Zielona Mila (1999)

Vromix
Forrest Gump

Zielona Mila (1999)

Post autor: Vromix »

czas trwania: 3 godz. 8 min.
gatunek: Dramat
premiera: 24 marca 2000 (Polska) 6 grudnia 1999 (świat) (więcej...)
produkcja: USA
reżyseria: Frank Darabont
scenariusz: Frank Darabont

Wiekowy Paul Edgecomb, emerytowany strażnik więzienny, wspomina pewną niezwykłą historię. W 1935 roku był on szefem strażników bloku śmierci "E" w więzieniu Cold Mountain. Do jego obowiązków należało odprowadzanie skazańców do celi śmierci długim korytarzem, wyłożonym zielonym linoleum i zwanym przez to "zieloną milą". Edgecomb nie lubił tego, ale jednak nie ukrywał satysfakcji, ponieważ pilnował, aby sprawiedliwości stało się zadość. Jednak pewnego dnia do bloku trafia John Coffey - potężny, czarnoskóry człowiek, oskarżony o zamordowanie dwóch białych dziewczynek. W przeciwieństwie do innych więźniów i na przekór swemu wyglądowi Coffey okazuje się osobą niezwykle łagodną i co więcej - obdarzoną uzdrowicielską mocą. Czy ktoś taki byłby zdolny do popełnienia morderstwa? Z każdą chwilą Edgecomb przekonuje się o niesłuszności wyroku śmierci dla tego człowieka.Obrazek
amelia123
Indiana Jones

Re: Zielona Mila (1999)

Post autor: amelia123 »

polecam,film co prawda dosyć długi,ale ogląda się go z wielkim zaciekawieniem,mnie osobiście bardzo wzruszył.
Awatar użytkownika
Dolly
Mad Max

Post autor: Dolly »

mnie też wzruszył. mocny, doskonały, magiczny dramat. Wielkie kino.
redik
Vincent Vega

Post autor: redik »

Jest to bardzo wzruszający film. Wiąże się z nim jedno przesłanie: nie zawsze winni trafiają na krzesło więc taka karę należy dobrze przemyśleć.
Amelie
Forrest Gump

Post autor: Amelie »

Świetny film. Generalnie uwielbiam wszystkie filmy powstałe na podstawie powieści Stephena Kinga (a jeszcze bardziej uwielbiam jego powieści same w sobie :P).
alvinwieworka
Jack Sparrow

Post autor: alvinwieworka »

Jak dla mnie to jest najlepsza opowieść Stephena Kinga. Bardzo dobra ekranizacja, dobra obsada, najlepsza rola Michaela Clarka Duncana. Niesamowita historia i film godny polecenia.
letmeknow
Forrest Gump

Post autor: letmeknow »

Po prostu film , który wzruszył mnie do łez.
Ale dlaczego?
Ja dostrzegam tylko RASIZM w tym filmie.
I przede wszystkim ten problem właśnie chwyta mnie za serce.
Obejrzałem film i zrobił na mnie duże wrażenie .
Nie jest przereklamowany .
Po prostu film , który ma chwytać za serca i chwyta .
To moja opinia i zrozumiem jeśli ktoś się z nią nie zgadza.
Pozdrawiam :)
malabeatka
Jack Sparrow

Post autor: malabeatka »

Zielona mila to już klasyk i to nie bez powodu. Film mocny, daje sporo do myślenia. No i jest to film do którego się stale wraca - przynajmniej według mnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dramat | Obyczaj”