Nie ma co, 'Fale' to bardzo ambitna książka i na pierwszy raz z Virginią powinnaś wybrać coś łatwiejszego. Ciekawe, która postać najbardziej Ci się podoba.blue berry pisze:Odłożyłam na chwilę V. Woolf
Obecnie czytam
Re: Obecnie czytam
-
blue berry
- Tyler Durden
Właściwie już znowu obcuję z "Falami" i zachwyca mnie ta książka. Jest bardzo poetycka i naprawdę ambitna. Póki co moją ulubioną postacią jest Bernard, ale jestem dopiero na 34 stronie, więc wszystko przede mną 
Tak, mi też postać Bernarda się podobała. Po ‘Falach’ koniecznie sięgnij po ‘Do latarni morskiej’ trochę łatwiejsza książka, ale równie magiczna. Też związana z morzem jak sam tytuł mówi:)
Nudziłam się, więc sięgnęłam po Wszyscy są podejrzani Joanny Chmielewskiej. Czytałam od południa do wieczora, z przerwą na kolację. Cudowna książka, pełna humoru (śmiałam się na głos), niesamowiecie ciekawa i strasznie, strasznie wciągająca. Jestem pod wielkim wrażeniem. Już po raz drugi (Lesio) składam ukłon w stronę tej autorki.
Gorąco wszystkim polecam!
Gorąco wszystkim polecam!
-
blue berry
- Tyler Durden
Właśnie skończyłam czytać "Dzieci Hurina". Genialna książka, która nie rozczarowała mnie pod żadnym względem. Strasznie mnie wciągnęło, chociaż jeszcze z Silmarillionu zapamiętałam dość dokładnie historię Turina, jednak rozbudowana robi wielkie wrażenie. Moja refleksja po lekturze - już nie pisze się książek takim językiem - a szkoda. Polecam szczególnie fanom Tolkiena, ale nie tylko 
Zabrałem się do czytania wspomnianych "Dzieci Hurina" Tolkiena. 
Zaczynam czytać "Chłopów" Reymonta. 
Skończyłam czytać kolejną książkę Paula Coelho Piąta góra. Obawiałam się trochę, czy zainteresuje mnie tematyka religijna... Jednak szybko przekonałam się, że Paulo Colelho umie zainteresować mnie nawet Eliaszem, prorokiem i jego misjami. Jest dużo filozofii, refleksji. Sama po tej lekturze zrozumiałam wiele rzeczy. Książkę czyta się dosyć szybko, jest ciekawa. I mam ochotę poznać inne utwory tego pisarza;)
Ja Chłopów olałem i nic na tym nie straciłem, wręcz uważam, że zyskałemRubenos pisze:Zaczynam czytać "Chłopów" Reymonta.
Chyba jednak straciłeś, bo 'Chłopi' to wbrew pozorom bardzo ciekawa i ważna powieść. Ja sam nie zauważyłem jak się wciągnąłem w tą opowieść. To taki trochę stereotyp, że to flaki z olejem.Ja Chłopów olałem i nic na tym nie straciłem, wręcz uważam, że zyskałem
Ja zaś czytam 'Ben-Hura'. Film, chyba każdy widział, ksiażka dwa razy lepsza:D
Cóż...zaczyna mi się podobać.
Bardzo fajnie napisana powieść.
Ja również czytam genialne, niesamowite i jedyne w swoim rodzaju "Dzieci Hurina" 
Nie przesadzałbym z tymi peanami nt: "Dzieci Hurina". W końcu wszystko już było.
Zachwycać się natomiast można z całą pewnością nad tłumaczeniem pani Sylwanowicz. Oby więcej dzieł Tolkiena trafiało do niej do przekładu. 
Co do Chłopów to ja przerabiach ich na lekcjach już i przeczytałem tylko 4 rodziały tej książki a tak to oglądnąłem filma
wiem wiem leniem jestem ale to koniec roku i nie chce mi się już nic 
"Kubus Fatalista i jego Pan"
Powrót do Strugacckich - "Koniec akcji 'Arka'". Jak na razie świetne.
-
blue berry
- Tyler Durden
A ja zakończyłam "Fale" pani Woolf
Przeczytałam "Amatorki" Elfride Jelinek
"11 minut" Paulo Coleho - ten pisarz jest już u mnie skreślony - za bardzo new age'owy
A teraz pożeram "Biały kruk" Stasiuka
Przeczytałam "Amatorki" Elfride Jelinek
"11 minut" Paulo Coleho - ten pisarz jest już u mnie skreślony - za bardzo new age'owy
A teraz pożeram "Biały kruk" Stasiuka
kupiłem sobie "Prawdę" Pratchetta, "Syreny z tytana" Vonneguta i kolejną część Imprimatur, czyli Veritas 
'Ben Hur' skończony, teraz 'ogniem i mieczem' zawsze chciałem przeczytać, a skoro Romek G. chce Sienkiewicza do szkół przywrócić, to trzeba go słuchać, nawet, gdy sie takową skończyło:)
Przeczytałam Czarownika Iwanowa Andrzeja Pilipiuka.
Książka napisana jest z humorem, czyta się ją lekko, szybko i z ciekawością.
Na plus zaliczę klamrę kompozycyjną, która świetnie spaja początek z końcem książki. Kto przeczytał, to wie, co mam na myśli.
Polecam.
Książka napisana jest z humorem, czyta się ją lekko, szybko i z ciekawością.
Na plus zaliczę klamrę kompozycyjną, która świetnie spaja początek z końcem książki. Kto przeczytał, to wie, co mam na myśli.
Polecam.
-
blue berry
- Tyler Durden
Zgadzam się Ove - Romka G. trzeba słuchać.
Dlatego zabieram się za "Pamięć i tożsamość" Jana Pawła II
Dlatego zabieram się za "Pamięć i tożsamość" Jana Pawła II
Ja ostatnio czytałem "Fausta"... Normalnie mnie za to zamkną 
Nie za szybko?
A ja czytam "Wykłady z historii powszechnej" Krystyny Szelągowskiej. Znakomicie napisana.