego (?) więzienia, bo lekkomyślnie przeszmuglował jakieś miękkie narkotyki. Po paru latach, gdy czas wyroku odbywanego w przerażających warunkach, dobiega końca, znajdują jakiś paragraf i osadzają chłopaka w więzieniu ponownie... Klasyk. O ile sobie przypominam, w tej produkcji maczał palce także Oliver Stone.
Gorąco polecam również, całkiem nowy dla odmiany, niemiecki "Eksperyment". Warunki więzienne są w tym wypadku sztucznie wykreowane - w ramach eksperymentu socjologicznego naukowcy podzielili ochotników na Więźniów i Strażników i zamknęli ich na pewien czas w prawdziwym więzieniu. Eksperyment dość szybko zaczął wymykać się spod kontroli... Fascynujące. Przerażające. Doskonały film.
To tyle na razie
.
Podaję dwa tytuły, które męczyły mnie ostatnimi czasy, choć na tyle dawnymi, że zupełnie nie pamiętam, czy to były wartościowe filmy - w pamięci zostały mi tylko te obrazy, co powracają w koszmarach
A wiele lat temu widziałam doskonały "Midnight Express" Alana Parkera (z lat '70). Ten to mi dopiero zapadł w pamięć! Strasznie ciężki, przygnębiający film. Amerykański student (zwykły turysta) trafia do tureckiego (?) więzienia, bo lekkomyślnie przeszmuglował jakieś miękkie narkotyki. Po paru latach, gdy czas wyroku odbywanego w przerażających warunkach, dobiega końca, znajdują jakiś paragraf i osadzają chłopaka w więzieniu ponownie... Klasyk. O ile sobie przypominam, w tej produkcji maczał palce także Oliver Stone.
Gorąco polecam również, całkiem nowy dla odmiany, niemiecki "Eksperyment". Warunki więzienne są w tym wypadku sztucznie wykreowane - w ramach eksperymentu socjologicznego naukowcy podzielili ochotników na Więźniów i Strażników i zamknęli ich na pewien czas w prawdziwym więzieniu. Eksperyment dość szybko zaczął wymykać się spod kontroli... Fascynujące. Przerażające. Doskonały film.
To tyle na razie
Ja sobie przypomniałem o jeszcze jednym "filmie więziennym". Jest nim "Zielona Mila" z Tomem Hanksem.
-
Miszka Kozlov
- Terminator
Symetria ;-)
Ja jeszcze dodam "Skazany na piekło", "Wykonać wyrok" (Van Damme), "Wpół do śmierci" (Seagal), "Więzień Nienawiści" (Norton)
Hm....Z tych, które pamiętam i które jeszcze nie zostały wymienione to:
"Więzień Brubaker" z Robertem Redfordem
"Czekając na wyrok"-oscarowa rola Halle Berry
"Huragan"
"Odkupienie"
"Więzy krwi"
"Przed egzekucją" (Susan Sarandon, Sean Penn....)
Narazie tyle;]
"Więzień Brubaker" z Robertem Redfordem
"Czekając na wyrok"-oscarowa rola Halle Berry
"Huragan"
"Odkupienie"
"Więzy krwi"
"Przed egzekucją" (Susan Sarandon, Sean Penn....)
Narazie tyle;]
- MGaździcki
- Agent Smith
Ostatni bastion-z Redfordem jako skazanym generałem oraz Jamesem Gandolfinim jako sadystycznym i cynicznym komendantem więzienia.
Do tego (choć zależy jak się patrzy) Wielka ucieczka ze Stevem McQueenem, Charlesem Bronsonem i Richardem Attenborough-o alinckich żołnierzach uciekających z niemieckiego obozu jenieckiego.
Do tego (choć zależy jak się patrzy) Wielka ucieczka ze Stevem McQueenem, Charlesem Bronsonem i Richardem Attenborough-o alinckich żołnierzach uciekających z niemieckiego obozu jenieckiego.
-
Miszka Kozlov
- Terminator
No to jeżeli tak to rozpatrujemy to można jeszcze dodać "Rescue Dawn" z Christianem Bale'em i "Wojna Harta"
Mechaniczna Pomarańcza! Wątek więzienny, terapia, która ma całkowicie odmienić bohatera, ma go przymusowo nawrócić na dobrą drogę. Fim jest genialny, każdy musi go zobaczyć, podobnie jak reszta filmów Stanley'a Kubrick'a.
Wątek więzienny jest też w równie genialnym filmie Dawno temu w Ameryce, tyle że nie ma ukazanego pobytu w więzieniu, jedynie skutki, powrót do dawnej, nieco zmienionej rzeczywistości. Po obejrzeniu tego filmu zacząłem coraz żadziej glądać filmy, a to dlatego że ten film wyznaczył pewien poziom poniżej którego filmów nie tykam, bo poprostu nie potrafię, nie chcę oglądać kolejnych niczym nie wyróżniających się komercyjnych produkcji. Strata dla czojego czasu i umysłu , ale zeby to zrozumieć trzeba najpierw poznać lepszą stronę sztuki filmowej, przez wielu wogóle nieznaną niestety
.
Wątek więzienny jest też w równie genialnym filmie Dawno temu w Ameryce, tyle że nie ma ukazanego pobytu w więzieniu, jedynie skutki, powrót do dawnej, nieco zmienionej rzeczywistości. Po obejrzeniu tego filmu zacząłem coraz żadziej glądać filmy, a to dlatego że ten film wyznaczył pewien poziom poniżej którego filmów nie tykam, bo poprostu nie potrafię, nie chcę oglądać kolejnych niczym nie wyróżniających się komercyjnych produkcji. Strata dla czojego czasu i umysłu , ale zeby to zrozumieć trzeba najpierw poznać lepszą stronę sztuki filmowej, przez wielu wogóle nieznaną niestety
-
Miszka Kozlov
- Terminator
Przyszły mi do głowy też komedie
"Life" z Eddie Murphym i "Wykiwać klawisza" Z Adamem Sandlerem.
Może być też "Zwycięstwo" z Stallonem.
"Life" z Eddie Murphym i "Wykiwać klawisza" Z Adamem Sandlerem.
Może być też "Zwycięstwo" z Stallonem.
Ostatnio widziałem "W matni" z Kate Beckinsale
Od siebie dorzucę Bez skrupułów, w którym wątek więzienny jest dość rozwinięty.
Z filmów świerzych "Felon" (''Więzień"), skoro był "wykiwać Klawisza" to warto obejzrec oryginał z Burtem Reynoldsem "Najdłuższy jard". Jeszzce polska komedia "Rób swoje ryzyko jest Twoje", ale to w wg.mnie kiepski film ;]
Symetria - dobry, polski film. Polecam.
I jeszcze coś specjalnego - Lot nad kukułczym gniazdem. Tematyka zbliżona, z tymże film pokazuje, jakim więzieniem dla umysłu i samorealizacji w życiu jest szpital psychiatryczny.
Moim zdaniem to wielkie dzieło
I jeszcze coś specjalnego - Lot nad kukułczym gniazdem. Tematyka zbliżona, z tymże film pokazuje, jakim więzieniem dla umysłu i samorealizacji w życiu jest szpital psychiatryczny.
Moim zdaniem to wielkie dzieło