Dwanaście małp

Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Dwanaście małp

Post autor: BlackDog »

Obrazek

Info o filmie:
reżyseria: Terry Gilliam
scenariusz: David Webb Peoples, Janet Peoples
zdjęcia: Roger Pratt
muzyka: Paul Buckmaster
gatunek: science fiction
data premiery: 31.05.96 (Polska)
obsada: Madeleine Stowe, Bruce Willis, Brad Pitt

Fabuła:
Pod koniec XX wieku na Ziemi wybuchła śmiertelna zaraza. W czterdzieści lat później niedobitki próbują ustalić przyczynę kataklizmu. Mają do dyspozycji wynalazek dawniej nie znany: umieją podróżować w czasie. (żródło: stopklatka.pl)

Bardzo dobry film, dzięki któremu Gilliam wskoczył u mnie na drugie miejsce w rankingu ulubionych reżyserów. Świetne role zarowno Pitta, jak i Willisa, klimat niesamowity, tajemniczy. Skomplikowany film i to niezwykle, warto go obejrzeć więcej niż raz i jeżeli nadarzy się taka okazja - zrobię tak.
Rubenos
Darth Vader

Re: Dwanaście małp

Post autor: Rubenos »

Film bardzo ciekawy, interesująco zrobione było wysyłanie bohatera w przeszłość, ciekawa fabuła, zwłaszcza końcówka, genialne kreacje postaci ( Pitt robiący za wariata). Poza tym bardzo przypadła mi do gustu muzyka (taka hmmm... francuska?). Film po prostu świetny.
Theoricus
Jack Sparrow

Post autor: Theoricus »

Dobry film :) Ma tą ciężką atmosferę i futurystyczny klimacik. Brad Pitt jako wariat rzeczywiście bardzo przekonujący :D Fabuła zakręcona strasznie, retrospekcje dosc dogłębne no i zakończenie - rewelacja, wszystko układa się składnie jak klocki Lego. Ode mnie 8/10 :)
fobia
Jack Sparrow

Post autor: fobia »

Film jest poprostu zajebisty. To moja ulubiona produkcja która nie jest horrorem. Świetna gra aktorów, klimat i niepowtarzalna fabuła. 9,5/10
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Obejrzałam film niedawno i bardzo mi się spodobał. Przekonałam się co do Bruse'a Willisa, którego wcześniej nie lubiłam. Śmiałam się z postaci Jeffreya, którego świetnie zagrał Brad Pitt. Film ciekawy, nie nudziłam się. Pomysł również zasługuje na brawa. Ale końcówkę musiała mi tłumaczyć siostra.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Film jak dla mnie bardzo dziwny, ale jednak znacząco dobry, trzeba przyznać dobra robota Willis'a, jednego z moich ulubionych aktorów jak i Brad'a... Zastanawia mnie reżyser, który tutaj wypadł znakomicie jak i w filmie "Nieustrasznie bracia grimm", a jeśli chodzi o "Brazil", czy "LV Parano" to poniekąd mnie zawiódł, ale to pewnie dlatego, że jakos nie mogę trafić do obrazów, które kreuje w dość dziwny dla mnie sposób...
katiuszka87
Jack Sparrow

Post autor: katiuszka87 »

Świetne role Willisa i Pitta. Jeden z nielicznych filmów, do których mogę wracać raz na jakiś czas i za każdym razem mnie zaskakują.
jaxcromwell
Vincent Vega

Post autor: jaxcromwell »

Dokładnie jak przedmówca - świetne kino... Pitt kolejna zakręcona świetna rola, a Willis jak to Willis - klasa. Dla mnie jeden z filarów SF. Polecam.
lordgil
Forrest Gump

Rewelacja

Post autor: lordgil »

Najlepszy film o przenoszeniu w czasie jaki widziałem. I świetna rola Brada Pitta.
Polecam - Ocena 9/10
ODPOWIEDZ