Death Note

Rubenos
Darth Vader

Death Note

Post autor: Rubenos »

Obrazek

Gatunek:dramat, horror
Il.odcinków:37

Fabuła:
"Yagami Light, jeden z najtęższych umysłów Japonii wpada w posiadanie niezwykłego notatnika, który to okazuje się własnością boga śmierci. Po wpisaniu doń czyjegoś nazwiska, następuje zgon wybranej osoby w ciągu zaledwie 40 sekund. Kierując się idealistycznymi pobudkami postanawia wykorzystać nowo zdobyty przedmiot w celu 'ulepszenia świata', w tym wypadku oczyszczenia go z wszelkiego zła, które to wyrządzają notoryczni przestępcy. Po serii morderstw, rząd postanwia podjąć drastyczne środki zapobiegawcze. Stąd też wynajmuje niezwykłego detektywa, który ma za zadanie odkryć, któż stoi za tymi przerażającymi zbrodniami..." (źródło:filmweb.pl)

Opinia:
Krótko. WOW!
Jestem po 3 odcinkach. 1 zrobił naprawdę piorunujące wrażenie. Bardzo ciekawy motyw przemiany bohatera, który zaślepiony swoją ideą nie dostrzega tego, że co raz bardziej upodabnia się do swoich ofiar. Przestaje szanować wartość życia za cenę "sprawiedliwości", zatraca człowieczeństwo.
Mela0607
Agent Smith

Re: Death Note

Post autor: Mela0607 »

nie mam na ten temat zielonego pojęcia, ale podoba mi się plakat :) a gdzie to można zobaczyć, jest jakiś program czy coś?!

edit:
Przeczytałam fabułe i oznajmiam, że podoba mi się to, szczególnie te popełnione morderstwa, ajajaj coś wzięte z kryminału...
Rubenos
Darth Vader

http://www.download-anime.info/bishoujo ... hnote.html
Stąd można ściągnąć.
A muszę przyznać, że po odcinkach 5 i 7 dostałem prawdziwej czkawki. Po prostu świetne zwroty akcji.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Nie no, nie chce mi się ściągnąć :-| próbowałam z pierwszym odcinkiem, ale pisze mi, ze nie można odnaleźć strony czy coś, jutro jeszcze spróbuję... akcja powiadasz hmm... mam nadzieję, ze to nie była prowokacja dlatego, ze kocham kino akcji :P
Rubenos
Darth Vader

Mój entuzjazm lekko ostygł po okazaniu się, że
[spoiler] cała konfrontacja rozgrywać się będzie pomiędzy dwoma antagonistycznymi genialnymi nastolatkami [/spoiler]
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Nawet nie wiedziałam, że jest anime Death Note. Trzeba będzie pooglądać . Polecam film który bardzo mi się podobał.
W.

Post autor: W. »

Gatunek; Horror [?]

Jak dla mnie anime jest o wiele lepsze od filmu!

''Mój entuzjazm lekko ostygł po okazaniu się, że
cała konfrontacja rozgrywać się będzie pomiędzy dwoma antagonistycznymi genialnymi nastolatkami''

Niech nie ostyga. Zobacz, a się przekonasz, że to świetne anime.
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Zbieram się do tego anime już od dawna. Za pierwszym razem jak chciałam zacząć oglądać to piosenka z oppeningu spodobała mi się tak bardzo, że zaczełam ją w kółko słuchać zamiast oglądać ;). Aktualnie jestem po 5 odcinkach. Anime dosyć ciekawe. Moim problemem jest to, że znam już fabułę. Ale jakoś darzę większą sympatią Raito z anime niż z filmu. Za to L zawsze cudny :P Napewno będe dalej oglądać.
Rubenos
Darth Vader

Mój entuzjazm do tej serii przygasł już. Ciekawa jest, ale znajdą się lepsze, glębsze. Polecam tutaj Cowboy Bebop (Niejaka pani Yoko Kanno stworzyła doń kapitalny soundtrack. Panią na pewno znasz, bo patrzałem na last.fm. :P ) i Elfen Lied.

