Jerzy Sthur

Sławni, bogaci, przystojni utalentowani oraz Ci, którzy stworzyli najlepsze kreacje w dziejach kina.
yrek
Agent Smith

Jerzy Sthur

Post autor: yrek »

Obrazek

Jest jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych aktorów polskich. W 1972 r. ukończył krakowską PWST i został zaangażowany do pracy w Teatrze Starym, z którym pozostał związany aż do 1991 r. Jerzy Stuhr jest laureatem wielu prestiżowych nagród zarówno za role sceniczne jak i filmowe. W latach 80. występował we Włoszech i za wspaniałe opanowanie języka włoskiego i jakość interpretacji w 1982 r. otrzymał nagrodę krytyki za pracę aktora zagranicznego w Italii. Artysta jest wykładowcą w krakowskiej PWST a w latach 1991-96 był rektorem tej uczelni. W 1994 r. Stuhr zadebiutował po drugiej stronie kamery reżyserując film "Spis cudzołożnic". Obraz spotkał się z bardzo dobrym przyjęciem krytyków a także zaowocował kilkoma nagrodami. Jednak prawdziwą sławę jako reżysera przyniósł Stuhrowi zrobiony trzy lata później film "Historie miłosne". Obraz stał się przebojem polskich kin a także laureatem wielu nagród na światowych festiwalach. Od 1998 r. Jerzy Stuhr jest członkiem Europejskiej Akademii Filmowej przyznającej Felixy.

Perła wsrod polskich aktorow. Zawsze smieszny a zarazem tak powazny. Jeden z najlepszych jesli nie najlepszy polski aktor. Wszystkie jego role sa zagrane z pelnym perfekcjonizmem. Rola w "Seksmisji" byla genialna. Szkoda ze ma juz swoje lata... gdyby teraz byl mlody napewno zrobilby swiatowa kariere.
Awatar użytkownika
Kirk
Indiana Jones

Re: Jerzy Sthur

Post autor: Kirk »

Stuhr na pewno jest ikoną polskiego aktorstwa, nie tylko za względu na wysoki poziom jaki prezentuje, ale także na ilość ról, które odegrał. Najmocniej kojarzony z Seksmiją (nota bene świetna rola), jednak trzeba pamiętać, że ten aktor ma na swoim koncie także bardziej ambitne kreacje. Ogólnie mówiąc, Stuhr to człowiek, którego darze duzym szacunkiem, ze wzgledu na jego kinowe dokonania oraz charyzmatyczną osobowość :)
Awatar użytkownika
Guskas
Terminator

Post autor: Guskas »

Mój ulubiony polski aktor. Lubię go nie tylko oglądac, ale sluchać, świetnie dubbingował osła w "Shreku", lepiej niż w zagranicznej wersji robił to Murphy :lol:
ble
Tyler Durden

Post autor: ble »

Można powiedzieć, że go kocham :-D Potrafi się dostosować do każdej roli, a jego kwestie są kultowe, chociażby genialna 'kobieta mnie bije' ;d Wiem, wiem, przecież nie on to wymyślił, ale jak powiedział! :-D Zgadzam się z Yrkiem, że jest jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych aktoró w Polsce. Nawet młodzi i piękni nie zdołali go wygryźć :)

btw zauważyłam, że w temacie jest błąd w nazwisku. Błagam, poprawcie.
blue berry
Tyler Durden

Post autor: blue berry »

O tak jeden z lepszych polskich aktorów. Na pewno wpisze się na karty polskiej kinematografii na długie lata. Mam dla niego wiele szacunku i bardzo go cenię. Filmy z jego wykonaniem zawsze dobrze się ogląda.
Mela0607
Agent Smith

Post autor: Mela0607 »

Macie rację, Jerzy Stuhr jest naprawdę swietny co udowodnił już w wielu filmach, ja nie jestem jego wielką fanką, ale widać, że chłop ma talent jak sie patrzy, szczególnie jeśli chodzi o komedie, w których najlepiej się spisuje :) No i to że dubbinguje (czy jak to się tam pisze) sławnego już osła ze Shreka :) i za to Bóg zapłać :) Osiołek wymiata :)
Awatar użytkownika
Aquariia
Agent Smith

Post autor: Aquariia »

Nie oglądam za dużo Polskich filmów, ale właśnie Jerzy Stuhr jest moim ulubionym Polskim aktorem. Przede wszystkim za świetną rolę w Seksmisji. Zdecydowanie aktor kultowy, którego zna i stare i młode pokolenie. Świetnie nadaje się do dramatu i do komedii.
ZabójczyZabójca
Jack Sparrow

Post autor: ZabójczyZabójca »

Jeszcze nie widziałam, żeby Sthur sobie z jakąś rolą nie poradził. A już na sam dźwięk jego głosu poprawia mi się humor.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktorzy”