reżyseria Ted Demme
scenariusz David McKenna, Nick Cassavetes
zdjęcia Ellen Kuras
muzyka Money Mark
gatunek: Biograficzny , Dramat , Kryminał
data premiery: 2001-10-19 (Polska) , 2001-03-29 (Świat)
obsada:
Johnny Depp :George Jung
Penélope Cruz :Mirtha
Franka Potente :Barbara
Paul Reubens :Derek Foreal
Jordi Molla :Diego Delgado
Oparta na autentycznych wydarzeniach historia Georga Jung'a. Pod koniec lat 70-tych Jung trafił do więzienia za posiadanie marihuany. Po krótkim pobycie za kratkami w wczesnych latach 80-tych podjął się "wprowadzenia na rynek" nowego narkotyku - kokainy. Obecnie jest jedynym Amerykaninem, który na przemycie narkotyków, współpracy z kartelem z Medellin zarobił miliony dolarów, płacąc jednak za to wysoka cenę. (filmweb.pl)
--------------------------
Wczoraj oglądałam i nie spodziwałam się że film będzie aż tak dobry. Bardzo ciekawie przedstawiona biografia, mimo, że film trwa ponad 2 h to nie nudziłam się ani chwili. Świtna obsada. Johnny Depp pasował do swojej roli, Franka Potante również bardzo dobrze odegrała swoją rolę. Nie podobała mi się Penelope Cruz, ale ja za nią nigdy nie przepadałam więc nic dziwnego. Dobrze przedstawiona historia pomysłowego faceta który miał tyle kasy że w domu się nie mieściło, a mimo wyroku i tak wracał do handlu narkotykami no i skończył nienajlepiej. Podobała mi się scena kiedy George stracił wszystkie pieniądze, a żona na niego krzyczała - kopia sceny z jego dzieciństwa.