Swoją drogą, słyszałem że między anime a dramą występują jednak jakieś zmiany fabularne, choćby ze względu długości jednego a drugiego.
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Jak narazie nie zauważyłam rozbierzności w fabule, ale jestem dopiero ne 5 odcinku. Zobaczymy dalej. Cowboy Bebop to może kiedyś pooglądam, bo i tak cudem jest, że znalazłam troche czasu pomiędzy jedną dramą a drugą i oglądam Death Note ;)
Sasori
Jack Sparrow

Post autor: Sasori »

Jeśli musiałbym wybrać ulubione Anime, to mimo wielkiej miłości do „Naruto” mój wybór by padł na „Death Note”, które zaskarbiło sobie moje serce. Słyszałem od dawna, że jest to świetne Anime, jednak nigdy nie miałem czasu by ściągnąć i obejrzeć chociaż jeden odcinek. Gdy się w końcu zabrałem ogarnęła mnie istna furia i mania! W jeden dzień oglądając praktycznie bez przerwy obejrzałem całą serie, która chcąc nie chcąc taka znowu krótka nie jest. Przez ten czas zapomniałem o bożym świecie i zostałem całkowicie pochłonięty przez notatnik śmierci oraz walkę dwóch geniuszy. Niesamowite zmagania między nimi są ozdobą tego Anime. Każdy próbuje przewidzieć krok przeciwnika i przechylić chociaż na moment szale zwycięstwa. Prawdziwa „Piekielna Gra”!!

[glow=yellow][spoiler][/glow]Jednak te czyste „piękno” zostaje niestety przerwane. Po śmierci „L” już nie czułem tego czegoś. Była to dla mnie postać fenomenalna, dopracowana w każdym szczególe i nie powinna zginąć w taki sposób. Cóż, życie bywa nie fair więc nie mam do tego pretensji. Jednakże to właśnie „L” powinien być osobą, która pokonała Raito (Lighta) a nie Near, który nie miał tego blasku co sławny detektyw! Wolałbym, żeby wygrał Raito i stworzył swój nowy świat i stał się jego bogiem. W końcu kibicowałem mu do samego końca, gdyż jest moją ulubioną postacią[glow=yellow][/spoiler][/glow]
happy mind
Forrest Gump

Post autor: happy mind »

Wybitny serial. [spoiler] Od pierwszego odcinka niesamowite zwroty akcji, świetne kombinacje i przekręty. Do śmierci L-a. Potem ciągle z niedowierzaniem oglądałam kolejne odcinki zastanawiając się, jak mogli uśmiercić najlepszą postać w tym serialu, ale końcówka przebiła wszystko. Dwa ostatnie odcinki obejrzałam na jednym oddechu, wbiło mnie w fotel. [/spoil]

Zdecydowanie moje ulubione anime. Polecam każdemu, kto jeszcze nie miał okazji obejrzeć :-)
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

[spoiler] Również uważam, że L to najlepsza postać anime i również byłam zmartwiona jego śmiercią. Nie żebym miała coś d zabijanie głównych bohaterów tylko niech tego nie robią w połowie serii. Near był małą kopią L. Oryginał zawsze lepszy od kopii. [/spoiler]

W anime również podobały mi się postaci Shinigami i Amane Misa. Jej to nikt nie docenia, a przecież to w końcu drugi Kira. :P
Rubenos
Darth Vader

Fanom serii polecam Code Geass. Anime z równie nieprzewidywalnymi zwrotami akcji i bohaterach o bardzo podobnych motywacjach, postaci które w swoich czynach zatracaja granice miedzy dobrem a zlem.
dozorca_wapnia
Vincent Vega

Post autor: dozorca_wapnia »

Code Geass naprawde świetne anime również polecam, to co tam się dzieje to masakra w pozytywnym sensie :D
Amelie
Forrest Gump

Post autor: Amelie »

Zgadzam się, że jeśli ktoś widział Death Note i mu się podobał to powinien obejrzeć Code Geass. Jak dla mnie to drugie jest nawet lepsze od DN. :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Seriale anime”