Angielski pacjent

blue berry
Tyler Durden

Angielski pacjent

Post autor: blue berry »

Obrazek
Info o filmie:
reżyseria: Anthony Minghella
scenariusz: Anthony Minghella
zdjęcia: John Seale
muzyka: Gabriel Yared
gatunek: melodramat, wojenny
data premiery: 1998-04-04 (Polska) , 1996-11-06 (Świat)
obsada: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Naveen Andrews, Colin Firth

Fabuła:
II wojna światowa zbliża się do końca. Nad Saharą zostaje zestrzelony przez Niemców mały samolot sportowy. Pilot o nieustalonej tożsamości z poważnymi poparzeniami ciała trafia do angielskiego szpitala wojskowego. Hana, pielęgniarka urodzona we francuskiej części Kanady, opiekuje się rannymi. Na terenie Włoch sanitariuszka postanawia opuścić kolumnę transportową. Obawia się, że pacjent ze straszliwie poparzoną twarzą może nie przetrzymać trudów podróży. Z rannym mężczyzną zatrzymuje się w opuszczonym toskańskim klasztorze, gdzie troskliwie opiekuje się pacjentem. Mężczyzna twierdzi, że nic nie pamięta ze swojej przeszłości, nawet nazwiska... (żródło: filmweb.pl)

Film bardzo lubię, ale zachwycać się nie będę. Aktorstwo pierwsza klasa, muzyka i zdjęcia bajkowe. Moim zdaniem fenomenalne dzieło to to nie jest, ale warto obejrzeć. Jak prawdziwa kobieta na końcu ryczałam jak głupia :) Polecam... Chociażby dla tych zdjęć i świetnego Fiennes'a.
Awatar użytkownika
Ovë
Indiana Jones

Re: Angielski pacjent

Post autor: Ovë »

Ha! Uwielbiam dialogi z tego filmu (dialog w wannie, ‘znasz tyle języków , a w żadnym nie umiesz ze mną porozmawiać’) pierwsza liga, dlatego bardzo chcę przeczytać książkę. Co do filmu, to melodramat, a ten gatunek ma swoje prawa. Zdjęcia, muzyka, charakteryzacja, dźwięk - poziom Oscarowy. Ale za co, u licha, Juliette Binoche dostała statuetkę?! Bardzo ja lubię, dla miała kilka lepszych ról.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”