Charlie i fabryka czekolady

Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Charlie i fabryka czekolady

Post autor: Aquariia »

Obrazek
Info o filmie

reżyseria Tim Burton
scenariusz John August
zdjęcia Philippe Rousselot
muzyka Danny Elfman
gatunek: Familijny, Fantasy, Przygodowy
data premiery: 2005-09-09 (Polska) , 2005-07-13 (Świat)
Obsada:Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Helena Bonham Carter, Noah Taylor

Charlie jest ubogim chłopcem, który mimo to jest szczęśliwy. Żyje w miasteczku, w którym jest największa fabryka czekolady na świecie. Fabryka Willy Wonki. Jest to najbardziej tajemnicze miejsce, nie wychodzą ani nie wchodzą tam żadni pracownicy. Nikt nie wie jak Willy Wonka produkuje tak dobrą czekoladę. Aż pewnego dnia pięcioro dzieci otrzymuje szansę poznania wielkiej tajemnicy Willy Wonki. Dyrektor niesamowitej fabryki wypuszcza w tabliczkach czekolady pięć złotych biletów, których znalazcy mieli odwiedzić fabrykę, dostać czekolady na całe życie, a jeden z pięciu szczęśliwców miał dostać nagrodę specjalną. Charlie, który stał się jednym ze szczęśliwców, wyrusza w wycieczkę swojego życia. Niezapomnianą i niezwykłą.(filmweb.pl)
--------------------------------------------------------------------------
Moim zdaniem najgorszy film Burtona. Taka bajka dla dzieci z morałem na końcu. Wszystko przekolorowane i sztuczne, nawet Johnny Depp jakiś dziwny. Muzyka Dannego Elfmana jak zawsze świetna, ale efekt psują te głupie piosenki. Bardzo lubię Burtona i Depp'a ale ten film nie przypadł mi do gustu. Burton czasami dodawał do swoich groteskowych filmów trochę kiczu, a tu zrobił na odwrót. Może spodobac się młodszym widzom.
Awatar użytkownika
BlackDog
Tyler Durden

Re: Charlie i fabryka czekolady

Post autor: BlackDog »

A mi się podobało :) Magiczny klimacik, bardzo ładna scenografia, znakomity(sic!) Depp oraz pozostali aktorzy. Fakt, jest to raczej obraz dla dzieci, ale starszemu też może się spodobać.
Aquariia pisze:ale efekt psują te głupie piosenki.
One są świetne, czasami warto posłuchać sobie takich "durnowatych" rzeczy - ot, tak dla odmiany :)
ble
Tyler Durden

Post autor: ble »

No, fajnie jest tak czasem przenieść się do bajkowej krainy. Dziecięca i owszem, więc starszych widzów natychmiast odmładza. Cóż mogę powiedzieć: muzyka genialna, obsada aktorska również, szczerze mówiąc nie znajduję żadnych minusów. Sięgnijcie po film, gdy macie bardzo kiepski humor. Pomaga. :)
Inspiration
Mad Max

Post autor: Inspiration »

Zdecydowałam się obejżeć film dopiero jakiś czas temu choć mam go od bardzo dawna. Wszędzie kolorowo, pioseneczki ludków, zdziwaczały Johnny Depp... Podobało mi się :) Warto poświęcić uwagę takim filmom, które może i są głównie dla dzieci, ale i dorośli się rozerwą. To taka odskocznia od naszego codziennego, ponurego życia.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Nie było tak źle, chociaż spodziewałam się czegoś zupełnie innego, ale jak to bywa po Burtonie nie wiadomo czego się można spodziewać - bardziej bym się zgodziła z założycielką tematu typowa bajeczka dla dzieci z morałem, ale jednak nie tylko dzieciom się może spodobać... a Johnny jak zawsze był świetny - kolejna zmiana jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny jak i głos w czym najlepiej się sprawdza
Awatar użytkownika
Issa
Tyler Durden

Post autor: Issa »

