Info o filmie:
reżyseria: Gore Verbinski
scenariusz: Terry Rossio, Ted Elliott
zdjęcia: Dariusz Wolski
muzyka: Hans Zimmer
gatunek: Fantasy , Komedia , Przygodowy
data premiery: 2007-05-25 (Polska) , 2007-05-19 (Świat)
obsada: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Bill Nighy, Yun-Fat Chow, Tom Hollander, Stellan Skarsgard
Fabuła:
Epoka piratów zbliża się do końca. Will Turner płynie na Daleki Wschód, po magiczne mapy, które pomogą mu odnaleźć skrytkę Davy'ego Jones'a i tym samym ocalić Jack'a Sparrow'a. Jack zostaje uratowany, ale Davy Jones wraz z lordem Cutler'em Beckett'em, demonicznym azjatyckim piratem Sao Fengi'em i James'em Norrington'em zawarli układ zagrażający wolności Jack'a, Elizabeth, Will'a, nowego sojusznika Barbosy i wszystkich piratów na świecie. Jack zmuszony jest udać się z przyjaciółmi na terytorium nie zaznaczone na mapie-wyspę Shipwreck na końcu świata.
(żródło: filmweb.pl)
Czytałem o tym filmie różne rzeczy, w tym i takie, że ludzie w kinie do końca nie wytrzymywali i wychodzili, bo film jest taki długi i nudny.
Moim zdaniem to jednak wielka przesada. Gdy ja byłem na tym filmie w kinie nikt nie wychodził, a mi osobiście te 168 minut minęło przyjemnie. "Na krańcu świata" to najbardziej pogmatwana część "Piratów z Karaibów", bo wątków jest dużo, ciągle ktoś kogoś zdradza, każdy ma jakieś własne cele, a w dodatku nieżywi wracają do świata żywych. Faktem też jest, że scenariusz momentami wydaje się niedopracowany, bo, np. wątek Kalypso został nagle pominięty.
Ogólnie jednak to nadal bardzo dobre kino rozrywkowe. Ciągle podane z humorem, świetnymi efektami specjalnymi i ładnymi zdjęciami. Dzieje się dużo, walki są efektowne. Aktorzy grają podobnie jak w innych częściach. Orlando Bloom jest nieciekawy jak zwykle, Keira Knightley też nie powala, ale za to jak zwykle dzięki temu, że jest Johnny Depp nie zwraca się takiej uwagi na słabszych aktorów. W dodatku tym razem rewelacyjne wrażenie robi też Geoffrey Rush. Moim zdaniem warto "Na krańcu świata" zobaczyć.
Moja ocena to 8/10.