Miasto Aniołów

Awatar użytkownika
Scourge33
Indiana Jones

Miasto Aniołów

Post autor: Scourge33 »

Obrazek

Info o filmie:

reżyseria: Brad Silberling.
scenariusz: Peter Handke, Wim Wenders, Dana Stevens.
zdjęcia: John Seale.
muzyka: Johnny Rzeznik, Gabriel Yared.
produkcja: Niemcy , USA gatunek: Melodramat.
data premiery: 1998-11-06 (Polska) , 1998-04-10 (Świat).
obsada: Nicolas Cage, Meg Ryan, Dennis Franz, Andre Braugher.

Fabuła:
W Los Angeles życie toczy się swoim rytmem. Mieszkańcy miasta jednak nie widzą, że obok nich, na każdym kroku towarzyszą im anioły w czarnych płaszczach, by w razie potrzeby służyć im pomocą i wsparciem. Pewnego dnia takiego wsparcia potrzebuje Maggie Rice, która traci pacjenta na stole operacyjnym. Pani chirurg jest załamana, obwinia się o śmierć mężczyzny, nie jest w stanie normalnie pracować... I wtedy pojawia się Seth, który urzeczony walką Maggie o chorego pacjenta postanawia jej pomóc i zaczyna jej towarzyszyć na każdym kroku. Po pewnym czasie anioł zakochuje się w kobiecie i postanawia się pokazać. Rice traktuje nowego znajomego jak przyjaciela, ale do czasu, aż ich znajomość przybiera wyższy stopień wtajemniczenia. Seth w takiej sytuacji jest gotowy by zrzec się nieśmiertelności i żyć jak śmiertelnik u boku ukochanej.

Czyżbym zmiękł? Nic z tych rzeczy, po prostu darzę ten obraz dużym sentymentem. Ogólnie ciekawy pomysł na film (choć to tylko sequel "Nieba nad Berlinem"). Staram się nie oglądać zbyt często, w zbyt dużej dawce bo to grozi depresją... Świetna rola Meg Ryan, Nicolas Cage też nieźle (choć to nie mruganie oczami trochę dziwnie wygląda). Historia bez happy-endu, ale przecież dla paru szczęśliwych chwil w życiu warto wiele poświęcić. Oceny nie wystawię bo nie oglądam zwykle melodramatów, ale polecam każdemu.

P.S. Wybaczcie że tak krótko, ale nie chce się wybebeszać!
Ostatnio zmieniony 2007-07-08, 12:47 przez Scourge33, łącznie zmieniany 1 raz.
yrek
Agent Smith

Re: Miasto Aniołów

Post autor: yrek »

Nicolas Cage w roili romantyka ??? Dosc eksperymentalne posuniecie. Taki ktos jak on nie pasuje do takich rol. Pokazal jednak ze nie tylko twardzieli potrafi grac. Ogladajac film nasuwalo sie podobienstwo do "Joe Blacka" - podobna fabula. historia milosci istoty nieziemskiej i czlowieka. Roznica tkwi w jakosci i Joe Blac byl lepszy.

W filmie gdy Seth skacze slychac polskie "Zdrowaś Mario" Spiewa je jakis chur.
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

Oj, nie zgodzę się z Tobą! "Joe Black" był świetny to fakt! Ale czy lepszy od "Miasta Aniołów"? No, kłóciłabym się!! O wiele bardziej podobała mi się praca kamerą w "Mieście Aniołów", gra aktorska Meg Ryan i Nicholasa Cage - cud miód:P Świetna muzyka, chociaż pan Horner pokazał więcej w Joe Black! Cóż... Można dyskutować, ale moim zdaniem Joe Black to typowa hollywoodzka produkcja, podczas gdy "Miasto Aniołów" (mimo że sequel) jest o dla mnie o wiele bardziej pociągające!!
Awatar użytkownika
skiszony
Indiana Jones

Post autor: skiszony »

a mnie ten film bardzo wzruszył :> chociaż nie cierpię Meg Ryan (ale lubię Cage'a), to historia mnie wciągnęła i zaintrygowała :P a w końcówce to niemalże łzy powstrzymywałem! bardzo rzewne i liryczne.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Piękne, lecz nie realne uczcucie tych dwojga ludzi, nie spodziewałam się, że dotyk osoby, którą kochamy może być tak istotny w związku, trzeba przyznać, ze jest to naprawdę dobry film, do Cage'a co raz bardziej się przekonuje, a tu jeszcze taka miła niespodzianka. Film mogłam już zobaczyć kilka razy, ale jakoś nie miałam ochoty, moze dlatego ze nie lubiłam zbytnio Cage'a i nie chciałam marnować na niego czas, a tu zaskoczył mnie, jestem wręcz w szoku. Przykre zakończenie, a jednak dające do myślenia, lecz tego można było się spodziewać już po końcówce to było zbyt piękne by było prawdziwe... Osobiscie film polecam, nie zawiedziecie się!
Awatar użytkownika
Dolly
Mad Max

Post autor: Dolly »

Hmmm, film miły przyjemny i wzruszający. Taki wyciskacz łez... Role Cage'a i Meg R. całkiem niezłe. Przyjemny melodramat. Bardzo mi się spodobał. Polecam fanom dramatów. Obowiązkowa pozycja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”