Na ten film miałam ochotę już od dawna, ale dopiero dzisiaj stacja TVN umożliwiła mi obejrzenie Charliego i fabryki czekolady.
Już od początku wiedziałam, że obraz będzie baśniowy i głównie dla dzieci. Myślę jednak, że nawet starszym osobom przypadłby do gustu i pozwolil na powrót do dzieciństwa.
Pomysł z biletem do szczęścia jest dość realistyczny - u nas w kraju jest od groma konkursów z produktami żywnościowymi zawierającymi kupony. Jednakże wycieczka do największej na świecie fabryki czekolady jest tylko jedna i niestety możliwa tylko w tym właśnie filmie. Fabryka jest przedstawiona znakomicie i bardzo bajkowo. Te urocze, małe stworki (sorry, nie pamiętam, jak się nazywały) ubarwniają akcję i dodają nutkę humoru. Muzyka bez zarzutu - śliczna i idealnie komponuje się z obrazem.
Aktorzy zostali wybrani bezbłędnie. Johnny Depp pokazał się nam od jeszcze innej strony i udowodnił, że świetnie sobie poradzi w każdej kreacji aktorskiej.
Charlie, czyli Freddie Highmore, był mi już znany z Marzyciela. Cóż mogę o nim powiedzieć? Wypadł naturalnie i dobrze. Dla odmiany Helena Bonham Carter wcieliła się w matkę i to spokojną, zrównoważoną i troskliwą o swoją rodzinę. Chociaż pojawiała się rzadko, to pokazała, co potrafi. Lubię ją^^
Ogólnie film bardzo mi się spodobał. Świetnie się przy nim bawiłam, urzekł mnie baśniowy klimat i fantazyjna fabryka czekolady. No i morał, którego nie mogło zabraknąć przy takim obrazie.
Polecam!
Pandek
Indiana Jones

Post autor: Pandek »

W Charlim i fabryce czekolady Burton odbiegł na chwilę od klimatu i scenerii innych swoich filmów, wciąż jednak trzymając się Johnny'ego Deppa i Heleny Bohnam-Carter. Depp jak zwykle pokazał klasę, utwierdzając mnie w przekonaniu, że potrafi zagrać każdą rolę. Helena też trzyma poziom, chociaż właściwie nie widać jej zbyt często. Jeśli zaś chodzi o dziecięcych aktorów, zobaczyłam naprawdę niezłego Freddiego Highmore i Annasophię Robb, która również wypadła dobrze, jednak nie lepiej niż w Moście do Terabithii.
Zabawne piosenki są kolejną zaletą filmu. Pasowały do tej bajkowej opowieści.
Ogólnie film oryginalny, przyjemny i pozytywny, jednak w porównaniu do innych produkcji Burtona- gorszy. Uważam jednak, że mała zmiana nie zaszkodziła, a nawet pokazała nowe oblicze talentu reżysera.
jaxcromwell
Vincent Vega

Post autor: jaxcromwell »

Udany, chociaż nie powalający. Albo to ja jestem za stary na Burtona, albo Burton jest za stary na mnie;)
Szuguar
Forrest Gump

Post autor: Szuguar »

Film nie podobał mi się wogólę jak dla mnie to 1/5, ale patrząc obiektywnie nie można mu zarzucić wielu potknięć, gra aktorów wypadła dobrze, scenografia wraz z klimatem jest magicznie dobra, ale to tyle. Obejrzałem i więcej już do niego nie wrócę.
Atena
Vincent Vega

Post autor: Atena »

Fajny, delikatny filmik. Nawet poniekąd pouczający. Polecam jak najbardziej :)
Filmowy
Forrest Gump

Post autor: Filmowy »

Tim Burton zrobił dwie produkcję z Johnnym Deppem. Obie kolorowe i oryginalne, ale według mnie bardzo bardzo słabe. Nie mówię tu o grze Deppa ale o filmie jako całości. Po prostu wyszło mdło. Mało akcji, dużo gadania.
Awatar użytkownika
Krasnal Adamu
Jack Sparrow

Post autor: Krasnal Adamu »

Nie czytałem książki ani nie widziałem filmu z Wilderem (do którego zresztą pisarz napisał scenariusz), ale wersja Burtona mi się podobała. Nie wybitna, nie jego najlepszy film, ale bardzo przyjemna bajka. Chociaż typowo burtonowski mrok pojawia się tu głównie jako przeciwstawność świata kolorowego (trochę jak w "Edwardzie Nożycorękim"), a właściwie prawie nie występuje, to jest tu dużo burtonowskiej magii.
ODPOWIEDZ