Info o filmie:
Reżyseria: James McTeigue
Scenariusz: Larry Wachowski, Andy Wachowski
Zdjęcia: Adrian Biddle
Muzyka: Dario Marianelli
Na podstawie: komiksu Alana Moore'a
Obsada: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, John Hurt
Produkcja: Niemcy, USA, Wielka Brytania
Gatunek: Dramat, Sci-Fi
Opis:
Spokojna, łagodna Evey wpada w tarapaty. Z śmiertelnie niebezpiecznej opresji ratuje ją tajemniczy mężczyzna w kapeluszu i dziwnej masce na twarzy. Nazywają go V. Wkrótce V, mistrz sztuki podstępu, wznieca rewolucję. Opanowuje rozgłośnię radiową i wzywa rodaków do buntu przeciwko tyrani i uciskowi. Evey przypadkowo odkrywa prawdziwą tożsamość tajemniczego mężczyzny. Splot wydarzeń sprawia, że ta nieśmiała dziewczyna staje się jego sprzymierzeńcem w walce o przywrócenie wolności i sprawiedliwości w społeczeństwie przesiąkniętym okrucieństwem i korupcją.
Moja Opinia:
Bardzo dobry film, "kipiący" inteligencją zważając na to iż scenariusz napisali sami bracia Wachowscy, których darzę wielką sympatią. Czyżby tak Anglia powinna wyglądać za kilka, kilkanaście lat?! Nie wiedziałam, ze ten film jest na podstawie komiksu, ale Moore bardzo dobrze skomponował polityczną przyszłość; korupcje, terrorystów i to co się dzieje na tym świecie, który schodzi na psy! Spodziewałam się czegoś kompletnie innego, ale otrzymałam i tak świetny obraz ludzi, którzy dewastują własny kraj w tak mało logicznej i nie potrzebnej wojnie. Efekty nie są rewelacyjne, ale jednak dają popalić, szkoda, że to tylko tak mało realnie wygląda. Spodobała mi się postać "terrorysty" pod nazwą "V", którego wykreował Hugo Weaving (znany z trylogii "Matrixa" jak i "Władcy pierscieni"), nie był dla mnie złą osobą, a co dopiero terrorystą tylko osobą, która wie czego chce, ma swój cel i ambicje i pragnie dąrzyć do celu mimo iż nie jest to łatwe, ale on to potrafi i zrobi wszystko by się zemścić. W innych filmach z jego udziałem nie zauważyłam, ze ma tak tajemniczy i specyficzny głos, albo to dlatego iż nosił tą maskę. Ogólnie to film mi się podobał tak też zasłużone 8/10