Ekranizacje książek
Re: Ekranizacje książek
Najlepiej oddającą książkę ekranizacją, według mnie było Pachnidło. WP jest super filmem, ale nie jest zupełnmie zgodny z książką, co dla fanów trylogii może być denerwujące.
ale koncowka filmu dziwna, ciekawe czy to oparte na faktach bylo bo niby cos tam pisali takiego. film jak najbardziej dobry
Najlepsze, jakie widziałem, to m.in.: "Władca Pierścieni", "Skazani na Shawshank", "Zielona Mila", "Lśnienie", "Ring".
Z niecierpliwością czekam na "Hobbita". Książka wciąga, mam nadzieję, że film też wciągnie.
Z niecierpliwością czekam na "Hobbita". Książka wciąga, mam nadzieję, że film też wciągnie.
Ja nie czytaąłm WP, słuchaąłm trochę audiobooka i czje, ze to nie mój klimat czytelniczy, mimo, ze piękne...
film zaś cudny
Ale za najlepsza ekranizację jaką do tej pory widziałam są Igrzyska śmierci! Bałam się, ze będę zawiedziona, wkurzona, zła, ale tak sprytnie skrócili, że naprawdę nie czuje gwałtu na książce
film zaś cudny
Ale za najlepsza ekranizację jaką do tej pory widziałam są Igrzyska śmierci! Bałam się, ze będę zawiedziona, wkurzona, zła, ale tak sprytnie skrócili, że naprawdę nie czuje gwałtu na książce
-
ZabójczyZabójca
- Jack Sparrow
Pachnidło i Igrzyska Śmierci to jak do tej pory dwa filmy, które moim zdaniem nie skrzywdziły książki. No i może jeszcze niektóre ekranizację Jane Austen, zwłaszcza te robione przez BBC.
A jak wam się podoba serial Gra o Tron? Ekranizacja wielo tomowej powieści, bije teraz furorę
-
ZabójczyZabójca
- Jack Sparrow
Serial mi się bardzo podoba, ale nie czytałam książki. Nie wiem więc, czy są jakieś straty.
ja się nie skusiłam, boję się, ze ukradnie za duzo czasu z zycia 
A ktoś myśli już o drugiej części Igrzysk?
-
Księżniczka
- Forrest Gump
Ja myślę o drugiej części:), ale chciałabym najpierw przeczytać książkę...Do listopada jest jeszcze troszkę czasu, także mam nadzieję, ze uda mi się osiągnąć zamierzony cel, a mianowicie skonfrontować książkę z ekranizacją...
ani nie czytaąłm, ani nie oglądam, podobno takie fantsy erotyk...
Natomiast W pierścieniu ognia coraz bliżej. - Którzy aktorzy wam sie najbardziej podobają? Mnie oczarował Stanley tucci w roli Ceseara, Lenny Kravitz jest boskim wprost Cinną, i grająca Effie Elizabeth Banks
Natomiast W pierścieniu ognia coraz bliżej. - Którzy aktorzy wam sie najbardziej podobają? Mnie oczarował Stanley tucci w roli Ceseara, Lenny Kravitz jest boskim wprost Cinną, i grająca Effie Elizabeth Banks
A ja nie rozumiem fenomenu tej serii, wg mnie to naiwna bajka z fatalną narracją. Ledwo przebrnęłam przez koślawo napisaną książkę, a był kolejnym przekolorowanym gnotempremierka pisze:ani nie czytaąłm, ani nie oglądam, podobno takie fantsy erotyk...
To hyba nie oglądałeś, moze pomyliło ci się ze zmierzchem?
Igrzyska są pełene przekazu!
Igrzyska są pełene przekazu!
-
Księżniczka
- Forrest Gump
Udało mi się przeczytać drugą część i szczerze już dawno nie widziałam tak dobrej ekranizacji jak "W pierścieniu ognia". Byłam w niedzielę w kinie i muszę przyznać, że miło popatrzeć na takie pełne odzwierciedlenie tekstu pisanego na dużym ekranie. Jedyną różnicą jaką udało mi się wyłapać był wątek treningu przed Igrzyskami.Brawo:)
-
marta9055fi
- Forrest Gump
Mnie zwykle ekranizacje książek rozczarowują. No chyba, że zdarzy mi się odwrócić kolejność, czyli najpierw obejrzeć film, a póżniej dopiero przeczytać książkę. Wtedy zderzenie moich wyobrażeń z wizją twórcy adaptacji nie jest tak rozczarowujące.