bez zbędnych wstępów że ciężko, trudno, nie wiem...
proszę Was o pomoc co do:
Film leciał na (uwaga) Polsacie około roku 1993, zaraz po uruchomieniu stacji. Trudno konkretnie przedstawic fabułę, nie jest to klasyczne kino akcji, jakim później Polsat karmił swych widzów. Produkcja amerykańska, może jakieś lata 70, przewija się motyw policji, a może szeryfa - kobieta/mężczyzna? jeżdżących oznakowanym radiowozem/krążownikiem, po jakiejś mieścinie, odwiedzając mieszkańców. Ludzie występujący, żyją w swoim wyizolowanych świecie, specyficzna atmosfera niedopuszczania nikogo z zewnątrz, ich akceptacji. Zdjęcia głównie w niskim kluczu, stłumione barwy. Pamiętam że film puszczano wielokrotnie, zaczynał się o 20:00 i z różnym powodzeniem trwał do końca, albo do 21:00 kiedy to pojawiał się serwis informocyjny, poczym do filmu wracano, bądź też nie. Taki był wówczas Polsat, a kiedy tematem rozmów towarzyskich, stawała się owa nowa stacja telewizyjna, o tym filmie mówiono; "Łojezuu, co to za makabra", "Ale o co tam chodzi", "Boże znowu to puścili, o tym sieryfie"...
Co by nie mówiono, dla mnie film zasłużył na uwagę, bo był inny, a dla kogoś kto miał wówczas 12 lat, było to ważne
Drugi film (a już tak za jednym zamachem), również Polsat, leciał często w roku 1995, może jeszcze 1996, tematem zdaje się było coś o wampirach (ALE NIE "Straceni Chłopcy"!!!).
W jednej ze scen unosi się pierze nad łóżkiem, podmuch wiatru wiruje zasłonami, występuje kobieta (ładna), może czarne włosy. W filmie w niektórych scenach chodzi mężczyzna po ciemnych ulicach. Zwiastun mówił coś "czy wampiry potrafią kochać". I oczywiście film często przerywano reklamami. Reklama piwa "EB" (noc, tramwaj, ktoś wchodzi do knajpy pod szyldem "EB"), kojarzyła się często z tym filmem, o którym napisałem.
Szukałem wszędzie, YT, w archiwalnych ramówkach, "co to ktoś zamieścił" akurat tego nie było, zatem umieszczam swe zapytanie TU, i dzięki za wskazówki, nawet te na 50%