Info o filmie:
reżyseria: Lars von Trier
scenariusz: Davis Pirie, Lars von Trier
zdjęcia: Robby Muller
muzyka: Joachim Holbek, Jan Sebstian Bach
produkcja: Dania, Francja, Holandia, Islandia, Norwegia, Szwecja
data premiery: 1997-02-21 (Polska) , 1996-07-05 (Świat)
obsada: Emily Watson, Stellan Skarsgard, Katrin Cartlidge, Adrian Rawlins
Fabuła:
Historia młodej i wrażliwej Bess, która wychodzi za mąż za doświadczonego mężczyznę. Wkrótce Jan wyjeżdża do pracy na platformie wiertniczej na Morzu Północnym. Wierna, lecz bardzo samotna Bess modli się o jak najszybszy powrót ukochanego. Tymczasem na platformie dochodzi do groźnego wypadku i Jan powraca do domu sparaliżowany. Bess spełnia wszystkie jego zachcianki, nawet te niedorzeczne i coraz bardziej szalone. Pewnego dnia Jan oznajmia żonie, że powinna wrócić do normalnego życia, kochać się z innymi mężczyznami i opowiadać mu o swoich doznaniach... Film został nagrodzony Złotym Globem, Cezarem i Złotą Palmą, otrzymał także nominację do Oscara. (żródło: filmweb.pl)
Wstrząsający film. Trafił do mnie bardzo mocno. Aż ciężko mi się o nim piszę. Długo nie mogłam zapomnieć o tym obrazie, bo jest po prostu straszny. Bess strasznie mnie wkurzała. Zachowywała się jak upośledzona, ale to ona była dla mnie postacią, którą obdarzyłam sympatią. Natomiast Jan w moich oczach był tym złym i bezwzględnym. Z tego co czytałam, to był to celowy zabieg von Triera. W każdym razie 'Tańcząc w ciemnościach' przy 'Przełamując fale' to bajka na dobranoc.