Info o filmie:
reżyseria: Mark Waters
scenariusz: Tina Fey
zdjęcia: Daryn Okada
muzyka: Rolfe Kent, Tim Mosley
gatunek: komedia obyczajowa, dla młodzieży
data premiery: 06.08.2004 (Polska), 19.04.2004 (świat)
obsada: Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Jonathan Bennett, Lacey Chabert...
Fabuła:
Cady Heron (Lindsay Lohan) ma 16 lat. Do tej pory wychowywała się i uczyła w Afryce. Poznała tam przyrodę i zachowania zwierząt. Niestety jej rodzice postanawiają wrócić do Ameryki. Dziewczyna podejmuje naukę w liceum. Poznaje zachowania miejscowych uczniów, którzy coraz bardziej przypominają jej dzikie zwierzęta. Całe szczęście poznaje dwójkę przyjaciół. Jednak dziewczyna wstępuje do bandy "lateksów". W skład niej wchodzą trzy dziewczyny, które mają ogromne powodzenie u chłopców. Wszystkie są podporzątkowane jednak jednej - Reginie, dziewczynie, która w życiu ma wszystko. Jak z nowymi znajomymi poradzi sobie dziewczyna? I kim okaże się tajemniczy przystojniak Aaron? (żródło: filmweb)
Kumpela tak była zachwycona Wrednymi dziewczynami, że gdy film miał być emitowany w telewizji, po prostu musiałam go zobaczyć. Nie zawiodłam się.
Miałam pewne obawy co do gry aktorskiej Lindsay Lohan, którą znałam tylko jako piosenkarkę. Jednak zostałam mile zaskoczona jej umiejętnościami.
Wydaje mi się, że ten podział dziewczyn na puste lalki, plastiki i te normalne, że się wyrażę, został wyolbrzymiony, ale dzięki temu było wiele elementów humorystycznych. Całość ogląda się świetnie - jest ciekawie, są zagadnienia, z którymi i my się spotykami. Chętnie obejrzałabym go jeszcze raz.