Info o filmie:
reżyseria: Jan Kidawa-Błoński
scenariusz: Przemysław Angerman, Jan Kidawa-Błoński
zdjęcia: Grzegorz Kuczeriszka
muzyka: Dżem
gatunek: dramat, biograficzny
data premiery: 2005-08-12 (Polska)
obsada: Tomasz Kot, Jolanta Fraszyńska, Maciej Balcar, Anna Dymna.
Fabuła:
"Skazany na bluesa" to historia życia niezapomnianego wokalisty zespołu Dżem, Ryszarda Riedla, który zmarł w 1994 r. po przedawkowaniu narkotyków.
Obserwujemy dzieciństwo Riedla, które spędził na Śląsku, jego młodzieńcze lata i próby zerwania z nałogiem. Podkreśla się, że jest to opowieść o sile ludzkich namiętności i o tym, że nie można oszukać przeznaczenia. (żródło: filmweb.pl)
Nie zachwycił mnie ten film, chociaż jestem wielką fanką Dżemu. Muzyka genialna, wtapia się akurat w obraz bardzo spójnie. Jednak co do samego obrazu mam dużo 'ale'. Po pierwsze pominięto wiele istotnych faktów, jak choćby konflikt Riedla z zespołem, co było wynikiem nałogu i wykluczenia go z niego. Pan Kidawa - Błoński skupił się za bardzo na nałogu, a nie pokazał właściwie, dlaczego Ryszard zaczął brać. Film aż trąci "The Doors" Stone'a. Natomiast bardzo podobała mi się gra Tomasza Kota - była to jego pierwsza poważna rola i był świetny. Film jak dla mnie średni. Warto dla muzyki i kilku naprawdę świetnych scen.