Reżyseria: Jaume Balagueró
Scenariusz: Jaume Balagueró, Jordi Galcerán
Zdjęcia: Xavier Giménez
Muzyka: Roque Baños
Obsada: Calista Flockhart, Elena Anaya
Szpital “Mercy Fall” chyli się ku upadkowi po prawie stuletnim istnieniu. Jednak zamykanie szpitala przedłuża się; poszkodowani w wypadku kolejowym „zajęli” wszystkie łóżka i przewiezienie dzieci zajmie kilka dni. Do pomocy w szpitalu zostaje oddelegowana Amy, młoda pielęgniarka z Londynu.
Wkrótce odkrywa ona dziwne rzeczy. Dzieci są zdenerwowane i przerażone. Przerażone czymś nieuchwytnym, niewidzialnym, czymś, co nie powinno istnieć, czymś pełnym bólu, co zwie się „mechaniczna dziewczyna”. Amy musi stawić temu czoła.
Horrory ostatnich lat nie spełniają oczekiwań widzów. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia. Dlatego sam nie wiem co sklonilo mnie by obejrzeć ten film. W każdym razie nie żałuję. "Delikatna" to jeden ze szczytowych ostatnio wyprodukowanych horrorów. Jest tu to co w horrorze być powinno. Klimat i interesująca fabuła która trzyma się kupy. Moja opinia może nie być w pelni obiektywna bo po objerzeniu "wzgórza mają oczy" czy "Dom woskowych ciał" nawet przecietny horror wydaje się lepszy. Z tym wyjątkiem że w "Delikatnej" ta lepszość rzuca się w oczy. Może dlatego, że to film Hiszpaśkiej produkcji... nie wiem. w każdym razie ja sie nie zawiodłem.