Chłopięcy świat

blue berry
Tyler Durden

Chłopięcy świat

Post autor: blue berry »

Obrazek
Info o filmie:
reżyseria: Michael Caton - Jones
scenariusz: Robert Getchell
zdjęcia: David Watkin
muzyka: Carter Burwell
gatunek: dramat
data premiery: 1993-12-31 (Polska) , 1993-04-09 (Świat)
obsada: Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Ellen Barkin

Fabuła:
Bezrobotna, niezbyt zamożna rozwódka Caroline podróżuje po USA ze swoim synem Toby'm. Kiedy spotyka mechanika samochodowego Dwighta jest pewna, że w końcu uśmiechnęło się do niej szczęście. Wkrótce marząca o stabilizacji Caroline wychodzi za mąż, za romantycznego i przystojnego Dwighta. Niestety sielanka nie trwa długo. Dwight staje się apodyktyczny i przejawia skłonności do sadyzmu. Toby, który zaczyna być upokarzany przez Dwighta, postanawia za wszelką cenę opuścić dom. (żródło: filmweb.pl)

Aktorstwo na najwyżysztm poziomie. Robert De Niro zachwycał mnie w każdej scenie. Trzymał równy poziom. Ellen Barkin również niczego sobie, podobnie jak Leonardo DiCaprio. Co do jakości aktorstwa nie miałam żadnych 'ale'. Ogólnie fabuła filmu jest świetna, szczególnie kiedy na końcu dowiedziałam się, że film jest wzorowany na autentycznej historii. Gorąco polecam, chociażby dla Roberta De Niro. Jak dla mnie cały film na wysokim poziomie. :)
Awatar użytkownika
blek
Mad Max

Re: Chłopięcy świat

Post autor: blek »

wczoraj, a właściwie już przedwczoraj oglądałam go po raz drugi. Film bardzo dobry, a De Niro do tej roli idealny i DiCaprio, którego zdecydowanie wolę w filmach kiedy był jeszcze dzieciakiem. No i sama fabuła jest świetna jak napisała blue berry (;
Miodzio
Indiana Jones

Post autor: Miodzio »

W filmie najlepsze jest aktorstwo. Od Roberta De Niro po prostu nie da się oderwać wzroku. Jeszcze go wcześniej chyba nie widziałem jako sadysty, ale zagrał, jak zwykle świetnie. DiCaprio gdy udawał De Niro też był rewelacyjny. :) O Ellen Barkin wcześniej za wiele nie słyszałem, ale z tego co w tym filmie ją widziałem muszę stwierdzić, że jest bardzo dobra.

Bardzo mi się też podobało w tym filmie przedstawienie tego sadysty. Nie był taki jak w wielu innych filmach. Żona nie chodziła cały czas w ciemnych okularach ukrywając swoje podbite oko. Gdy Dwight kłócił się z Toby'm matka wolała się w ogóle nie wtrącać. Właściwie Dwilight znęcał się nad żoną przede wszystkim psychicznie. Dominował w łóżku, ciągle coś mu się nie podobało. Podobnie nad Toby'm. Kazał mu robić rzeczy, których on nie chciał. Wydawał jego pieniądze, denerwował się z powodu głupot, wyśmiewał go, nie chciał, aby opuścił dom. Dopiero pod koniec zaczął być naprawdę brutalny, co poskutkowało tym, że [SPOJLER] Caroline i Toby uciekli od niego. Scena ucieczki też niezwykle mi się podobało. Dwilight był kimś tylko w swoim domu. Tam narzucał swoje zdanie, był sadystą. Gdy Caroline i Toby uciekli od niego, krzyczał do nich, ale tak naprawdę był bezbronny. Nawet nie chciał ich gonić. [/SPOJLER]

Uważam, że warto ten film zobaczyć.
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Post autor: Kirk »

Jak już pisaliście, De Niro pokazuje najwyższą klase aktorską i w ten sposób wpędza w niemałe zakłopotanie cały szereg młodego pokolenia aktorów. Dla samej jego roli warto zobaczyć ten film.
Cała produkcja bardzo przyzwoita, uniknieto zbędnego patosu, a cała fabuła została przedstawioa w bardzo dobry sposób. Film ogląda się bardzo przyjemnie i własciwie nie wiadomo kiedy mija czas seansu. Chłopiecy świat to pozycja na pewno warta obejrzenia:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”