Za niecałe dwa tygodnie w kinach, wybieracie się?
reżyseria: Jacques Audiard
scenariusz: Jacques AudiardThomas BidegainNoé Debré
gatunek: Dramat
produkcja: Francja
premiera: 13 listopada 2015
Złota Palma Najlepszy film Jacques Audiard
Fabuła: Bojownik ze Sri Lanki ucieka z udawaną rodziną do Francji, gdzie obejmuje posadę dozorcy.
Imigranci (Dheepan)
Re: Imigranci (Dheepan)
Imigranci dobry film!
Pierwsze sceny wojny pokazują od czego uciekaja nasi bohaterowie, potem Paryż, kótry miał być rajem, a znów uciekali, od policji, bo handlowali badziwiem póbując zarobić, no i jak został dozorcą wydawało się, że już będzie tylko lepiej, z górku, a tu też nie tak latwo... Gangi. Francja niby chce pomagać, ma jaieś urzędy a sobie nie radzi. A co dopiero u nas by było, jakbyśmy tak zaczęli szerzej orzyjmować uchodźców? Wydaje mi się, że nie jesteśmy na to gotowi.
Pierwsze sceny wojny pokazują od czego uciekaja nasi bohaterowie, potem Paryż, kótry miał być rajem, a znów uciekali, od policji, bo handlowali badziwiem póbując zarobić, no i jak został dozorcą wydawało się, że już będzie tylko lepiej, z górku, a tu też nie tak latwo... Gangi. Francja niby chce pomagać, ma jaieś urzędy a sobie nie radzi. A co dopiero u nas by było, jakbyśmy tak zaczęli szerzej orzyjmować uchodźców? Wydaje mi się, że nie jesteśmy na to gotowi.
Ja też już po seansie. Mocny film, który zostaje jeszcze w głowie długo po seansie. Pokazuje, że czasami warto spojrzeć na coś z czyjegoś punktu widzenia, spróbować się postawić w sytuacji kogoś innego, bo nigdy nie wiadomo co nam przyniesie los...
-
ancekabance
- Vincent Vega
Mnie bardzo poruszyła. Szczególnie podoba mi się to, że pokazali tę historię z perspektywy samych imigrantów, a nie osób trzecich. Zmusza to widza do próby utożsamienia się z bohaterami, zrozumienia ich problemów. Bardzo dobry!
Bardzo dobry film - wciągający i trzymający w napięciu. Jestem ciakawy na ile odwzorowuje realia paryskich przedmieść zamieszkałych przez emigrantów.