Info o filmie:
reżyseria: Michael Winterbottom
scenariusz: John Orloff
zdjęcia: Marcel Zyskind
muzyka: Harry Escott, Molly Nyman
produkcja: USA, Wielka Brytania
data premiery: 02.11.2007 (Polska), 21.05.2007 (Świat)
obsada: Angelina Jolie, Dan Futterman, Irfan Khan
Fabuła:
Historia jest oparta na wspomnieniach Mariane Pearl, w których zawarła ona szczegóły dotyczące życia i śmierci swojego męża - dziennikarza Wall Street Jurnal - Danny'ego Pearl'a. Film pokazuje przerażającą i niezapomnianą historię uprowadzenia Danny'ego w Pakistanie oraz wysiłki jego żony, która nie poddawała się i kontynuowała poszukiwania nie przyjmując do wiadomości jego prawdopodobnej śmierci.
(źródło: filmweb.pl)
Podczas oglądania tego filmu nie sposób się nudzić. Akcja rozgrywa się w odpowiednim tempie, rozbudzając ciekawość widza, dostarczając mu zastrzyk adrenaliny, innym razem wzruszenie.
Na uwagę zasługuje muzyka, która dla mnie była kompletną nowością - wcześniej nie słyszałam takich rytmów. Zaskoczyły mnie i trochę przeraziły ujęcia zatłoczonego miasta, niesamowitego ruchu na drogach... Wszystko to spotengowało napięcie towarzyszące zaginięciu Danny'ego, było dobrym tłem.
Jeżeli chodzi o grę aktorską, to Angelina Jolie jeszcze mnie nigdy nie zawiodła. Jak dla mnie wypadła świetnie... Zastrzeżenia mam tylko do Futtermana - nie przekonał mnie. Może dlatego, że mało go było na ekranie?
Bardzo dobry film, polecam.