Stawka większa niż życie

Dyskusje o poszczególnych serialach. "Prison Break", "Twin Peaks", "24 godziny", "Przyjaciele", "X-Files" itd.
Awatar użytkownika
MGaździcki
Agent Smith

Stawka większa niż życie

Post autor: MGaździcki »

Obrazek
Info o filmie
Reżyseria: Janusz Morgenstern i Andrzej Konic
Scenariusz: Andrzej Zbych (Andrzej Szypulski i Zbigniew Safjan)
Zdjęcia: Antoni Wójtowicz
Muzyka: Jerzy Matuszkiewicz
Gatunek: Sensacyjny, wojenny, kryminał
Data premiery: 10/10/1968
Obsada: Stanisław Mikulski... mjr Stanisław Kolicki/por., kpt. Hans Kloss
Emil Karewicz... Sturmbahnfuhrer SS Hermann Brunner
Aleksandra Zawieruszanka... Edyta Lausch
Bronisław Pawlik... Marcin/Grzegorz
Stefan Śródka... Bartek
Czesław Wołłejko... Sturmbahnfuhrer SS Geibel
Mieczysław Stoor... Sturmfuhrer SS Hans Stedtke
August Kowalczyk... Sturmbahnfuhrer SS Johann Dehne
Lidia Korsakówna... Jeanne Molle
Leszek Herdegen... por. Erik von Vormann/płk Nichols
Lidia Wysocka... Ingrid Heizer
Iga Cembrzyńska... Benita von Hoening
Ignacy Gogolewski... kpt. Willie Ruppert
Krzysztof Chamiec... Sturmbahnfuhrer SS Mueller/Sturmbahnfuhrer SS Lothar
Ewa Wiśniewska... Anna
Gustaw Lutkiewicz... Hauptsturmfuhrer SS Adolf Lohse
Barbara Horawianka... Sturmfuhrer SS Anne Marie Elken
Barbara Brylska... Inga Ring
i inni

Rok 1941. Z hitlerowskiego obozu koncentracyjnego ucieka student Stanisław Kolicki, zabijając po drodze żołnierza Wehrmachtu i kradnąc mu broń. Nielegalnie dostaje się na teren ZSRR, chcąc ostrzec Rosjan przed planowaną agresją Trzeciej Rzeszy. Przesłuchujący go oficer GRU dostrzega, iż młody i dzielny Polak jest łudząco podobny do pojmanego agenta nazistowksiego wywiadu wojskowego, por. Hansa Klossa. Po miesiącach przygotowań Kolicki jako Kloss zostaje tajnym agentem w szeregach wroga. Jego kryptonim operacyjny to J23, jego sojusznicy znają go pod imieniem Janek. Koliciki realizuje powoli swój cel: wewnętrzne zniszczenie nazistowskiego imperium, które pozbawiło go rodziny i ojczyzny...

Film miał być w zamierzeniu polskim Bondem. Acz nie lubię takich porównań (gdzie innym produkcjom szpiegowskim do 007?), to tu określenie jest w pełni uzasadnione. Kloss (znakomicie grany przez Stanisława Mikulskiego) walczy w słusznej sprawie, ma potężnych wrogów (podobnie jak wrogowie Bonda, dążą do opanowania świata-tyle tylko, że robią to nie dla siebie, a swego mistrza, Hitlera), jest sprytny, inteligentny, dowcipny ("Muszę ci chyba jeszcze raz przyłożyć"), a dziewczyny ma równie piękne co 007: Aleksandra Zawieruszanka, Iga Cemrzyńska, Ewa Wiśniewska, Jolanta Wołłejko, Wiesława Mazurkiewicz, Alicja Zommer, Beata Tyszkiewicz...

Nie wiem jaka będzie klosspodobna "Twierdza szyfrów", ale jedno jest pewne: J23 zawsze będzie nadawał.
Azgaroth
Tyler Durden

Re: Stawka większa niż życie

Post autor: Azgaroth »

A ja nie rozumiem fenomenu starych seriali pokroju 4 Pancernych czy Stawki. Nigdy mi się te seriale nie podobały.

A co do Twierdzy Szyfrów to widziałem trailer i będzie to kicha jak zwykle.
Awatar użytkownika
MGaździcki
Agent Smith

Post autor: MGaździcki »

"Czterech pancernych" jakoś nigdy nie lubiłem i nie miałem cierpliwości, żeby ich oglądać. Zwłaszxcza teraz mnie odrzuca, po hip-hopowych trailerach w TVP1.

Ale Kloss to inna klasa, choć co kto lubi. Ja wtym filmie widziałem dobrych aktorów, ładne aktorki, niezłe pomysły, no i można było posłuchać niegłupich cytatów i intrygującej muzyki.

Ale jak mówię-co kto lubi. Osobiście, Kloss był mi bliższy niż martyrologiczne filmy, które kręcono na takiej zasadzie "my wam powiemy jakas była prawda, oni byli źli, my dobrzy, my byliśmy herosami, oni sk..synami". Kloss natomiast pokazywał tą wojenną rzeczywistość (użyję tego słowa, co mi tam!) w krzywym zwierciadle. Nie było jakiegoś męcznnictwa, lub przynajmniej nie było ono tak przerysowane, była atomsfera takiej nierealnej gry (jak mawiał Mikulski, naziści na pewno nie byliby tak głupi, by nie dorwać jednego szpiega przez cztery lata!).

Dlatego zabawne wydaje mi się podpinanie tego filmu pod jakąś prawdę historyczną. Ludzie, przecież Kloss jest jak Bond czy Indiana Jones, których na serio brać nie można( apiszę to, bo w latach 90' modne były wykłady o rzekomym esbeckim rodowodzie J23).

Zaś co do "Twierdzy szyfrów"-od chwili gdy poznałem obsadę, wiem, że mój abonament jakz wykle pójdzie na marne.
Ktoś
Indiana Jones

Post autor: Ktoś »

Lubie "Stawke..." noie wiem właściwie za co ale kiedyś oglądałam namiętnie. Wciągająca akcja, ciekawi bohaterowie, kręta fabuła. Fajny serial, jeden z nielicznych polskich jakie przypadly mi do gustu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Seriale”