Dwie godziny w jednym obrazie

Ogólne dyskusje na tematy cieszące się szerszym zakresem.
Awatar użytkownika
Aletheia
Tyler Durden

Dwie godziny w jednym obrazie

Post autor: Aletheia »

Kiedyś to był najważniejszy element promocji filmu. Dziś, choć stracił na znaczeniu, jest moim ulubionym.
Jest już tutaj temat o polskich plakatach, ale mnie chodzi o ocenę wszystkich plakatów filmowych jakie spotykamy. Plakat jest w jakimś sensie odrębnym dziełem, a czasem bywa lepszy od samego filmu. Wskazujcie i komentujcie plakaty, które się Wam podobają i te, które uważacie za graficzne pomyłki.

Uwaga, oceniamy nie filmy a same plakaty! Niekoniecznie nawet trzeba widzieć konkretny film, żeby móc coś powiedzieć o plakacie. Choć ocena "dopasowania" plakatu do filmu zawsze mile widziana :-)

Na początek kilka moich opinii.

Szczęki
Obrazek
Trzeba przyznać, że ten obraz budzi dziwne uczucie w w dołku...

Edward Nożycoręki
Obrazek
Wersja z motylkiem jest jednym z najpiękniejszych plakatów filmowych w ogóle. Doskonale wpisuje się w sens filmu.

Dzień świra
Obrazek
Rzadki w najnowszym polskim kinie przykład plakatu, w którym widać jakąś graficzną myśl. Udana alegoria.

Marne plakaty też potrafią budzić emocje.
Trudno upolować dobry plakat "Ucieczki z Nowego Jorku".
Te dwa są jeszcze niezłe...
Obrazek
Obrazek

...ale patrząc na te można by pomyśleć, że "Ucieczka" doczekała się jakiejś parodii i to jej plakaty. Chętnie bym powiedziała tym "artystom" co o nich myślę. Najlepiej czymś ciężkim...
Obrazek
Obrazek
Na tym ostatnim nie widać tego co najgorsze, nie mogłam znaleźć obrazu odpowiednich rozmiarów, może kiedyś to poprawię. Ale plakat jest popularny, może już gdzieś mogliście go obejrzeć dokładniej.
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Re: Dwie godziny w jednym obrazie

Post autor: Kirk »

Obrazek

Jeden z moich ulubionych plakatów.
Awatar użytkownika
MGaździcki
Agent Smith

Post autor: MGaździcki »

ZAcznijmy od tego adresu
http://www.cinemaposter.com/index.html

Szlachetna sztuka plakatu zamiera, dostajemy wyroby plakatopodobne. Podany wyżej adres zawiera plakty artystyczne-ale, niespodzinka, są wykonane przez polskich grafików plakaty filmów amerykańskich. Zaiste, znakomite.

Ja grubszą listę podam z czasem, tutaj natomiast na przykładzie plakatu z mojej ulubionej serii kinowej przedstawię to, co w plakatach kocham najbardziej:
Obrazek

Sam rysunek, nieco komiksowy, żadnych zdjęć. Kwintesencja filmu (jak rzekła Aletheia 2 godziny w jednym obrazie), zaznaczone klucozwe sceny, rysunek groteskowy (źli), bądź zmysłowy (kobiety).
Awatar użytkownika
Aletheia
Tyler Durden

Post autor: Aletheia »

Kilka z tych, które spodobały mi się w galerii polskich plakatów, podanej przez MGaździckiego.
Ptaki
Obrazek

Bullitt
Obrazek

Wierna rzeka
Obrazek

Ale nie uważam, żeby sztuka plakatu tak całkiem dzisiaj leżała.
Na przykład te są znakomite.
Pachnidło
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „FORUM OGÓLNE”